logo

Back to Ubuntu (from Mac Os X)

01/05/2007

Back 2 Ubuntu

Και μετά από την Mac Os εμπειρία, να’μαστε στα παλιά λιμέρια. Στο αγαπημένο μου Ubuntu. Τι μέλος της Plug είμαι άλλωστε αν αλλαξοπιστώ τόσο εύκολα? 🙂 Αυτό το post το γράφω λοιπόν από το vaio που τρέχει Ubuntu (εδώ κι έναν χρόνο, ζωή να’χει)

Να ξεκαθαρίσω. Έτσι κι αλλιώς το Mac Mini το πήρα για κατεβαστήρι, media center και file server. Και για κάποιες εφαρμογές που στο Linux δεν παίζουν ή που δεν είναι ισάξιες αντίστοιχων των windows. Δηλαδή το Mac θα παίξει και τον ρόλο ενός Windows machine, αλλά επειδή τα windows δεν την παλεύουν προτιμώ Mac. Συν του ότι το Mac Mini είναι πολύ βολικό και σαν μηχάνημα. Μικρό και αθόρυβο. Κι από την άλλη ήθελα κι εγώ να δοκιμάσω αυτό το Mac OS που όλοι τρελαίνονται μαζί του.

Τεσπα. Το Mac OS είπα και σε προηγούμενο post. Δεν μ’ εντυπωσίασε. Και γιατί να μ’ εντυπωσιάσει άλλωστε? Στην εμφάνιση? Τι να μας πει μπροστά στο Beryl? Στον χειρισμό? Μπα! Δεν ξέρω πως φαίνεται στους νέους χρήστες, αλλά εγώ που έχω κάποιες παραπάνω απαιτήσεις από το λειτουργικό, βρίσκω το Mac OS πολύ λίγο. Να μ’ εντυπωσιάσει στο πως εγκαταστείς και απεγκαταστείς κάποιο πρόγραμμα? Ας γελάσουμε! Synaptic και Automatix FTW! Αυτό που με χαλάει όμως περισσότερο στο Mac OS είναι ότι μου επανήλθε το συναίσθημα της κλειστοφοβίας που είχα στα Windows. Ότι δεν ελέγχω εγώ το λειτουργικό, αλλά το λειτουργικό ελέγχει εμένα. Μεγάλη υπόθεση.

Όσο για τις εφαρμογές που είναι προεγκατεστημένες. Άλλες είναι καλές, άλλες κακές. Δυστυχώς η βασική εφαρμογή που χρησιμοποιώ, το iTunes, είναι ότι χειρότερο. Μακάρι να μπορούσα να χρησιμοποιήσω το Amarok για να συγχρονίζω το iPod, αλλά το έχω δοκιμάσει και είναι απογοήτευση. Η Apple έχει διδαχτεί (ή ήταν και ο δάσκαλος) καλά από την MS πως να φτιάχνει κλειστά συστήματα.Το iPhoto μου άρεσε για να περνάω τις photo από την ψηφιακή. Το iCal δεν το δοκίμασα, αλλά προτιμώ το Google Calendar γιατί το έχω από όποιο μηχάνημα θέλω και στο κινητό με SMS. Το Address book δεν μου χρειάζεται. Mail και Safari. Όχι ευχαριστώ. Προτιμώ εφαρμογές που δουλεύουν σε όλες τις πλατφόρμες (Firefox, Thunderbird). Για Office έβαλα το NeoOffice φυσικά. Για Media player τον VLC. Ήθελα να ήξερα. Αυτή apple το βρωμο-quicktime το έχει για σοβαρό player? Ότι πιο σιχαμερό υπάρχει στο Mac OS. Μ´αρέσει πολύ ο VLC στο Mac. Πιο εμφανίσιμος και δουλεύει και με το apple remote. Όσο για επεξεργασία photo, ο GIMP είναι εδώ.

Μ’ άρεσε πολύ το front row, αλλά έτσι όπως το έχω φορτώσει εγώ με χιλιάδες mp3 και videos, δεν την παλεύει με 512 ΜΒ RAM μόνο! 🙂

Γενικά το Mac OS είναι ένα πάρα πολύ καλό υποκατάστατο των Windows. Ένα πολύ σταθερό ανώτερο παραθυρικό περιβάλλον, με τα πλεονεκτήματα του linux (σταθερότητα, ασφάλεια), αλλά το linux δεν το φτάνει. Δεν ξέρω τι θα κάνει το leopard. Αλλά από την άλλη το Linux βελτιώνεται συνεχώς. Κάθε εξάμηνο π.χ. το Ubuntu έχει νέα έκδοση.

Υ.Γ – Η φάση είναι ότι τώρα που ξαναδουλεύω στο Ubuntu, μετά από μέρες ενασχόλησης με το Mac Os, πάω να βρω το menu της εφαρμογής πάνω στην κεντρική μπάρα, τα κουμπιά για minimize κλπ πάνω αριστερά στο παράθυρο και την εναλλαγή των ελληνικών με alt-space! 🙂 Μια συνήθεια είναι όλα!

Write your comment

rocean (at) error.gr
rocean
error.gr
feed