logo

Τα νέα (?) μέσα…

08/06/2008

Μια φορά κι έναν καιρό το Internet, σαν μέσο ενημέρωσης, ήταν κάτι σαν συμπλήρωμα των συμβατικών μέσων. Μια εφημερίδα είχε και μια δικτυακή παρουσία. Ένα τηλεοπτικό κανάλι είχε και μια δικτυακή παρουσία, κοκ. Αυτό αλλάζει σταδιακά. Μέσα ενημέρωσης δημιουργούνται με προτεραιότητα στο Internet και μετά, αν κάτσει κι αν βολεύει, παρουσία στα συμβατικά μέσα.

Πρώτο θύμα του Internet ήταν οι εφημερίδες. Ακολουθούν ραδιόφωνο και τηλεόραση. Ακόμη και στην Ελλάδα υπάρχει κινητικότητα. Ο Τριανταφυλλόπουλος έκανε το zougla.gr. Ο Κούλογλου έκανε το banana-republic.gr και σκέφτεται για ίδρυση δικτυακού τηλεοπτικού σταθμού. Και υποθέτω θ’ ακολουθήσουν κι άλλοι. Είμαστε στην αρχή μόνο.

Τι αλλάζει όμως στην ενημέρωσή μας? Πιστεύω όχι και πολλά πράγματα. Όπως δείχνει το πράγμα απλώς τα παλιά συμβατικά μέσα μετακομίζουν σ’ ένα καινούργιο μέσο. Ο Τριανταφυλλόπουλος π.χ. μετακομίζει και μας φέρνει όλη την βρώμα, την κιτρινίλα και την κατινιά της εκπομπής του, σ’ ένα site. Ο Κούλογλου θα μεταφέρει τον αντικομμουνισμό του στο Internet. Λένε ότι γουστάρουν τα social media, αλλά απλά κάνουν μία ακόμη μπίζνα, με την βοήθεια του ονόματος που έχουν φτιάξει. Τα social media είναι μια πάρα πολύ καλή τζάμπα πηγή ειδήσεων. Γιατί να την αφήσουν ανεκμετάλευτη?

Αυτό που βλέπω εγώ είναι ότι και η δικτυακή μας ενημέρωση θα συγκεντρωθεί και πάλι στα χέρια μερικών τεράστιων εκδοτικών επιχειρήσεων. Μπορούν φυσικά να υπάρχουν και οι ανεξάρτητες φωνές παράλληλα, αλλά πως θα μπορέσουν να ανταγωνιστούν τους κολοσούς? Ούτε οι bloggers θα μπορέσουν να είναι ανταγωνιστικοί.

Η εναλλακτική ενημέρωση υπήρχε πάντα. Σήμερα υπάρχει με καλύτερες προϋποθέσεις. Αλλά στην πλειοψηφία του κόσμου επικρατούν τα mainstream μέσα.

Write your comment

rocean (at) error.gr
rocean
error.gr
feed