logo

Ταινίες στο Ελληνικό itunes store

28/10/2011

Screen Shot 2011 10 28 at 2 05 41 π μ

Και εν μέσω κρίσης η Apple μας δίνει, πλέον, την δυνατότητα να νοικιάσουμε ταινίες, μέσα από το itunes και το iOS οικοσύστημα.

Κουτσή και στραβή μας ήρθε βέβαια υπηρεσία. Χωρίς Ελληνικούς υπότιτλους (πέτυχα μόνο μία με Ελληνικούς) και με απαγορευτικές τιμές. 3-4 ευρώ οι SD, +1 ευρώ για τις HD.

Προσωπικά δεν πρόκειται να αρχίσω να νοικιάζω από το iTunes με αυτές τις τιμές, αλλά απλά βλέπω επιτέλους το πρώτο βήμα στο άνοιγμα της παγκόσμιας ψηφιακής αγοράς και στον Κινηματογράφο. Έχω σιχαθεί το κλείσιμο του Κινηματογράφου και των τηλεοπτικών σειρών μόνο στις ΗΠΑ. Άντε και σε 2-3 ακόμη παρατρεχάμενες χώρες. Μετά απορούν γιατί υπάρχει πειρατεία. Φυσικά υπάρχει πειρατεία βρε ηλίθιε εκτός ΗΠΑ, γιατί δεν υπάρχει δυνατότητα νόμιμης αγοράς/ενοικίασης, την ίδια στιγμή που κυκλοφορούν στις ΗΠΑ. Αυτό πάει προς τους καραγκιόζηδες στην Ελλάδα, που τελευταία άρχισαν πάλι να κυνηγάνε υποτιτλιστές.

Οπότε το άνοιγμα του Ελληνικού itunes store, το βλέπω σαν μια θετική κίνηση. Πολύ μακριά από τις ανάγκες και τις δυνατότητες όμως.  Και δεν συγκρίνω με τις τιμές των video clubs. Όταν μιλάμε για ψηφιακό περιεχόμενο συγκρίνουμε με το αντίστοιχο ψηφιακό που υπάρχει μέχρι τώρα. Τα dvd που νοικιάζουμε από το video club δεν έχουν καμιά σχέση με το downloading. Είναι εντελώς άλλο πράγμα. Όπως δεν μπορώ να συγκρίνω την κινηματογραφική αίθουσα με τα dvd, έτσι δεν μπορώ να συγκρίνω και τα dvd με το downloading.

Έτσι, το itunes store και το οποιοδήποτε άλλο ψηφιακό μαγαζί, έχει να ανταγωνιστεί το πειρατικό downloading που μέσα στα προηγούμενα χρόνια έχει δημιουργήσει μια νέα αγορά. Όπως είχε γίνει παλιότερα και με την μουσική. Πρώτα οι πειρατές είδαν την αναγκαιότητα της ψηφιακής μουσικής και μετά ήρθαν οι εταιρείες, γιατί κοιμούνταν όρθιες και κυνηγούσαν μάγισσες… Έτσι και με τον κινηματογράφο. Οι πειρατές άνοιξαν την αγορά κι έρχονται οι εταιρείες σήμερα να πουλήσουν.

Ε, για να ανταγωνιστείς πρέπει να παίξεις σε 2 επίπεδα. Καταρχήν να παίξεις στο επίπεδο των τιμών.  Δηλαδή ανταγωνίζεσαι το τζάμπα. Αυτό όμως δεν γίνεται σκέτα. Δεν μπορείς να το δεις αποκομμένο από την γενική υπηρεσία που προσφέρεις. Εννοώ ότι πρέπει η υπηρεσία να είναι τόσο καλή που το οποιοδήποτε κόστος να δικαιολογείται. Ευκολία αγοράς, καλοστημένος κι εύχρηστος κατάλογος ταινιών, υπότιτλοι, μεγάλη ποικιλία τίτλων…. Η ευκολία χρήσης, να ανταγωνίζεται όλο το ζόρι που τραβά κάποιος για να βρει πειρατικά μια ταινία στην κατάλληλη έκδοση, με τους κατάλληλους υπότιτλους. Και φυσικά θα γλιτώσει και τον αποθηκευτικό του χώρο. Μακροπρόθεσμα κάποιος που νοικιάζει ταινίες νόμιμα, γλιτώνει από το κόστος των dvd και των σκληρών δίσκων που χρησιμοποιεί για να αποθηκεύει τις πειρατικές ταινίες που κατεβάζει.

Το itunes store τα πάει εν μέρη καλά στο δεύτερο επίπεδο. Είναι καλοστημένο κι εύχρηστο. Η ευκολία αγοράς δεν παίζεται. Αλλά δεν έχει υπότιτλους, δεν έχει μεγάλη ποικιλία τίτλων. Αλλά ακόμη κι αυτά να κάλυπτε, οι τιμές παραμένουν απαγορευτικές. Θα θεωρούσα λογική τιμή τα 2 ευρώ για τις HD ταινίες. Αν μπορούμε βέβαια να μιλήσουμε για λογικές τιμές στην Ελλάδα σήμερα, με τους άθλιους μισθούς και την ανεργία.

Βέβαια το ιδανικό είναι να δούμε και συνδρομητικές υπηρεσίες από το itunes, όπου θα πληρώνεις ένα συγκεκριμένο πάγιο τον μήνα και θα βλέπεις όσο γουστάρεις.

Write your comment

rocean (at) error.gr
rocean
error.gr
feed