Μόλις είδα το keynote του Steve Jobs. Και κατάλαβα πόσο λάθος ήμουν. Αυτό που περίμενα να ακούσω περισσότερο ήταν το iPhone. Ε, λοιπόν αυτό που άκουσα και είδα τελικά και μ’ εντυπωσίασε περισσότερο ήταν το MobileMe. Ίσως γιατί δεν το περίμενα κιόλας. Για το iPhone ήδη πάνω-κάτω ξέραμε τι θα δούμε.
Λοιπόν, το MobileMe δεν είναι απλά η εξέλιξη του .mac για συγχρονισμό των data μας. Είναι μια ολόκληρη σουίτα δικτυακών εφαρμογών. Mail, Address Book, iPhoto, iCal, iDisk. Κι όλα αυτά να συγχρονίζονται απόλυτα με όλα μας τα μηχανήματα (Μac, iPhone, iPod Touch). Ακόμη και MS Outlook υποστηρίζει. Το εκπληκτικό είναι όμως η υλοποίησή τους. Δεν καταλαβαίνεις αν είναι δικτυακές εφαρμογές ή desktop εφαρμογές του Mac OS. Sorry, αλλά μπροστά σε αυτά, Google Sucks!!!
Κάτι μου λέει ότι το επόμενο βήμα της Apple θα είναι να μεταφέρει και το iWork στο Web. Αποφάσισε να κοντραριστεί με την Google άραγε?
Η ουσία είναι μία πλέον. Need MobileMe!
…να μπω μέσα και να ξεπαγώσω την μέρα που θα έρθει ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ το iPhone στην Ελλάδα!!! 🙂
Μια φορά κι έναν καιρό το Internet, σαν μέσο ενημέρωσης, ήταν κάτι σαν συμπλήρωμα των συμβατικών μέσων. Μια εφημερίδα είχε και μια δικτυακή παρουσία. Ένα τηλεοπτικό κανάλι είχε και μια δικτυακή παρουσία, κοκ. Αυτό αλλάζει σταδιακά. Μέσα ενημέρωσης δημιουργούνται με προτεραιότητα στο Internet και μετά, αν κάτσει κι αν βολεύει, παρουσία στα συμβατικά μέσα.
Πρώτο θύμα του Internet ήταν οι εφημερίδες. Ακολουθούν ραδιόφωνο και τηλεόραση. Ακόμη και στην Ελλάδα υπάρχει κινητικότητα. Ο Τριανταφυλλόπουλος έκανε το zougla.gr. Ο Κούλογλου έκανε το banana-republic.gr και σκέφτεται για ίδρυση δικτυακού τηλεοπτικού σταθμού. Και υποθέτω θ’ ακολουθήσουν κι άλλοι. Είμαστε στην αρχή μόνο.
Τι αλλάζει όμως στην ενημέρωσή μας? Πιστεύω όχι και πολλά πράγματα. Όπως δείχνει το πράγμα απλώς τα παλιά συμβατικά μέσα μετακομίζουν σ’ ένα καινούργιο μέσο. Ο Τριανταφυλλόπουλος π.χ. μετακομίζει και μας φέρνει όλη την βρώμα, την κιτρινίλα και την κατινιά της εκπομπής του, σ’ ένα site. Ο Κούλογλου θα μεταφέρει τον αντικομμουνισμό του στο Internet. Λένε ότι γουστάρουν τα social media, αλλά απλά κάνουν μία ακόμη μπίζνα, με την βοήθεια του ονόματος που έχουν φτιάξει. Τα social media είναι μια πάρα πολύ καλή τζάμπα πηγή ειδήσεων. Γιατί να την αφήσουν ανεκμετάλευτη?
Αυτό που βλέπω εγώ είναι ότι και η δικτυακή μας ενημέρωση θα συγκεντρωθεί και πάλι στα χέρια μερικών τεράστιων εκδοτικών επιχειρήσεων. Μπορούν φυσικά να υπάρχουν και οι ανεξάρτητες φωνές παράλληλα, αλλά πως θα μπορέσουν να ανταγωνιστούν τους κολοσούς? Ούτε οι bloggers θα μπορέσουν να είναι ανταγωνιστικοί.
Η εναλλακτική ενημέρωση υπήρχε πάντα. Σήμερα υπάρχει με καλύτερες προϋποθέσεις. Αλλά στην πλειοψηφία του κόσμου επικρατούν τα mainstream μέσα.