Τελικά το Twitter δεν κατάφερε να με κρατήσει. Αν και στην αρχή το βρήκα ενδιαφέρον. Ταυτόχρονα όμως εμφανίστηκε το plurk. Αν και φαίνονταν πολύπλοκο. Την θέλει την εξοικείωση του αν έρχεσαι από άλλες microblogging εφαρμογές. Στο τέλος όμως σε κερδίζει. Αποδείχτηκε ότι είναι πολύ πιο εύχρηστο, ειδικά με τις προσθήκες νέων λειτουργιών που γίνονται συνέχεια.
Τι είναι όμως το plurk? Βασικά ακροβατεί μεταξύ του microblogging και του Instant Messaging. Είναι όπως πρέπει να είναι το microblogging. Δηλαδή κάνεις ένα μικρό post κι από κάτω απαντάει ο κόσμος και γίνεται διάλογος. Λειτουργεί πολύ καλύτερα, σε αντίθεση με το twitter που δεν ξέρεις ποιος απαντάει σε ποιον και που βλέπεις τις απαντήσεις μόνο αυτών που κάνεις follow.
Στο plurk βλέπεις όλες τις απαντήσεις, ακόμη κι από αυτούς που δεν κάνεις follow ή δεν τους έχεις friends. Κι όλα αυτά χωρίς να χάνεσαι. Σε ενημερώνει για κάθε νέο plurk και για κάθε νέα απάντηση σε κάποιο plurk. (αν και αυτό το σύστημα έχει κάποια bugs ακόμη) Αν αυτό σας φαίνεται απίστευτος θόρυβος, κάνετε λάθος. Οποιοδήποτε plurk (post) νομίζεται πως δεν σας ενδιαφέρει να το παρακολουθήσετε το κάνετε mute. Κι έτσι δεν θα σας έρθει ξανά ενημέρωση γι’ αυτό.
Στο plurk αποκτάν και λόγο ύπαρξης οι καληνυχτο-καλημέρες. Γενικά είναι πιο χαβαλεδιάρικη φάση, αλλά πλέον τα άσχετα posts δεν είναι ενοχλητικά όπως στο twitter. Τα κάνεις mute και τελείωσες.
Είναι πιο δυνατή η αίσθηση της κοινότητας. Και άρα αρχίζει να δημιουργείται και μια οικειότητα. Από ένα σημείο και μετά, είναι σαν να βρίσκεσαι σ’ ένα chat room. Μάλλον σε πολλά chat rooms. Κάθε post είναι ή μπορεί να γίνει στην ουσία chat room. Τις απαντήσεις τις βλέπεις σε πραγματικό χρόνο. Εδώ κολλάει το instant messaging λοιπόν.
Πως αρχίζει κάποιος να παίζει με το plurk? Αφού κάνει το απαραίτητο registration, αρχίζει να προσθέτει friends ή απλά μπορεί να κάνει follow όποιον θέλει. Όταν κάποιος είναι friend σου, τότε βλέπει κι αυτός τα plurks σου. Αν τον κάνεις follow βλέπεις μόνο εσύ τα δικά του plurk. Φυσικά πρέπει να σε αποδεχτεί ο άλλος όταν πας να τον κάνεις friend. Στο απλό follow δεν χρειάζεται.
Που θα βρείτε τον κόσμο όμως? Μέσα από την δυνατότητα αναζήτησης που υπάρχει, μπορείτε να βρείτε, για παράδειγμα, όλους τους Έλληνες. Το δικό μου profile θα το βρείτε εδώ. Τα plurks μου βέβαια φαίνονται και στο blog πάνω δεξιά.
Ήρθε η ώρα να αποχωριστώ το αγαπημένο μου Mac Mini. Θα θυσιαστεί στον βωμό ενός iMac (20αρι στα 2.66). Ποιος περιμένει τώρα 1-2 βδομάδες (αν είμαι τυχερός) μέχρι να έρθει?! Χρειάζομαι πάλι την κατάψυξη που έλεγα! 🙂
Όχι. Δεν θα πω για video conference camera, ούτε για την έλειψη του copy-paste στο iPhone. Μας είπε ο μπαρμπα Στιβ ότι το iPhone θα διαβάζει αρχεία MS Office και iWork. Δεν μας είπε όμως αν θα υποστηρίζει και αρχεία ODF. Μια απέχθεια για το Open Source την έχει τελικά αυτή η εταιρεία.
Βέβαια όλο κάποιος και ODF reader θα βγει μέσω του SDK. Αλλά η ουσία είναι να υπάρχει υποστήριξη από την μαμά. Στο iWork φυσικά ακόμη να δούμε υποστήριξη ODF. Εκτός κι αν έχω χάσει κανα επεισόδιο.