logo

Monitor: Κλειστόν!

07/01/2007

Όλοι πλέον μάθαμε για το κλείσιμο του Monitor

Έχω κι εγώ αποψάρα και θέλω να την πω. Χμμμ! Βασικά δεν έχω συγκεκριμένη άποψη. Είμαι μπερδεμένος. Και θέλω να γράψω για το μπέρδεμα.

Δηλαδή στην περίπτωση μας δεν έχουμε να κάνουμε με 0 και 1. Όλα είναι στο ενδιάμεσο. Ούτε η Miradolina έχει απολύτως δίκιο ή άδικο. Ούτε ο Βρυώνης έχει απολύτως δίκιο ή άδικο. Ας πάμε στα επιχειρήματα πρώτα της Miradolinas. Από την μία έχει άδικο να απαιτεί να μην χρησιμοποιείται από κάπου το δημόσιο feed της. Μου θυμίζει τον Αθήνα 2004 που απαιτούσε να βγούνε τα λινκς της σελίδας του από διάφορα site. Αλλά και από την άλλη αυτός που χρησιμοποιεί το feed δεν είναι ο οποιοσδήποτε, αλλά μια εφαρμογή που λειτουργεί χάρη στα feeds των άλλων. Μπορεί να μην έχει βέβαια άμεσο οικονομικό κέρδος, αλλά Monitor χωρίς feeds δεν υπάρχει. Και κάποιος μπορεί να μην θέλει να στηρίξει (γιατί για στήριξη μιλάμε, αν και είναι και αμφίδρομη) το Monitor για χίλιους δυο λόγους, δίκαιους ή άδικους.

Κι εδώ ερχόμαστε στον Βρυώνη. Φυσικά και έχει δίκιο να προβάλει ιδεολογικό θέμα των δημόσιων feeds και σίγουρα δεν παίζει θέμα πνευματικών δικαιωμάτων, αλλά θα έπρεπε να είχε μεριμνήσει και για την περίπτωση που κάποιος δεν θέλει να εμφανίζεται στο monitor. Ειδικά επειδή εγγράφεσαι μόνος σου θα έπρεπε να μπορούσες να διαγραφείς κιόλας. (το ότι λειτουργεί και bot δεν το ήξερα, αλλά και πάλι δεν αλλάζει την ουσία). Απ’ ότι διάβασα ακόμη και στο google υπάρχει διαδικασία διαγραφής αν κάποιος το θέλει.

Το θέμα δεν είναι, ξαναλέω, θέμα πνευματικών δικαιωμάτων. Είναι βλακώδες κάτι τέτοιο. Είναι απλά θέμα δεοντολογίας. Δηλαδή ακόμη κι αν κάποιος νομιμοποιείται να με λινκάρει, να πάρει απόσπασμα από κάποιο ποστ μου κλπ χωρίς να με ρωτήσει, αν εγώ μετά του ζητήσω ευγενικά να μην συνεχίσει να το κάνει, γιατί για χ λόγους ενοχλούμε, θα πρέπει και αυτός από στοιχειώδη ευγένεια να το δεχτεί. π.χ. αν με λίνκαρε εμένα η φασιστική εφημερίδα “Στόχος” ή δημοσίευε απόσπασμα ενός ποστ μου, θα με ενοχλούσε. Φυσικά έχει κάθε δικαίωμα να το κάνει, αλλά θα ήθελα αν το ζητούσα να σταματούσε να το κάνει, για λόγους δεοντολογίας. Και όχι φυσικά νομικούς.

Συμπέρασμα. Η Θωμά θα έπρεπε να ζητήσει με καλύτερο τρόπο από τον Βρυώνη την διαγραφή της από το Monitor, και σε καμιά περίπτωση να προβάλει νομικά επιχειρήματα περί πνευματικής ιδιοκτησίας, πάνω στο δημόσιο feed της. Ο Βρυώνης παρ´ όλο που έχει δίκιο που εκνευρίστηκε κάτω από νομικές απειλές, θα έπρεπε να δεχτεί την διαγραφή, έστω να έλεγε ότι θα το κάνει στο μέλλον λόγω έλλειψης ελεύθερου χρόνου, και σε καμιά περίπτωση δεν έπρεπε να θέσει το δίλημμα, ή κάθεσαι στο Monitor, ή το κλείνω. Λάθος μεγάλο που του ακυρώνει κάθε δίκιο.

Write your comment

rocean (at) error.gr
rocean
error.gr
feed