logo

Θάνατος στην ζωντανή μετάδοση!

16/04/2008

Τα podcasts εκτός από κομμάτι των λεγόμενων social media, είναι και μία τεχνολογία που εξελίσει τα συμβατικά ΜΜΕ. Με την εξάπλωση της ευρυζωνικότητας (και των εργαλείων που ήρθαν μαζί της) μαθαίνουμε σε ένα άλλο είδος παρακολούθησης τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών προγραμμάτων. Πλέον δεν χρειάζεται να στηνόμαστε στην tv ή στο ραδιόφωνο για να παρακολουθήσουμε μια εκπομπή που μας ενδιαφέρει. Με την βοήθεια στην αρχή “πειρατικών” εργαλείων και στην συνέχεια μέσω των επίσημων πηγών, μπορούμε να παρακολουθήσουμε μια εκπομπή όποτε θέλουμε και όσες φορές θέλουμε. Ούτε χρειάζεται να μπούμε στην διαδικασία να επιλέξουμε τι θα παρακολουθήσουμε κάποια στιγμή όταν έχει κάτι ενδιαφέρον σε περισσότερα από ένα κανάλια.

Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων η ζωντανή παρακολούθηση προγραμμάτων δεν έχει νόημα. Ακόμη και τις ειδήσεις μπορείς να τις δεις με καθυστέρηση μερικών ωρών. Σε ειδικές περιπτώσεις μόνο υπάρχει η ανάγκη να παρακολουθήσουμε κάτι την ώρα ακριβώς που γίνεται. Κυρίως αθλητικά γεγονότα.

Στην Ελλάδα, ο ΣΚΑΙ ήταν το πρώτο κανάλι που το κατάλαβε αυτό κι έχει ένα πάρα πολύ καλό site στο οποίο δίνει τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές on demand. Δειλά-δειλά αρχίζουν να το κάνουν και άλλοι. Ο τρόπος που το κάνει όμως ο ΣΚΑΙ έχει ένα πρόβλημα. Δεν δίνει τις εκπομπές σε μορφή podcast. Δηλαδή να μπορείς να τις κατεβάζεις. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα ότι σε περιορίζει να παρακολουθείς τις εκπομπές μέσα σε web περιβάλλον. Δεν μπορείς π.χ. να πάρεις μια εκπομπή και να την ακούσεις ή να την δεις στο ipod σου ή σε οποιαδήποτε άλλη φορητή συσκευή. Επίσης και η ποιότητα της εικόνας και του ήχου δεν είναι και η καλύτερη.

Υποθέτω ότι αυτό γίνεται κυρίως για λόγους πνευματικών δικαιωμάτων. Πράγμα, για μένα, εκτός πραγματικότητας και εποχής. Αυτές οι λογικές ανήκουν στο παρελθόν. Την στιγμή που έτσι κι αλλιώς υπάρχουν “πειρατικοί” τρόποι να το κάνει κάποιος (οι περισσότερες τηλεοπτικές εκπομπές κυκλοφορούν ήδη torrent sites), είναι προτιμώτερο να γίνει με τους όρους του καναλιού, όπου θα μπορεί να βάζει και διαφημίσεις π.χ., παρά να αφήσει το πεδίο ελεύθερο στους “πειρατές”. Οι “πειρατές” στη ουσία καλύπτουν έναν τομέα που κυριαρχείται από την βλακεία των εταιρειών και την αδυναμία τους να ακολουθήσουν την πραγματικότητα και την τεχνολογία.

Τι μ’ έπιασε και τα γράφω όλα αυτά? Είδα το νέο site του Αθήνα 984. Γι’ αυτό. Στο οποίο δίνει τις εκπομπές για download σε μορφή podcast. Πάει ένα βήμα παραπάνω δηλαδή αυτό που κάνει ο ΣΚΑΙ μέχρι τώρα. Το περιβάλλον του site δεν είναι και τίποτα φοβερό, αλλά έτσι κι αλλιώς δεν μας ενδιαφέρει αυτό. Σημασία έχει ότι δίνεται ένα RSS Feed. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί κάποιος να το προσθέσει στο πρόγραμμα που χρησιμοποιεί για να κατεβάζει podcasts (π.χ. Itunes) και να έχει αυτόματα όλες τις εκπομπές κατεβασμένες στο computer του ή την φορητή του συσκευή, για να τις ακούσει όποτε γουστάρει.

Αυτό που περιμένω πως και πως, είναι να κάνει το ίδιο και ο 902. Άντε βρε σύντροφοι!

Write your comment

rocean (at) error.gr
rocean
error.gr
feed