logo

SMS ψώφα!

08/06/2011

Θεωρώ τα SMS ως μια από τις μεγαλύτερες απάτες που τρέχουν σήμερα οι εταιρείες κινητής. Είναι δυνατόν να μπορείς να έχεις ένα dataplan όπου κατεβάζεις/στέλνεις του κόσμου τα MB (αναλόγως το dataplan), ή να στέλνεις “δωρεάν” mails μεγέθους πολλών mb, και την ίδια στιγμή να υπάρχει χρέωση για τα ελάχιστα kb που στέλνεις με SMS? Τα SMS είναι data και σαν τέτοια πρέπει να αντιμετωπίζονται και όχι σαν κάτι το ξεχωριστό.

Στα smartphones έχουν εμφανιστεί ήδη αρκετές εφαρμογές που σπάνε αυτή την καφρίλα και αντικαθιστούν τα SMS, στέλνοντας free μηνύματα κειμένου, φωτογραφίες, videos, εκμεταλλευόμενα την wifi ή 3g σύνδεση. Το πρόβλημα είναι ότι ο κάθε χρήστης ξεχωριστά πρέπει να εγκαταστήσει αυτές τις εφαρμογές και την ίδια στιγμή οι φίλοι του να κάνουν το ίδιο.

Στο iOS 5 αυτή η λειτουργία ενσωματώνεται στο λειτουργικό. Έτσι όταν θα πας να στείλεις ένα SMS (ή και MMS αν δεν κάνω λάθος), αν αυτό απευθύνεται σε χρήστη iDevice τότε παρακάμπτεται η κλασική υπηρεσία SMS και το μήνυμα στέλνεται εντελώς δωρεάν μέσω της wifi/3g σύνδεσης. Το πρόβλημα που υπάρχει είναι ότι αφορά μόνο χρήστες iOS. Δεν υπάρχει συμβατότητα με άλλα λειτουργικά (π.χ. Android, windows mobile). Οπότε ελπίζουμε για ένα ενιαίο πρωτόκολλο στο μέλλον, ή έστω να βρεθεί τρόπος να επικοινωνούν μεταξύ τους τα διαφορετικά πρωτόκολλα.

Οι εταιρείες κινητής ήδη εξέφρασαν την διαφωνία τους για το iMessage της Apple.

Την ίδια πίεση έτσι κι αλλιώς δέχονται και οι κλασικές voice κλήσεις, αφού το voip είναι μέρος της καθημερινότητας μας ήδη. Facetime, skype κλπ Το μέλλον είναι μονόδρομος. Οι εταιρείες κινητής θα πρέπει να προσαρμοστούν στο να πουλάνε μόνο dataplan και όχι ξεχωριστές υπηρεσίες φωνής και SMS.

Write your comment

rocean (at) error.gr
rocean
error.gr
feed