Ένα πρόβλημα που αντιμετώπισα κατά την μετακόμισή μου από το mac mini στο iMac ήταν η λειτουργία του Spotlight. Και συγκεκριμένα όταν πήγαινα να ψάξω κάτι στους εξωτερικούς δίσκους μου, που φυσικά απλά τους αποσύνδεσα από το mac mini και τους σύνδεσα στο iMac. To Spotlight δεν έβρισκε τίποτα.
Μετά από μια μικρή αναζήτηση στο Google, βρήκα ότι το Spotlight δημιουργεί κάποια index αρχεία σε κάθε δίσκο. Οπότε τα αρχεία που είχε δημιουργήσει το mac mini ήταν άχρηστα πλέον στο iMac. Κι έτσι το Spotlight δεν λειτουργούσε.
Αυτό που χρειάζονταν δηλαδή ήταν ένα rebuild. Τέτοια επιλογή δεν βρήκα κάπου. Αλλά υπάρχει μια πατεντούλα. Πηγαίνοντας στα preferences του Spotlight και στο privacy, σέρνεις τους δίσκους που θέλεις να κάνεις rebuild. +καλά για να τους εξαιρέσει από το indexing. Αυτό έχει σαν συνέπεια να πάει το Spotlight και να σβήσει τα αρχεία που είχε δημιουργήσει το mac mini. Μετά από λίγο ξανα αφαιρούμε τους δίσκους μας από την εξαίρεση και το Spotlight αρχίζει να κάνει rebuild τα index.
Αυτό ήταν. Το Spotlight δουλεύει πάλι σαν καινούργιο! 🙂
Μετά από αναμονή περίπου 2 εβδομάδων έχω στα χέρια μου το iMac!!! To μηχάνημα είναι απλά θεϊκό. Το μόνο που πήγε στραβά ήταν στο migration που πήγα να κάνω από το mac mini στο iMac (μέσω σύνδεσης firewire) για τα data μου και τα applications. Για κάποιο λόγο χτύπησε σε κάποια αρχεία. Δεν το έψαξα παραπάνω. Ακολούθησα την παλιά μέθοδο. Manual αντιγραφή των data και των applications. To μόνο μειονέκτημα ότι κάποιες εφαρμογές (ευτυχώς λίγες) θέλουν επανεγκατάσταση. Μικρό το κακό. Σημασία έχει ότι μέσα σε λίγες ώρες το μηχάνημα είναι σχεδόν στο ίδιο επίπεδο λειτουργικότητας με το mac mini. Που να κάνεις κάτι τέτοιο στα windows? 🙂
Έβγαλα και κάποιες φωτογραφίες με την διαδικασία του ξεπακεταρίσματος. Πάντως η παλιά μου 19αρα οθόνη φαίνεται πολύ μικρή μπροστά στην 20αρα του iMac! 🙂
Τελικά το Twitter δεν κατάφερε να με κρατήσει. Αν και στην αρχή το βρήκα ενδιαφέρον. Ταυτόχρονα όμως εμφανίστηκε το plurk. Αν και φαίνονταν πολύπλοκο. Την θέλει την εξοικείωση του αν έρχεσαι από άλλες microblogging εφαρμογές. Στο τέλος όμως σε κερδίζει. Αποδείχτηκε ότι είναι πολύ πιο εύχρηστο, ειδικά με τις προσθήκες νέων λειτουργιών που γίνονται συνέχεια.
Τι είναι όμως το plurk? Βασικά ακροβατεί μεταξύ του microblogging και του Instant Messaging. Είναι όπως πρέπει να είναι το microblogging. Δηλαδή κάνεις ένα μικρό post κι από κάτω απαντάει ο κόσμος και γίνεται διάλογος. Λειτουργεί πολύ καλύτερα, σε αντίθεση με το twitter που δεν ξέρεις ποιος απαντάει σε ποιον και που βλέπεις τις απαντήσεις μόνο αυτών που κάνεις follow.
Στο plurk βλέπεις όλες τις απαντήσεις, ακόμη κι από αυτούς που δεν κάνεις follow ή δεν τους έχεις friends. Κι όλα αυτά χωρίς να χάνεσαι. Σε ενημερώνει για κάθε νέο plurk και για κάθε νέα απάντηση σε κάποιο plurk. (αν και αυτό το σύστημα έχει κάποια bugs ακόμη) Αν αυτό σας φαίνεται απίστευτος θόρυβος, κάνετε λάθος. Οποιοδήποτε plurk (post) νομίζεται πως δεν σας ενδιαφέρει να το παρακολουθήσετε το κάνετε mute. Κι έτσι δεν θα σας έρθει ξανά ενημέρωση γι’ αυτό.
Στο plurk αποκτάν και λόγο ύπαρξης οι καληνυχτο-καλημέρες. Γενικά είναι πιο χαβαλεδιάρικη φάση, αλλά πλέον τα άσχετα posts δεν είναι ενοχλητικά όπως στο twitter. Τα κάνεις mute και τελείωσες.
Είναι πιο δυνατή η αίσθηση της κοινότητας. Και άρα αρχίζει να δημιουργείται και μια οικειότητα. Από ένα σημείο και μετά, είναι σαν να βρίσκεσαι σ’ ένα chat room. Μάλλον σε πολλά chat rooms. Κάθε post είναι ή μπορεί να γίνει στην ουσία chat room. Τις απαντήσεις τις βλέπεις σε πραγματικό χρόνο. Εδώ κολλάει το instant messaging λοιπόν.
Πως αρχίζει κάποιος να παίζει με το plurk? Αφού κάνει το απαραίτητο registration, αρχίζει να προσθέτει friends ή απλά μπορεί να κάνει follow όποιον θέλει. Όταν κάποιος είναι friend σου, τότε βλέπει κι αυτός τα plurks σου. Αν τον κάνεις follow βλέπεις μόνο εσύ τα δικά του plurk. Φυσικά πρέπει να σε αποδεχτεί ο άλλος όταν πας να τον κάνεις friend. Στο απλό follow δεν χρειάζεται.
Που θα βρείτε τον κόσμο όμως? Μέσα από την δυνατότητα αναζήτησης που υπάρχει, μπορείτε να βρείτε, για παράδειγμα, όλους τους Έλληνες. Το δικό μου profile θα το βρείτε εδώ. Τα plurks μου βέβαια φαίνονται και στο blog πάνω δεξιά.