Όπως είναι γνωστό σε όλον τον πολιτισμένο κόσμο, το Time Machine δεν κρατάει backup τα αρχεία που έχουμε σε idisk (mobileme).
χμμ… Ναι. Όντως έτσι είναι… Σχεδόν… Περίπου… Μπορεί να μην κρατάει όλα τα αρχεία που έχουμε ξεχωριστά, αλλά κρατάει όλο το disk image.
Υπάρχει ένα αρχείο στην τοποθεσία ~library/filesync, του τύπου username_iDisk.sparsebundle. Το οποίο είναι το disk image που συγχρονίζεται με το mobileme. Ψάχνουμε στο Time Machine, λοιπόν, παλιότερες εκδόσεις αυτού του αρχείου. Βρίσκουμε την έκδοση που θέλουμε, το κάνουμε restore και μετά φυσικά mount, με διπλό κλικ.
Φυσικά το αρχείο που χάσαμε βρίσκεται μέσα στα περιεχόμενα αυτής της έκδοσης του idisk.
Όσο περισσότερος κόσμος περνάει στον χώρο του “ψηφιακού διαβάσματος” αγοράζοντας κάποιον eBook reader, τόσο ανοίγει και η συζήτηση για τιμολογιακή πολιτική, κλειδώματα, ηθική κτλ… Θέματα που πάνω-κάτω στις αναπτυγμένες, αναγνωστικά, χώρες είναι σχεδόν λυμένα…
Δηλαδή στις χώρες που το βιβλίο έτσι κι αλλιώς είναι φτηνό, ε δεν χρειάζεται και πολύ κουβέντα. Ευκαιρία να γίνει φτηνότερο… Στην Ελλάδα που ένα βιβλίο μπορεί να κοστίζει όσο ένα μεροκάματο, του δίνουμε και καταλαβαίνει στην συζήτηση… Όλοι ελπίζουμε ότι με την έλευση του ηλεκτρονικού βιβλίου, επιτέλους θα μπορούμε να διαβάσουμε χωρίς να χρειάζεται να ξοδεύουμε ολόκληρη περιουσία.
Φυσικά αν κάποια εταιρεία κάτσει και τα υπολογίσει λογιστικά, μπορεί να μας πει και ότι τζάμπα μας δίνει τελικά τα βιβλία, σε σχέση με αυτά που βγάζει και τα κόστη που έχει. Και μπορεί να έχει και δίκιο… Σου λέει, ο Έλληνας δεν διαβάζει, άρα μικρό αγοραστικό κοινό, εγώ πληρώνω της μιχαλούς για πνευματικά δικαιώματα, μεταφράσεις, γραφίστες, διορθωτές, φόρους, νταβατζήδες κοκ… Άρα και το βιβλίο θα κοστίζει μια περιουσία…
Ωραία… Όλα αυτά μας τα είπανε και άλλοι πριν χρόνια… Μουσική πουλούσανε…
Η ιστορία θα αποδείξει την αλήθεια και το που θα πάει το πράγμα…
Εμένα όμως μ’ ενδιαφέρουν και άλλα πράγματα εκτός από τα λογιστικά των εκδοτών… Πράγματα που μπορεί να ενδιαφέρουν και εκδότες (ακόμη περισσότερο τους συγγραφείς) που θέλουν να την δουν κάπως αλλιώτικα…
Και η τεχνολογία σήμερα δίνει δυνατότητες να την δεις αλλιώτικα…
π.χ. στην περίπτωση της μουσικής οι δισκογραφικές στην ουσία έχουν αχρηστευτεί… Ένας μουσικός μπορεί να πουλάει την μουσική του, ή να την δίνει τζάμπα, ανεβάζοντας την στο δίκτυο… Κι έτσι να βγάζει και περισσότερα φράγκα από τα ψίχουλα που θα του δίνει η δισκογραφική και δεν έχει και κανέναν πάνω από το κεφάλι του…
Ε, τα ίδια πάνω-κάτω ισχύουν και στο βιβλίο… Ένας συγγραφέας σήμερα δεν έχει ανάγκη από κάποια εκδοτική επιχείρηση, να του τυπώσει το βιβλίο… Στις πιο απλές περιπτώσεις, αρκεί ένα export από τον επεξεργαστή κειμένου σε pdf ή epub και ανέβασμα του σε κάποιο ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο ή όπου αλλού θέλει να το δίνει ακόμη και τζάμπα, με δικαιώματα Creative Commons κλπ…
Οπότε εδώ έχουμε να κάνουμε πλέον με έναν άλλον κόσμο… Μπορούν να επικρατούν εντελώς άλλες λογικές… Και όποιος συγγραφέας ή εκδότης θέλει, μπορεί να το καταλάβει και να προσπαθήσει να παίξει με τους νέους κανόνες και αυτόν τον νέο κόσμο… Οι υπόλοιποι μπορούν να συνεχίσουν να παίζουν με τα πνευματικά δικαιώματα, το κόστος του χαρτιού, την μικρή αγορά κτλ. Και καλά θα κάνουν από την μεριά τους.
2 κόσμοι κι όποιος επικρατήσει…
Και κάτι τελευταίο… Υπάρχει η δικαιολογία της μικρής Ελληνικής αγοράς. Ότι ο Έλληνας δεν διαβάζει. Σωστό, αλλά να μην δούμε και γιατί γίνεται αυτό? Να μην κάνουμε κάτι να το αλλάξουμε? Γιατί να μην δώσουμε πρώτα επιλογές σε αυτόν που θέλει να διαβάσει, να μπορεί να το αντέξει οικονομικά? Να μπορεί να διαβάσει περισσότερο. Το ηλεκτρονικό βιβλίο ανοίγει μια νέα αγορά. Γιατί να μην στηριχτεί? Γιατί να μην βοηθηθεί ο αναγνώστης να μπει σε αυτή την αγορά? Να του δώσεις κίνητρα. Φυσικά να μην του βάζεις εμπόδια με παράλογα DRM κλειδώματα… Περισσότερη ελευθερία και καλύτερες τιμές… Κι έχεις βάλει το λιθαράκι σου ώστε ο Έλληνας να ξεπεράσει ένα εμπόδιο, ώστε να αρχίσει να διαβάζει.
Μην ξεχνάμε ότι αυτός που αγοράζει κάποιον eBook reader, έχει σκοπό να διαβάσει. Είναι ο Έλληνας που θέλει να διαβάσει περισσότερο. Δεν ξόδεψε τόσα λεφτά στον αέρα. Ποιος θα επικρατήσει λοιπόν σε αυτή την αγορά? Ο κλασικός συγγραφέας/εκδότης ή αυτός που θα σκεφτεί διαφορετικά?
Στο ξεκίνημα της ημέρας μία είναι η εφαρμογή που έχει το προνόμιο να ανοίγει πρώτη. Το Flipboard. Μέσα σε λίγη ώρα παίρνεις μια ιδέα τι παίζει στα feeds που έχεις στον Google Reader, στο timeline σου στο Twitter και στο Facebook… Αλλά και σε ένα σωρό άλλες πηγές.
Το Flipboard τραβάει τα data από όλες τις παραπάνω πηγές και σου τις εμφανίζει σε μορφή περιοδικού. Έτσι η ανάγνωση είναι πιο ευχάριστη και γρήγορη, για να παίρνεις μια πρώτη εικόνα του τι παίζει στον πλανήτη. Φυσικά αφού βρεις κάποιο θέμα που σ’ ενδιαφέρει, έχεις την δυνατότητα να το κάνεις share σε google reader, twitter, facebook, κλπ
Η εφαρμογή είναι δωρεάν στο app store και περισσότερες λεπτομέρειες θα βρείτε εδώ.