logo

Ψηφιακό φάουλ από την ΕΡΤ

11/12/2007

Κι εκεί που λες ότι κάτι καλό πάει να γίνει σ’ αυτή τη ρημαδοχώρα, έρχεται και το αλλά! Η ΕΡΤ άρχισε την ψηφιοποίηση του πολύτιμου αρχειακού υλικού της, το οποίο είναι στην διάθεση του κοινού μέσα από το www.ert-archives.gr. Κι εδώ αρχίζουν τα φάουλ. Χρησιμοποίηση κλειστού format (wmv), αποκλεισμός λειτουργικών συστημάτων και συσκευών, εμφάνιση υδατογραφήματος στις φωτογραφίες.

Να ήταν κάποια ιδιωτική εταιρεία να πω, πάει στο διάολο. Σε συγκεκριμένους πελάτες θέλουν να απευθυνθούν, ας το κάνουν. Αλλά εδώ έχουμε να κάνουμε με την περιουσία του Ελληνικού λαού. Δεν είναι κανενός χωράφι η ΕΡΤ. Είναι αδιανόητο να επιλέγεται κλειστό format από δημόσια επιχείρηση. Είναι αδιανόητο να αποκλείονται χρήστες. Την στιγμή που υπάρχουν ανοιχτά πρότυπα και τεχνολογίες η ΕΡΤ δεν έχει καμιά δικαιολογία να πει ότι δεν γνώριζε. Είναι συγκεκριμένη πολιτική επιλογή. Όπως και γενικά σε όλο το δημόσιο να λειτουργεί με κλειστά πρότυπα σαν τσιφλίκι της Microsoft.

Από την άλλη έχουμε και το θέμα των πνευματικών δικαιωμάτων. Η ΕΡΤ βάζει ένα τεράστιο υδατογράφημα πάνω στις φωτογραφίες που δίνει, πράγμα που αποκλείει την χρησιμοποίηση τους από τους χρήστες. Που να τις χρησιμοποιήσω έτσι? Μόνο για να βλέπουμε ότι υπάρχουν τις βάλανε στο Internet? Αυτό το ξέραμε. Εμείς για χρήση τις θέλουμε. Ολόκληρο το υλικό της ΕΡΤ (σαν λαϊκή περιουσία που είναι) πρέπει να βρίσκεται κάτω από δικαιώματα Creative Commons, για όσους δεν πρόκειται να το χρησιμοποιήσουν για εμπορικούς σκοπούς. Τελεία και παύλα.

Υ.Γ: Στα τεχνικά θέματα του site της ΕΡΤ λέει ότι υποστηρίζονται Windows και MacOS, αλλά όχι Linux. Πάντως εγώ με MacOS δεν το κατάφερα. Χθες μου έβγαζε μήνυμα ότι δεν υποστηρίζεται το λειτουργικό μου. Σήμερα βγάζει error ότι δεν βρίσκει το plugin. Παρ’ όλο που το έχω εγκατεστημένο. Προφανώς είναι τεχνικά ζητήματα που θα λυθούν. Αλλά η πολιτική επιλογή παραμένει.

Write your comment

rocean (at) error.gr
rocean
error.gr
feed