logo

Tags στο WordPress (howto)

02/03/2007

Καιρό ήθελα να βάλω tags στο Blog, αλλά είτε έψαχνα λίγο και δεν έβρισκα κάτι καλό και εύκολο και στο τέλος βαριόμουν, είτε βαριόμουν να ψάξω γενικώς, είτε δεν είχα χρόνο (δηλαδή βαριόμουν) 🙂

Τελικά χάρη σ’ενα post του Mindblog που με οδήγησε εδώ και αυτό με την σειρά του με οδήγησε στο Ultimate Tag Warrior, έγινε η δουλειά. Κι αφού έκανα εγώ την δουλειά μου, ας την μοιραστώ.

Κατεβάζουμε λοιπόν το Ultimate Tag Warrior και το εγκαθιστούμε. (δεν θα αναφερθώ εδώ πως γίνεται η εγκατάσταση ενός plugin στο [tag]Wordpress[/tag]. Υποθέτουμε ότι ξέρετε). Αφου εγκατασταθεί το plugin στην σελίδα του Edit Post θα σας εμφανίσει σχετικό πεδίο ώπου προσθέτετε τα tags. Μπορείτε να προσθέτετε tags και μέσα από το ίδιο το κείμενο του post, βάζοντας την λέξη μέσα σε [tag] [ \tag]. Αυτός είναι και ο καλύτερος τρόπος αφού σας το κάνει και link για posts με ίδιο tag.

Αφού γίνει αυτό, τώρα πρέπει να εμφανίζουμε τα tags. Εδώ πάμε στα λίγο δύσκολα, αλλά μην αγχώνεστε. Θα την βρούμε την άκρη. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να προσθέσουμε ένα κομματάκι κώδικα σε κάποια αρχεία [tag]php[/tag] του theme μας. Υποθέτουμε πάλι πως υπάρχει η γνώση και γι’ αυτό. Προσωπικά χρειάστηκε να πειράξω τα αρχεία index.php (εμφανίζει την κεντρική σελίδα μας με όλα τα post) και single.php (εμφανίζει μεμονωμένα ένα post).

Βρίσκουμε λοιπόν σε πιο σημείο του κώδικα θα βάλουμε τον κώδικα εμφάνισης των tags, ο οποίος είναι κάπως έτσι:

<p><?php UTW_ShowTagsForCurrentPost("commalist", array('last'=>', %taglink%', 'first'=>'Tags: %taglink%',)) ?></p>

Μόνο αυτό το απλό. Φυσικά υπάρχουν και πιο πολύπλοκα πράγματα που μπορείτε να κάνετε και διάφορες παραμετροποιήσεις, αλλά αυτή είναι η ιδέα.

Θα θέλετε όμως πιθανόν να εμφανίζεται και το Tag Cloud κάπου στην sidebar, ίσως. Υπάρχουν 2 τρόποι. Ο manual όπως ο παραπάνω που πρέπει να προσθέσετε τον παρακάτω κώδικα στο σημείο που σας αρέσει.

<?php UTW_ShowWeightedTagSetAlphabetical("coloredsizedtagcloud","",0) ?>

Χωράει και αυτός μπόλικη παραμετροποίηση. Περισσότερα θα βρείτε στα Docs του plugin.

O δεύτερος τρόπος είναι αν χρησιμοποιείτε WordPress Widgets. Κατεβάζετε κι εγκαταστείτε το Ultimate Tag Warrior Widget, το προσθέτετε στα [tag]Widgets[/tag] που θα εμφανίζονται (κάνοντας και τις απαραίτητες ρυθμίσεις εμφάνισης) και είστε έτοιμοι.

Με γεια.

Write your comment

rocean (at) error.gr
rocean
error.gr
feed