logo

Ένα Linux, δύο Linux, τρία Linux…….

31/07/2007

Μετά από μερικούς μήνες που είχα ρίξει το vaio με το Ubuntu στις αράχνες, αφού το Mac Mini με το Mac OSX κέρδισε την μάχη του default computer, ήρθε η ώρα να θυμηθώ τα παλιά. Είχα ξεχάσει πως είναι να κάνεις το ένα να δουλέψει, το άλλο να εγκατασταθεί κλπ. Την περιπέτεια του Linux. Όχι πως υπάρχουν μεγάλα προβλήματα πλέον. Τουλάχιστον υπάρχουν λιγότερα από τα Windows.

Είμαι λοιπόν εδώ και μερικές μέρες στην Ξάνθη, για βόλτα και να κάνουμε και στο δίκτυο του ξαδέρφου μία ανανέωση. Είχαμε στήσει πέρισυ τέτοιο καιρό ένα wireless δικτυάκι από την ταράτσα του σπιτιού στην ταράτσα του γραφείου. Η περιπέτεια όμως αφορά το δικό μου laptop. Πλέον η υπερθέρμανση (και το σβήσιμο εξαιτίας της) έχει επιδεινωθεί πάρα πολύ. Πήγα να το ανοίξω μπας και το καθαρίσω, αν φτάει αυτό που δεν αερίζεται. Αλλά δεν κατάφερα να βρω τον τρόπο να το ανοίξω. Έβγαλα κάποιες βίδες, αλλά αυτό εκεί. Ερμητικά κλειστό. Ψάχνω στο internet να βρω κανένα how to, αλλά τίποτα. Αν γνωρίζει κάποιος κάτι για το πως ανοίγουμε ένα Sony Vaio BX197XP, ας βάλει μια φωνή.

Από την άλλη μου σφινώθηκε η ιδέα να προσπαθήσω να εγκαταστήσω Mac OSX στο Vaio!!! Μου είχε δώσει εδώ και καιρό ένα CDάκι ένας φίλος, το οποίο ισχυρίζονταν ότι είναι χακευμένη έκδοση του Mac OSX για x386. Το προσπάθησα. Με τα χίλια ζόρια (είχα να αντιμετωπίσω και την υπερθέρμανση και το σβήσιμο του laptop) ολοκληρώθηκε η εγκατάσταση, φαινομενικά χωρίς πρόβλημα, αλλά μετά το restart τζίφος. Δεν έκανε boot. Απογοήτευση. Μου κατέστρεψε και την εγκατάσταση του Ubuntu.

Έτσι, άντε πάλι να εγκαταστήσω Ubuntu, την ρημαδιασμένη την ΑΤΙ (ευτυχώς διορθώθηκε πλέον το πρόβλημα που υπήρχε όταν πρωτοβγήκε η 7.04), το Beryl κοκ. Δεν ήταν αναίμακτη η διαδικασία, αλλά πολύ καλύτερα από ότι παλιά. Αρκετά διορθωτικά updates έχουν βγει από τότε που είχα ξανακάνει εγκατάσταση.

Και ενώ όλα ήταν μια χαρά. Μου ήρθε καινούργια ιδέα. Α, ξέχασα να πω ότι μαζί με την παλιά εγκατάσταση του Ubuntu, όταν πήγα να βάλω το Mac OSX, στον άλλο κόσμο πήγε και η εγκατάσταση των Windows. Να ζήσουμε να τα θυμόμαστε. (όχι πολύ όμως, ε?) Το laptop έχει 2 80ρηδες δίσκους. Στον ένα είχα το Ubuntu και στον άλλο τα Windows. Οπότε το Mac OSΧ πήγε να μπει στην θέση των Windows.

Η ιδέα λοιπόν ήταν, αφού ο ένας από τους 2 δίσκους μένει στο laptop αχρησιμοποίητος, καλύτερα να τον βγάλω και να τον βάλω σε κανένα USB case, να τον έχω για μεταφορά data. Έλα όμως που στον δίσκο που έβγαλα είχε γραφτεί ο MBR κι έτσι χτυπούσε ο GRUB και δεν έκανε boot στο ubuntu. Δεν κάθισα να ψάξω τρόπο επιδιόρθωσης. Επανεγκατάσταση από την αρχή. Το μάθαμε το κόλπο άλλωστε!

Πάνω στο update όμως του Ubuntu έσβησε το laptop από την υπερθέρμανση και πήγε υπερ πίστεως ο Firefox. Δεν ανοίγει πλέον. Εγκατάσταση άλλη δεν ξανακάνω γιατί βαρέθηκα, οπότε τώρα είμαι με Opera. Δεν μπορώ να πω τελικά ότι μου αρέσει ιδιαίτερα σαν browser. Ειδικά τώρα που γράφω στο WordPress μου κάνει κάτι κουφά. (δεν αλλάζει γραμμή)

Γενικά όπως καταλαβαίνεις μου έχει σπάσει τα νεύρα το laptop. Θέλει οπωσδήποτε επιδιόρθωση και δυστυχώς έχει λήξει εδώ και πολύ καιρό και η εγγύηση.

Από την άλλη έβαλα linux στο laptop του ξαδέρφου. Ενώ δοκίμασα και για πρώτη φορά να βάλω Windows XP με VMware. Να υπάρχουν για ιδιαίτερες περιπτώσεις. Τελικά παίζει μια χαρά η φάση και είναι και πολύ εύκολη η εγκατάσταση. Εγκαταστείς τον VMware Player μέσω automatix και μετά πας εδώ και φτιάχνεις μια Virtual Machine. Ένα αρχείο VMX δηλαδή. To ανοίγεις με τον VNware player, βάζεις το CD των windows και αρχίζεις την εγκατάσταση, όπως θα έκανες σ’ ένα κανονικό PC.

Write your comment

rocean (at) error.gr
rocean
error.gr
feed