logo

Apple TV (Airplay rules!!)

24/03/2011

 

Στην “παρέα” προστέθηκε ένα Apple TV. Μαζί με ένα home theater ηχοσύστημα.

Το Apple TV στην Ελλάδα είναι μια λειψή συσκευή. Δεν μπορείς να νοικιάσεις ταινίες από το itunes store πχ. Παρ’ όλα αυτά η δυνατότητα του Airplay, το κάνει μια χρήσιμη προσθήκη στο οικοσύστημα της Apple. Αν έχεις δηλαδή mac, iphone, ipad, το να μπορείς να streamάρεις ήχο και εικόνα από όλα αυτά σε μία tv και ηχοσύστημα, ανεβάζεις… level 🙂

Όλα ξεκίνησαν ψάχνοντας ένα ηχοσύστημα, που να έχει ίσως την δυνατότητα airplay, ή έστω κάτι σε bluetooth. Να μπορώ wireless δηλαδή να στέλνω ήχο από όλες τις συσκευές μου, χωρίς να βάζω και να βγάζω συνέχεια καλώδια και χωρίς να έχω περιορισμό στον χώρο φυσικά. Σε Airplay ηχοσυστήματα δεν έχουμε ακόμη σοβαρές και φτηνές λύσεις. (τουλάχιστον εγώ δεν βρήκα) Πέρα ίσως από κάποια μεμονωμένα ηχεία, που δεν μ’ ενδιαφέρουν αφού ήθελα κάτι σε surround. Πιο ολοκληρωμένη λύση.

Οπότε η επόμενη λύση ήταν ένα airport extreme airport express, μέσω του οποίου θα έστελνα ήχο σε κανονικό ηχοσύστημα. Η τιμή του όμως έτσι κι αλλιώς είναι κοντά στην τιμή του apple tv. Οπότε η επιλογή ήταν εύκολη πλέον. Προφανώς το apple tv είναι καλύτερη επιλογή, αφού δίνει την δυνατότητα πέρα από σκέτο ήχο, να στέλνεις και video. Έψαξα και για ένα καλούτσικο ηχοσύστημα και η… ζημιά έγινε… 🙂

Στην πράξη λοιπόν, το πράγμα δουλεύει όπως το ήθελα. Από οποιαδήποτε συσκευή μου μπορώ να στείλω video και ήχο. Όπως λένε και στο χωριό μου, απλά με το πάτημα ενός κουμπιού. 🙂 Η φάση με το airplay, στην ουσία τώρα αρχίζει. Η Apple ανοίγει το πρωτόκολλο σε 3rd party εφαρμογές κι έχουμε να δούμε μαγικά πράγματα. π.χ. Μόλις χθες έγινε update η εφαρμογή του imdb, το οποίο υποστηρίζει airplay. Δηλαδή πατάς να δεις το trailer μιας ταινίας και μπορείς να το στείλεις να το δεις στην τηλεόραση σου.

Την ίδια στιγμή υπάρχουν φήμες ότι η Apple θα ανοίξει το πρωτόκολλο του airplay και για συσκευές τρίτων. π.χ. τηλεοράσεις. Οπότε θα παίρνεις μια τηλεόραση και θα έχει την δυνατότητα να δέχεται video και ήχο από τις iOS συσκευές μας. Δεν θα χρειάζεται καν η αγορά Apple TV. Ωραία πράγματα, αν γίνουν.

Αυτά για τον ήχο στο Apple TV. Τι γίνεται όμως με τις ταινίες? Εδώ υπάρχει πρόβλημα. Υπάρχει πρόβλημα για τις ταινίες ή σειρές που έχουμε σε mkv ή avi πχ. Το Apple TV μπορεί να δει μόνο ότι έχουμε περασμένο στο itunes, με τον περιορισμό που έχει αυτό στα video formats. Μία λύση είναι να μετατρέπουμε τα πάντα σε m4v. Εύκολο για να γίνει, αλλά πολύ χρονοβόρο. Για να μετατρέψεις ένα video χρειάζονται μερικές ώρες, αναλόγως και την ανάλυση της.

Άλλη λύση είναι να κάνεις jailbreak την συσκευή και να βάλεις plex πχ. Αυτό δεν το προσπάθησα ακόμη, καθώς έτσι κι αλλιώς δεν με βολεύει ακόμη, γιατί το plex for iOS δεν υποστηρίζει υπότιτλους. Πράγμα που είναι να γίνει στο επόμενο update του. Οπότε περιμένουμε να δούμε. Κι ελπίζω να υποστηρίζει και airplay. Τώρα υποστηρίζει, αλλά μόνο για ήχο. Αν δηλαδή θα μπορώ να stremάρω της ταινίες που έχω στον plex media server, μέσω iphone ή ipad στο Apple TV, θα είναι μια καλή λύση.

Write your comment

rocean (at) error.gr
rocean
error.gr
feed