logo

Error, error, error, error…

02/09/2006
Troubleshooting

Τελικά αρχίζει και δικαιολογείται το όνομα του παρόντος blog (error.gr). Το Linux, λέει, είναι τρομερό, τραβάει στην ανηφόρα, δεν κολώνει, είναι σταθερό, είναι και αντιιμπεριαλιστικό, λέει, και μένα πολύ μου άρεσαν αυτά, ειδικά το αντιιμπεριαλιστικό. Εντάξει, πάνω-κάτω ισχύουν αυτά. Για το αντιιμπεριαλιστικό θα σας γελάσω, θα ρωτήσω τον κυρ Mark Shuttleworth, αυτόν τον φτωχούλη της Canonical που βγάζει το Ubuntu.

Τέλος πάντων στον θέμα μας. Σε προηγούμενο ποστ έγραψα ότι εγκατέστησα την νέα έκδοση του Ktrorrent και ότι πολύ μου άρεσε κι αυτό, όπως ο αντιιμπεριαλισμός. Και απορούσα αν θα μπορεί να χειριστεί πολλά torrents ταυτόχρονα πράγμα που δεν κάνανε το προηγούμενο Ktrorrent και το Azureus. Ε, το δοκίμασα. Έβαλα καμιά 50ρια torrents να κατεβαίνουν ταυτόχρονα. Τα άφησα το βράδυ να κατεβαίνουν. Την άλλη μέρα πάω να τσεκάρω και τι να δω? Κάποια αρχεία είχαν χτυπήσει και γενικά η συμπεριφορά του λειτουργικού ήταν για τα μπάζα. Μαθημένος από τις καλές εποχές των Windows, κάνω restart περιμένοντας να επανέλθουν όλα στο πρώτερο έντιμο βίο τους. Μην φας. Έχουμε γλαρόσουπα. ERROR!!!! Πρόβλημα στο Mounting. (και δεν την πάω καθόλου την ορειβασία) Check disk από εδώ, check disk από εκεί. Χαμός από errors. Αλλά όλα fixed λέει. Τώρα τι διόρθωσε, ο θεός και η ψυχή του. Τελειώνουν όλα αυτά, μπαίνω σε γραφικό περιβάλλον, πάω να ανοίξω οτιδήποτε, τίποτα. Δεν δουλεύιει τίποτα. Ούτε καν η κονσόλα ανοίγει.

Με τα πολλά βρίσκω ότι το root partition έχει γίνει read only και γι’αυτό δεν ανοίγει τίποτα. Ψάχνω από εδώ, ψάχνω από εκεί κάνω remount σε read-write. Μπαίνω σε γραφικό περιβάλλον πάλι, ανοίγω ένα παράθυρο με τα περιεχόμενα του δίσκου. Ωραία. Λύθηκε το πρόβλημα, λέω. Ναι, καλά. Πάω να ανοίξω κάτι άλλο, πάλι τα ίδια. Δεν ανοίγει. Το partition ξαναέγινε read only. Απ’ότι κατάλαβα κάποιο πρόβλημα υπάρχει στον δίσκο και μόλις χτυπάει, το linux για ασφάλεια του file system μου το κάνει read only. Μόνο που δεν κατάλαβα ακόμη αν πρόκειται για hardware πρόβλημα ή έχει πάθει ζημιά το file system (ext3). Επειδή πλέον δεν λειτουργούσε τίποτα, έβγαλα τον δίσκο από το συγκεκριμένο pc και τον έβαλα σε ένα external usb case, για να πάρω απλώς τα data μου σε άλλο pc. Τελικά ακόμη και στο άλλο pc μετά από λίγο ο δίσκος έγινε read only. Άρα μένει να εξακριβώσω αν είναι πρόβλημα hardware ή τα έχει παίξει το file system. Αύριο θα τον κάνω format κι εγκατάσταση από την αρχή του Ubuntu. Οπότε θα δείξει. Τουλάχιστον έχω σώσει τα data μου κι αυτό έχει σημασία.

Write your comment

rocean (at) error.gr
rocean
error.gr
feed