logo

iJigg και μουσικές “πειρατικές” ανησυχίες

19/01/2007

Όλο και περισσότερες δυνατότητες έχουν πλέον οι μουσικοί για να διαδώσουν την δουλειά τους. Οι δισκογραφικές εταιρείες γίνονται όλο και πιο αχρείαστες. Να ξεμπερδέψουμε κάποια στιγμή και με όλη αυτή την σαχλαμάρα των πνευματικών δικαιωμάτων, που στην τελική πιστεύω δεν ωφελεί τους καλλιτέχνες (εκτός μια μειοψηφία διάσημων). Το Internet μαζί με μια σειρά νέων μέσων (π.χ. mp3 players), ξεπερνούν όλο το σκηνικό των πνευματικών δικαιωμάτων που έχει στηθεί εις βάρος της μουσικής. Είναι ουτοπικό μέσα σε όλες αυτές τις νέες τεχνολογίες και υπηρεσίες που βγαίνουν συνέχεια, να επιμένουν κάποιοι στο κυνήγι μαγισσών και πειρατών. Δεν μ’ ενδιαφέρει καν πως θα επιζήσουν οι δισκογραφικές εταιρείες. Είπαμε. Είναι άχρηστες πλέον. Απλά παράσιτα της μουσικής.

Το θέμα είναι να καθίσουν κάτω οι ίδιοι οι καλλιτέχνες, να δουν τι τους προσφέρεται, πως θα το χρησιμοποιήσουν και πως θα βγάλουν και τα προς το ζειν από την όλη φάση. Άλλωστε έτσι κι αλλιώς η μεγάλη μάζα των μουσικών από τα live ζει. Όχι από τις πωλήσεις των CD. Και ας σκεφτούμε το εξής. Ένα συγκρότημα ελληνικού Rock αν βγάλει ένα CD πόσες κόπιες θα πουλήσει? 1000? 2000? 5000? Πάρα πολλά βάζω. Αν το ίδιο συγκρότημα, κάτσει και φτιάξει ένα καλό site με πολύ λίγα χρήματα και αρχίσει κι ένα μικρό promotion στο Internet μοιράζοντας και το υλικό (ή μέρος του υλικού) του δωρεάν. Πιστεύω ότι πολύ γρήγορα θα έχουν χιλιάδες ακροατές και οπαδούς, αν το αξίζουν. Και θα έχουν ξεπεράσει κατά πολύ την υποτιθέμενη προβολή που θα τους έκανε η οποιαδήποτε εταιρεία και που θα παίρνανε και ψίχουλα στην τελική από τα όποια κέρδη. Ειδικά τώρα που αναπτύσσονται και τα Ελληνικά podcasts είναι τεράστια ευκαιρία για τα Ελληνικά ερασιτεχνικά συγκροτήματα να το εκμεταλλευτούν. Και ας αφήσουν τις εταιρείες στην αχρηστία τους όπως τις αξίζει.

Όλα αυτά τα έγραψα με την ευκαιρία της εμφάνισης ενός νέου site που προωθεί την ερασιτεχνική δημιουργία. Πρόκειται για το iJigg. Έχει λίγο υλικό ακόμη βέβαια, αλλά νομίζω θα γίνει χαμός σε λίγο καιρό. Το site είναι στα πρότυπα του Digg. Δηλαδή οι μουσικοί… postαρουν τα κομμάτια τους και οι ακροατές τα “ψηφίζουν”, όπως στο Digg. Δεν κάθισα να διαβάσω του όρους χρήσης και τι παίζεται με τα πνευματικά δικαιώματα των κομματιών που ανεβαίνουν. Είναι podsafe ή όχι? Κι ελπίζω κάποια στιγμή να υπάρχει και δυνατότητα download.

Για να δοκιμάσω και την δυνατότητα που δίνει να κάνεις embed ένα τραγούδι στο site σου ή στο blog σου, ορίστε ένα τραγουδάκι που μου έκανε εντύπωση. Καλή αρχή και με μπόλικο ελληνικό υλικό ελπίζω.

Write your comment

rocean (at) error.gr
rocean
error.gr
feed