logo

Λιοντάρια και σύννεφα

07/06/2011

Χθες η Apple μας αποκάλυψε που πάει το πράγμα με τις επόμενες εκδόσεις του Mac OSX και του iOS. Του Lion και του iOS 5 αντίστοιχα. Συν μιας νέας υπηρεσίας που φιλοδοξεί να αλλάξει για ακόμη μια φορά την μουσική βιομηχανία. iCloud λέγεται.

Οι δικές μου εντυπώσεις περιληπτικά…

Lion

Καταρχήν η Apple έχει κηδέψει τα cd/dvd και τώρα κάνει και τα σαράντα. Έτσι, το Lion θα μπορούμε να το εγκαταστήσουμε αποκλειστικά μέσα από το Mac App Store. Αν και δεν κατάλαβα πως θα δουλέψει η φάση, π.χ. αν σου χτυπήσει κανας δίσκος και θέλεις να κάνεις την εγκατάσταση από την αρχή. Ίσως σου δίνει την δυνατότητα να φτιάξεις κανα usb στικάκι με την εγκατάσταση του Lion για καταστάσεις ανάγκης.

Μεγάλη εντύπωση έκανε και η τιμή του Lion. Μόνο 30 δολάρια. Αν και τόσο έκανε και το Snow Leopard, εκείνο ήταν ουσιαστικά update από το Leopard. Για εντελώς νέα έκδοση λειτουργικού πρώτη φορά βλέπουμε τέτοια τιμή. Ας κάτσει η Microsoft να πουλάει τα λειτουργικά της πάλι πανάκριβα και με το ηλίθιο και απαρχαιωμένο σύστημα των διαφορετικών εκδόσεων.

Στην ουσία του λειτουργικού τώρα. Αν και πάνω-κάτω ξέραμε ήδη τι παίζει στο Lion, από τις εκδόσεις για τους developers. Έχουμε πλέον ένα εντελώς ανακαινισμένο περιβάλλον, με μπόλικες επιρροές από το iOS. Ενώ με την τεράστια χρήση που κάνει στα touch gestures, η αγορά για τους desktop users ενός magic touchpad, γίνεται σχεδόν αναγκαία.

Στα από κάτω. Ο συνδυασμός των resume, autosave και versions, απαλλάσσει τον χρήστη από το να σκέφτεται να σώσει την δουλειά του ή να κρατάει διαφορετικές εκδόσεις από τα έγγραφα του. Πλήρης ασφάλεια. Όλα αυτοματοποιημένα και διαφανή και για τον πιο άσχετο.

Το airdrop είναι καλή φάση για να μοιράζεις τα αρχεία σου με άλλους, μέσω wifi, αλλά χάνει αξία επειδή μπορείς να το κάνεις μόνο με άλλους λιονταρικούς…

Γενικά με το Lion, μπαίνουμε σε μια εντελώς νέα εποχή για τα λειτουργικά συστήματα. Το πως δουλεύαμε τόσα χρόνια, να το ξεχάσουμε. Είναι σχεδόν σαν να περνάμε από την εποχή του DOS στα Windows.

iOS 5

Εδώ δεν έχουμε ΤΗΝ επανάσταση, όπως με το Lion. Έχουμε απλά την φυσική εξέλιξη του iOS. Απλά φέρνει σε ένα σταθερό και επιτυχημένο λειτουργικό, χαρακτηριστικά που ζητάνε οι χρήστες, βελτίωση υπαρχόντων και ενσωμάτωση εφαρμογών τρίτων. Και φυσικά έχουμε και λειτουργίες δανεισμένες από άλλα λειτουργικά, όπως το android.

Σημαντική αλλαγή γίνεται σε ένα από τα μεγαλύτερα μειονεκτήματα του iOS μέχρι τώρα. Τα άθλια notifications, αποκτούν το notifications center για να τα βλέπεις όλα μαζεμένα κι επίσης δεν πετάγονται εκεί που δεν τα σπέρνουν.

Τεράστια αλλαγή και στον τρόπο που ενεργοποιείς την συσκευή, την συγχρονίζεις ή κάνεις update. Τέρμα η σύνδεση με καλώδιο στο mac ή στο pc και ο εναγκαλισμός με το iTunes. Οι iDevices απέκτησαν επιτέλους την ανεξαρτησία τους από την στυγνή καταπίεση του iTunes.

Κατά τα άλλα έχουμε ενσωμάτωση του twitter στο λειτουργικό, tabs στον safari στο iPad, επεξεργασία φωτογραφιών, εφαρμογή messenger για να μιλάς με άλλες iOS συσκευές κτλ.

Και φυσικά έχουμε πλήθος από νέα API για τους developers. Όπου βρίσκεται στην πραγματικότητα και η δύναμη του iOS.

iCloud

Εδώ έχουμε την επίσημη αποδοχή της Apple ότι το Mobileme ήταν μια αποτυχία. Με το iCloud έρχεται να το αντικαταστήσει, αλλά και να το βελτιώσει κατά πολύ. Συγχρονισμός των πάντων over wifi/3g. Όπως και ημερήσιο αυτόματο backup της συσκευής στο σύννεφο. Όλα αυτά δωρεάν. Πολύ καλό για όσους πληρώναμε μέχρι τώρα για το mobileme.

Φοβερά σημαντικό το Cloud Storage API, που θα δίνει την δυνατότητα στους developers να αποθηκεύουν data στο σύννεφο. Θα δούμε πολύ καλά πράγματα από αυτούς.

Και πάμε στην μουσική. Εδώ η Apple έρχεται να απαντήσει σε Amazon και Google. Υλοποιώντας την φάση κάπως αλλιώς. Δηλαδή χρησιμοποιεί το iCloud για να συγχρονίζει την μουσική σου με όλες τις συσκευές. Αγοράζεις π.χ. ένα τραγούδι στο iPhone σου? Κατεβαίνει ταυτόχρονα και στο iTunes του mac σου. Δεν κάνει streaming την μουσική σου από το cloud στην συσκευή σου, όπως κάνουν οι άλλοι. Αυτό υποθέτω θα είναι το επόμενο βήμα.

Επίσης δεν χρειάζεται να κάνεις upload τα τραγούδια σου στο cloud. Πράγμα που πρέπει να κάνεις σε Amazon και Google. Βλέπει τι τραγούδια έχεις απλά και χρησιμοποιεί αυτά που έχει ήδη η Apple αποθηκευμένα στους servers της.

Κι εδώ έχουμε το σημείο που η Apple μάλλον αλλάζει πάλι την μουσική βιομηχανία. Για αρχή το iCloud συγχρονίζει την μουσική που αγοράζεις από itunes. Τι γίνεται όμως με την μουσική που έχεις ριπάρει από CD, έχεις αγοράσει από άλλες υπηρεσίες, έχεις κατεβάσει ΠΑΡΑΝΟΜΑ? Βέβαια η Apple μιλάει μόνο για την μουσική που έχεις ριπάρει. Ας μην γελιόμαστε όμως. Στην ουσία για την πειρατική μουσική μιλάμε. Κανένα πρόβλημα, μας λέει. Δώσε 25 δολάρια τον χρόνο και θα αντιμετωπίσω και την πειρατική σου μουσική σαν νόμιμα αγορασμένη από το iTunes και μάλιστα θα σου την αναβαθμίσω και σε 256kbs AAC.

Αυτό γίνεται σε συμφωνία με τις δισκογραφικές. Στην ουσία είναι σαν να πληρώνεις φόρο πειρατείας και να γίνεσαι νόμιμος… 🙂 Από την άλλη είναι ένα βήμα και προς το τελικά επιθυμητό για τους κολλημένους με την μουσική. Να πληρώνεις μία συγκεκριμένη συνδρομή και να κατεβάζεις όση μουσική γουστάρεις, χωρίς περιορισμούς.

Write your comment

rocean (at) error.gr
rocean
error.gr
feed