logo

Ιστορίες για το iPhone

13/09/2008

Όπως θα καταλάβατε από το προηγούμενο testing post έχω επιτέλους στα χέρια μου το iPhone. Ναι. Μετά από τόσα need post εδώ και πάνω από ένα χρόνο… Και τελικά το πήρα με συμβόλαιο από vodafone. Και συγκεκριμένα το iPhone 100 plus που έχει free 1 gb.

Ας πάμε στις παρατηρήσεις τώρα.

Η συσκευή όντως είναι άλλο πράγμα από τα συμβατικά κινητά. Όποιος θέλει μια συσκευή για να παίρνει απλώς τηλέφωνο ή να στέλνει sms, μην το πάρει. Άχρηστο θα του είναι. Παρ’ όλο που και σαν απλό τηλέφωνο είναι κορυφή. Λίγο μας τα χαλάει σαν SMS machine λόγω της έλλειψης (ΑΚΟΜΗ) του ελληνικού πληκτρολογίου.

Όλη η δύναμη του τηλεφώνου είναι στο να είναι δικτυωμένο συνεχώς στο internet. Είτε με wifi, είτε με 3g, είτε με gprs. Από αυτή την άποψη καλά έκανα και το πήρα με συμβόλαιο τώρα, αντί να περιμένω μερικούς μήνες να δω πως θα πάει η φάση με το 3g. H συσκευή είναι φτιαγμένη για να είναι ΠΑΝΤΑ συνδεδεμένη στο internet. Πολλές εφαρμογές χρησιμοποιούν συνέχεια το δίκτυο. Πρώτο και καλύτερο το maps.

Επίσης αυτό που κατάλαβα είναι ότι το 1 gb που δίνει η vodafone, τελικά μπορεί να φτάνει και να περισσεύει για βασική χρήση. Δηλαδή στην ουσία το 3g και το gprs τα χρησιμοποιείς για το maps ή άλλες αντίστοιχες gps εφαρμογές, που χρειάζεται να κατεβάζεις συνέχεια χάρτες. Ή θα το χρησιμοποιείς για να τα mails και γενικά για το συγχρονισμό σου με το mobileme (αν έχεις). Ή για κανά gtalk chat. Για web surfing, παρ’ όλο που είναι τέλειος ο safari, δεν είναι και για να το κάνεις με τις ώρες, αφού κουράζει σε τόσο μικρή οθόνη. Γενικά το surfing με 3g είναι λύση ανάγκης που θα το χρησιμοποιείς σπάνια. Συνήθως άλλωστε όλο και κάποιο wifi δίκτυο θα βρίσκεις.

Έκανα π.χ. μία βόλτα στην Ξάνθη με το αυτοκίνητο για να δω τι παίζει με wifi δίκτυα. Είναι γεμάτη η πόλη και συνήθως είχε και 1-2 free. Ιδιαίτερα στις πυκνοκατοικημένες περιοχές. Ειδικά στην περιοχή όπου είναι το πανεπιστήμιο και οι καφετέριες έβλεπα 3-4 free.

Επίσης δοκίμασα βόλτα με το αυτοκίνητο και την χρήση του maps. Το οποίο κατέβαζε συνέχεια χάρτες με 3g ή με gprs. Για κανά μισάωρο βόλτα και αρκετά μεγάλο zoom αφού ήμουν μέσα στην πόλη, και άρα ανανέωνε πιο συχνά τον χάρτη που έβλεπες, μου ξόδεψε καμιά 700αρια kb μόνο.

Το μειονέκτημα του maps είναι ότι δεν ακολουθεί αυτόματα το στίγμα σου. Δηλαδή όταν πας στην άκρη του χάρτη που βλέπεις δεν ανοίγει ανάλογα και ο χάρτης. Έτσι πρέπει να ανοίγεις τον χάρτη συνέχεια με το χέρι σου, αναλόγως που βρίσκεται το στίγμα σου. Όταν οδηγάς όμως δεν είσαι για τέτοια.

Επίσης είδα ότι το google maps μπορεί να σου δίνει πληροφορίες για το πως πρέπει να πας κάπου. Αν είχε ένα voice over να σου διαβάζει αυτές της πληροφορίες θα ήταν τέλεια. Υποθέτω ότι η apple θα το κάνει σύντομα, από την στιγμή που έβαλε κάτι ανάλογο στο νέο ipod nano για τα τραγούδια που παίζουν και στο itunes 8. Άρα δεν είναι υπερβολικό να το περιμένουμε και στο iPhone, στο maps.

Ένα άλλο πρόβλημα με την χρήση του iPhone στο αυτοκίνητο είναι το εξής. Το στερεοφωνικό που έχω στο αυτοκίνητο έχει είσοδο ήχου. Οπότε μέχρι τώρα χρησιμοποιούσα το iPod μου για ν’ ακούω μουσική. Από την στιγμή όμως που έχω το iPhone τώρα, μπορώ ν’ ακούω με αυτό μουσική αντί να κουβαλάω 2 συσκευές. Και ειδικά όταν θέλω να χρησιμοποιώ το gps του iPhone. Πιο είναι το πρόβλημα? Το ότι, εντάξει… το iPhone μπορεί να παίζει μουσική στο background και να έχεις ανοιχτό το maps. Τι γίνεται όμως όταν θέλεις να αλλάξεις τραγούδι? Πρέπει να κλείνεις το maps να ανοίγεις την εφαρμογή iPod, να αλλάζεις τραγούδι και να ξανα ανοίγεις μετά το maps! Ε, δεν λέει! 🙂

Το σημαντικότερο πρόβλημα όμως είναι το άλλο. Το να ακούς μουσική και να έχεις συνέχεια ανοιχτό το maps είναι τρελά ενεργοβόρο. Η μπαταρία σου τελειώνει χωρίς να το καταλάβεις. Μια λύση εδώ είναι μάλλον να έχω συνδεδεμένο συνέχεια το iPhone στον usb φορτιστή αυτοκινήτου.

Ξέρει κανείς όμως αν έχει τίποτα επιπτώσεις στην μπαταρία, το να το έχεις συνδεδεμένο το iPhone για φόρτιση και να το χρησιμοποιείς ταυτόχρονα?

Να ρωτήσω επίσης αν έχει κανείς να προτείνει κάποια καλή εφαρμογή για gps tracking της διαδρομής που κάνω? Κατέβασα το gps kit αλλά δεν το βλέπω να κάνει δουλειά. Έχει bugs και είναι πολύ αργό το gps. Δηλαδή το στίγμα μου είναι πολύ πιο πίσω από εκεί που είμαι πραγματικά την συγκεκριμένη στιγμή.

Και μια και λέω για εφαρμογές. Έπεσα κι εγώ στο τριπάκι να κατεβάζω σαν τρελός applications και να ταϊζω το app store με ευρουλάκια. Όχι πολλά, ευτυχώς… 🙂 Απορία. Όταν γεμίζουν και 4 desktop του iPhone τι κάνεις μετά? 🙂

Write your comment

rocean (at) error.gr
rocean
error.gr
feed