logo

Εφιαλτικό Update του Ubuntu

22/08/2006
Troubleshooting

Καλό και άγιο το Ubuntu, αλλά όταν πάει κάτι στραβά, πάει ΠΟΛΥ στραβά. Γενικά είναι προβληματική η σχέση του με τους drivers των καρτών γραφικών και ειδικά με τις ATI (συγκεκριμένα έχω την ATI MOBILITY RADEON X700 στο sony vaio). Πριν βγει η κανονική έκδοση του 6.06, όσο ήταν στην beta έκδοση δηλαδή, είχα προσπαθήσει να βάλω XGL/Compiz αλλά με απόλυτη αποτυχία. Μόλις κατέβασα την κανονική έκδοση του 6.06 και αφού έκανα επανεγκατάσταση από την αρχή όλου του συστήματος, έπαιξε αμέσως και χωρίς προβλήματα. Ποιος ξέρει τι είχα πειράξει πριν και δεν δούλευε με καμιά παναγία.

Τέλος πάντων. Από τότε όμως μερικές φορές όταν γίνεται κάποιο update που έχει σχέση με την κάρτα γραφικών χάνω το XGL Η λύση είναι να ξαναεγκαταστήσω τα drivers για την κάρτα γραφικών χειροκίνητα. Εντάξει. Αυτή την ιδιοτροπία την είχα μάθει, το έλυνα το θέμα. Σήμερα όμως ήρθε καινούργιο update στα πακέτα του XORG. Τι το ήθελα? Γίνεται το Update, κάνω restart και τότε ήρθε η καταστροφή. Failed to start the X server! Και μένω με το command line στην οθόνη. Τι να το κάνω το command line? Είμαι και καινούργιος στο Linux. Ιδέα δεν έχω. Κάνω κάποιες προσπάθειες πάντως. Είχα κρατήσει αντίγραφο του παλιού /etc/X11/xorg.conf. Το επαναφέρω. Τίποτα. Τρέχω dkpg-reconfigure xserver-xorg. Πάλι τίποτα. Κοιτάζω το /etc/gdm/gdm.conf. Δεν βγάζω άκρη. Ευτυχώς έχω κι άλλα pc, οπότε κάθομαι και κάνω googling και searching στα forum του Ubuntu.

Η λύση τελικά βρέθηκε εν μέρει. Επαναφορά του xserver-xorg-core σε παλιότερη έκδοση. Τώρα σε πόσο παλιά πήγα δεν ξέρω. Που να ξέρω πια έκδοση ήταν η προηγούμενη? Το σχετικό post είναι λίγο παλιό. Είπαμε, είμαι και νέος στο Linux. To λυτρωτικό post στα ubuntu forums ήταν αυτό. Να θυμηθώ να πάω αύριο ν’ανάψω ένα κεράκι στον jlx που έγραψε την λύση. Άγιος άνθρωπος. 🙂

Αυτή την στιγμή έχω πάλι X windows και παίζει κανονικά και το XGL/Compiz. Δεν ξανακάνω update σχετικά πακέτα με τα γραφικά. Ας μείνω εδώ, πρωτόγονος, αν δεν στρώσει κατάσταση.

Edit: Γενικό το φαινόμενο τελικά. Χαμός έγινε! Κρίμα!

Write your comment

rocean (at) error.gr
rocean
error.gr
feed