logo

Internet TV

03/10/2007

Αυτό που μ’ ενθουσιάζει όλο και περισσότερο στο Internet είναι η… νέα τηλεόραση μέσω διαδικτύου. Για να γίνω πιο συγκεκριμένος το video on demand. Η live ιντερνετική TV δεν μ’ ενδιαφέρει, γιατί στην ουσία είναι η κλασική TV μέσα απλώς από άλλο μέσο. Κι έτσι δεν προσφέρει και τίποτα καινούργιο.

Ειδικά από τότε που αναβάθμισα την σύνδεσή μου στα 8 mbit (αν εξαιρέσουμε προβλήματα αστάθειας και ότι πολλές φορές τα 8 mbit είναι εικονικά) το video on demand έγινε πολύ πιο απολαυστικό. Πλέον δεν σπάει το steaming και το downloading γίνεται πολύ γρήγορα. Δεν μου σπάνε τα νεύρα για να δω ένα video στο youtube. Δεν χρειάζεται να το κάνω pause μέχρι να κατέβει ολόκληρο. To iTunes από την άλλη έχει άνεση να κατεβάζει τα video podcasts, γρήγορα και χωρίς κολλήματα. Και μάλιστα μπορώ πλέον να κάνω subscribe στις HD εκδόσεις! Επίσης παίζει πλέον το Joost όπως πρέπει να παίζει. Το μόνο του πρόβλημα είναι η έλλειψη περιεχομένου. Προς το παρόν μ’ ενδιαφέρουν μόνο κάποια κανάλια που έχουν μουσικά video.

Μέσα στο video on demand πρέπει να βάλουμε νομίζω και την δυνατότητα κατεβάσματος τηλεοπτικών σειρών μέσω torrents. Πράγμα βέβαια που είναι θεωρητικά παράνομο, αλλά πρακτικά είναι κάτι που δεν μπορεί να σταματήσει, αν τα τηλεοπτικά δίκτυα δεν βάλουν μυαλό και δεν δούνε το Internet σαν έναν πολύ σημαντικό τρόπο διανομής, που στην ουσία είναι το μέλλον. Και φυσικά να παρατήσουν πρωτόγονες λογικές περιχαράκωσης μόνο σε μία χώρα για την διανομή του υλικού τους. Βλακώδες τελείως. Δηλαδή ποιος άνθρωπος που έχει την δυνατότητα να δει την αγαπημένη του σειρά, λίγες ώρες μετά την προβολή της, θα κάτσει να περιμένει πότε τα τοπικά κανάλια θα την μεταδώσουν ή πότε θα βγει το DVD στην χώρα του, μετά από χρόνια ίσως? Στην εποχή του Internet αυτά είναι πρωτόγονα.

Αυτό που περιμένω για το μέλλον είναι υπηρεσίες σαν το iTunes και τα podcast. Να κάνεις subscribe στην αγαπημένη σου εκπομπή (είτε δωρεάν, είτε με πληρωμή), ανεξάρτητα από την χώρα που ζεις και με το που βγαίνει ένα επεισόδιο να κατεβαίνει αυτόματα στον υπολογιστή σου ή μια ειδική συσκευή που θα έχεις στην TV σου. Οπότε να κάτσεις να το δεις όποτε γουστάρεις. Η Live TV δεν έχει νόημα, εκτός από ειδησεογραφικές ή αθλητικές εκπομπές. Και φυσικά να υπάρχει δυνατότητα ενσωμάτωσης υποτίτλων. Είτε επίσημα, είτε μέσα από τις τοπικές κοινότητες.

Υ.Γ: Και κάτι άλλο. Πολλοί που θέλουν να βάλουν σύνδεση internet στο σπίτι τους προσπαθούν να αποφασίσουν τι ταχύτητες χρειάζονται. Προσωπικά πιστεύω ότι όσο μεγαλύτερη σύνδεση μπορείς να βάλεις, με βάση τι σου προσφέρεται και με βάση τις οικονομικές δυνατότητές σου, πρέπει να την βάλεις. Το Internet δεν είναι όπως παλιά. Text σελίδες με λίγες photo και email. Το video και ο ήχος γίνονται όλο και περισσότερο βασικά στοιχεία του Internet. Δεν έχεις πια internet μόνο για να επισκέπτεσαι κάποιες σελίδες, να κάνεις chat και να παίρνεις το email σου. Σιγά-σιγά το Internet θα παίζει στην ζωή σου τον ρόλο βασικής ψυχαγωγίας. Πράγματα που έκανες πριν με διαφορετικές συσκευές, υπηρεσίες και δραστηριότητες (TV, radio, εφημερίδες, μουσική, βιβλία, επικοινωνία με φωνή και video) τα κάνεις τώρα ενοποιημένα μέσα από το computer σου. Οπότε όσο καλύτερη σύνδεση έχεις τόσο καλύτερα θα τα κάνεις όλα αυτά.

Edit: Ξέχασα να αναφέρω μια πολύ σημαντική ελληνική υπηρεσία που δείχνει που πρέπει να πάνε τα πράγματα. Το site του ΣΚΑΙ. Πραγματικό διαμάντι τεχνολογικά για την Ελλάδα. (φυσικά θέλει βελτιώσεις στη οργάνωση κυρίως του τηλεοπτικού υλικού. Είναι κάπως χαοτικό τώρα) Μπορεί να διαφωνώ με την πολιτική κατεύθυνση του ΣΚΑΙ, αλλά είναι μια όαση. Κάπως έτσι νομίζω πως πρέπει να οργανώσει και το Κόμμα (για να το πάμε και στα δικά μας) τα ΜΜΕ του. Παράγει ήδη ειδήσεις σε κείμενο, ήχο, video. Είναι κρίμα να είναι διάσπαρτα όλα αυτά και να μην είναι ενοποιημένα σε ένα site του στυλ ΣΚΑΙ.

Write your comment

rocean (at) error.gr
rocean
error.gr
feed