Η GraphQL είναι μία query γλώσσα για API. Μια εναλλακτική του RESTful API. Αναπτύχθηκε από το Facebook για εσωτερική χρήση το 2012, ενώ το 2015 έγινε public release. To 2018 το project “τρέχει” από το GraphQL Foundation, κάτω από το Linux Foundation.
H GraphQL λύνει κάποια από τα προβλήματα που έχει το RESTful API, όπως τα πολλά μπρος πίσω, τα πολλαπλά calls για να πάρει κανείς πολύπλοκα sets δεδομένων. Είναι επίσης πολύ πιο ευέλικτη στις όποιες μελλοντικές αλλαγές μπορεί να γίνουν στο API.
Μπορείτε να δείτε ένα λεπτομερές εισαγωγικό βίντεο για το τι είναι η GraphQL, ποια προβλήματα λύνει και πως λειτουργεί.
Πολύ ενδιαφέρον είναι και το ντοκιμαντέρ για την GraphQL που δείχνει όλη την ιστορία της.
Είπα να δοκιμάσω κάτι διαφορετικό και να δω μήπως το Manjaro κάθεται καλύτερα στο laptop.
Το πρόβλημα ήταν “ποιος κάθεται τώρα να ξαναστήνει το περιβάλλον, όπως το είχα στρώσει πολύ ωραία και βολικά;”
Κανένα πρόβλημα τελικά. Το /home το είχα σε ξεχωριστό partition, οπότε όλα κύλησαν αναπάντεχα πολύ ωραία. Πέρα από κάποια πράγματα που έπρεπε να δω στην διαδικασία του install και δεν είχα ξανακάνει.
Για παράδειγμα, στην εγκατάσταση είχα επιλέξει να κάνει αντικατάσταση του partition που ήταν εγκατεστημένο το Ubuntu. Αυτό έγινε, αλλά έπρεπε να πειραχτεί και το GRUB για να καταλαβαίνει ότι πλέον κάνει boot από Manjaro. Δεν έβγαλα άκρη. Δεν τα ξέρω αυτά. Είναι του διαβόλου. Αφού παιδεύτηκα αρκετά, ξαναγύρισα στην διαδικασία της εγκατάστασης από την αρχή.
Αυτή την φορά διάλεξα να επιλέξω manually τα partitions. Έτσι του είπα πιο partition θα γίνει mount που. Δηλαδή το /root, το /home και το partition του EFI. Απλό edit στα partitions κάνεις και επιλέγεις το mount point.
Η εγκατάσταση ολοκληρώθηκε και έγινε boot κανονικά σε Manjaro. Κάνω login και όλο το σύστημα μου είναι ίδιο και απαράλλαχτο με πριν. Φυσικά έχω εγκαταστήσει πάλι Gnome, οπότε τίποτα δεν έχει αλλάξει ουσιαστικά. Όλα τα settings μου στο περιβάλλον είναι τα ίδια, όπως και όλα τα settings για την κάθε εφαρμογή.
Το μόνο που θέλει, είναι η εγκατάσταση των εφαρμογών από την αρχή, γιατί έχει και διαφορετικό package installer (pacman). Για πρώτη φορά μου πήρε αρκετά για να το κάνω, αλλά πλέον έχω φτιάξει το scriptάκι μου, για να τις εγκαθιστά όλες με την μία.
Από εκεί και πέρα 2-3 θεματάκια τα πετυχαίνεις, αλλά λύνονται με λίγο ψάξιμο. Άλλωστε και η κοινότητα του Manjaro είναι πολύ δυνατή. Κι έτσι κι αλλιώς Linux είναι πάλι.
Το τελικό συμπέρασμα. Άξιζε όλη αυτή η φασαρία; Φυσικά. Καταρχήν έγινα ένα κλικ σοφότερος. Είδα ότι η αντικατάσταση distro είναι πολύ πιο αναίμακτη διαδικασία από όσο φοβόμουν. Δουλεύω σε νέο σύστημα, οπότε ότι καινούργιο σε ενθουσιάζει. Ο package installer φαίνεται πιο δυνατός, ειδικά το AUR. Αν και θέλει καιρό να συνηθίσω, από εκεί που είχα συνηθίσει με το apt.
Το περιβάλλον, αν και Gnome πάλι, έχει κάποιες extra πινελιές και μου φαίνεται πιο καλαίσθητο από το Ubuntu.
Τέλος, έχω μια αίσθηση ότι οι εφαρμογές ανοίγουν πιο γρήγορα και ότι όντως κάθισε λίγο καλύτερα στο laptop η εγκατάσταση. Θα δείξει καλύτερα η συνέχεια.
Στο Σαραντάπορο Ελασσόνας, οι τηλεπικοινωνιακές εταιρείες δεν έδειχναν ενδιαφέρον να παρέχουν internet, λόγω του μειωμένου οικονομικού ώφελους. Έτσι το 2010 μια μικρή ομάδα αποφάσισε να δοκιμάσει να στήσει ένα κοινοτικό ασύρματο δίκτυο.
Σήμερα το δίκτυο αυτό εξυπηρετεί 15 χωριά, όπως και κτηνοτροφικές μονάδες, της περιοχής. Μόνιμοι κάτοικοι, φορείς και επισκέπτες, έχουν ελεύθερη πρόσβαση στο internet.
Ο χαρακτήρας τους sarantaporo.gr, είναι δημόσιος, ανοιχτός και κοινωνικός.
Υλοποιείται και αναπτύσσεται από την ομάδα του sarantaporo.gr, αλλά με την συμβολή τοπικών συλλόγων και κατοίκων των χωριών της περιοχής. Είναι ελεύθερο προς χρήση από οποιονδήποτε κάτοικο, φορέα ή επισκέπτη, εφόσον η χρήση του είναι σύμφωνη με τους κανόνες λειτουργίας και δεν παρεμποδίζει την κοινή χρήση των διαθέσιμων δικτυακών πόρων. Η πρόσβαση στο κοινοτικό δίκτυο δεν αποτελεί αντικείμενο εμπορικής ή άλλου είδους κερδοσκοπικής δραστηριότητας.
Το δίκτυο έχει φτιαχτεί σε συνεργασία με την ΕΕΛ/ΛΑΚ και την δράση Open Wifi.
Οι οικονομικοί πόροι προέρχονται κυρίως από τα μέλη της ομάδας, από δωρεές και προγράμματα οικονομικής ή άλλης ενίσχυσης (π.χ. σε εξοπλισμό). Οι δωρεές προέρχονται από φορείς, όπως οι πολιτιστικοί σύλλογοι των χωριών, η ΕΕΛ/ΛΑΚ κ.α., και από μεμονωμένα άτομα. Παράλληλα, όλα τα μέλη της ομάδας προσφέρουν εθελοντική εργασία στις δράσεις που αναπτύσσονται.
Στόχος για το μέλλον είναι η δημιουργία ενός σύγχρονου κοινοτικού δικτύου, που θα συνδυάζει ασύρματες τεχνολογίες με τεχνολογίες οπτικών ινών και το οποίο θα συνδέει όλα τα χωριά του Δήμου Ελασσόνας. Θα παρέχει υψηλής ταχύτητας διασύνδεση με το internet και ταυτόχρονα διασύνδεση με άλλα κοινοτικά δίκτυα στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Δημοσιεύτηκε αρχικά στην PLUG