logo

Αϊ πόντιος!

24/02/2007

Έγραψα και σε προηγούμενο post ότι πήρα το 80αρι [tag]iPod[/tag]. Ιδού μερικές εντυπώσεις.

Για την συσκευή έχω να πω τα καλύτερα. Αν και δεν έτυχε ποτέ να έχω αντίστοιχη συσκευή, έχω μείνει κατενθουσιασμένος. Δεν έτυχε ούτε καν να το δω σε άλλον. Το πρώτο σοκ το έπαθα όταν το πρωτοάνοιξα και ήθελα να κάνω browsing στα μενού. Είχα διαβάσει ότι έχει scroll wheel, αλλά δεν ήξερα ότι είναι αφής. Νόμιζα ότι είχε κάτι που γυρνάει. Κι επειδή είδα ότι δεν γυρνάει δοκίμασα να πατάω να κουμπιά (πάνω-κάτω) μπας και κάνω βόλτα στα μενού. Και δεν κουνιόταν τίποτα. Η πρώτη μου σκέψη ήταν ότι έπεσα σε χαλασμένο iPod και δεν γυρνάει η ροδέλα! 🙂 Αλλά εκεί που το πείραζα άρχισε κάτι να κουνιέται. Και τότε κατάλαβα ότι είναι αφής. Καιρός ήταν! 🙂 Στην αρχή δυσκολεύτηκα να συνηθίσω τον χειρισμό, αλλά μετά το βρήκα πολύ εύχρηστο.

Πολύ καλή και η οθόνη του και φοβερή η αίσθηση του να βλέπεις vidcasts στο [tag]iPod[/tag]. Ο ήχος επίσης πάρα πολύ καλός. Είπαμε hardwarικώς μ’άρεσε πάρα πολύ.

Εκεί που μου τα χαλάει είναι το βρωμο-[tag]iTunes[/tag]. Δεν το μπορώ καθόλου. Νοιώθω να έχω δεμένα τα χέρια μου. Μειονέκτημα πρώτο. Δεν μπορείς να κάνεις browsing στα mp3 σου με τον παλιό καλό τρόπο. Δηλαδή με το file system. Έχω τα mp3 μου οργανωμένα σε directories ανά κατηγορία, ανά καλλιτέχνη, ανά album. Και πολλές φορές είναι πολύ πιο εύκολο να τα χειριστείς έτσι. Ειδικά στην αρχή που δεν έχεις φτιάξει playlists. Στο [tag]Amarok[/tag] ήδη έχω ξεκινήσει να φτιάχνω playlists. Στο iTunes όμως θέλει δουλειά να τα οργανώσω. Μέχρι τότε όμως το πρόγραμμα είναι άχρηστο τελείως. Φυσικά τα genres στα tags του κάθε [tag]mp3[/tag] είναι τρεις λαλούν και δυο χορεύουν. Άκυρη λοιπόν η χρήση τους. Τελικά βρήκα έναν τρόπο να λύσω το πρόβλημα. Πάω με το Amarok και αλλάζω μαζικά τα genres. Δηλαδή έβαλα π.χ. σε μια playlist όλα τα mp3 που έχω ήδη οργανωμένα στον κατάλογο metal και τα άλλαξα όλα σε Metal. Πριν ήταν όλα tagαρισμένα με διάφορους τίτλους. Gothic Metal, goth metal, heavy metal, σκυλάδικο metal κοκ. Πολλές φορές είναι και λάθος. Οπότε τα έκανα όλα Metal για να μπει μια σειρά. Αργότερα θα φτιάξω πιο λεπτομερείς λίστες ανά είδος. Προς το παρόν όμως θα μπορώ να έχω έναν μπούσουλα και στο iTunes.

Μειονέκτημα δεύτερο. Για να ενημερώσεις την συλλογή με τα covers του κάθε album πρέπει να κάνεις account στο iTunes store. Κυρία Apple τον παίρνεις. Για να κάνεις account πρέπει να έχεις πιστωτική. Εξοργιστικό τελείως. Μαλάκες είναι δηλαδή στο Amarok που χρησιμοποιούν το Amazon για να κατεβάζεις τα covers και χωρίς καμιά εγγραφή? Δηλαδή τι σκέφτονται? Ότι αν εγγραφώ στο iTunes Store θα αγοράσω κιόλας? Μα έτσι κι αλλιώς το iTunes περιστρέφεται γύρω από το Store. Αν θέλω να αγοράσω κάτι θα το αγοράσω. Μην με αναγκάζεις να ασχολούμαι με μπούρδες.

Το μόνο θετικό που βρήκα μέχρι τώρα είναι η διαχείριση των podcasts και ο συγχρονισμός του iPod με αυτά.

Έτσι τώρα χρησιμοποιώ το iTunes για συγχρονισμό με τα podcasts και τις φωτογραφίες και για να προσθέσω μουσική χρησιμοποιώ το Amarok. Ευτυχώς συνεργάζεται μια χαρά. Αυτό που δεν βρήκα ακόμη είναι πως να περνάω και τα covers που έχω στην συλλογή μου στο Amarok. Υποθέτω πως θα γίνεται.

Write your comment

rocean (at) error.gr
rocean
error.gr
feed