logo

Όταν το σύμπαν αποφασίζει ότι δεν σε γουστάρει…

26/03/2012

…τότε οι διάφοροι νόμοι του Μέρφυ κτλ μοιάζουν με παιδικά παραμυθάκια με happy end! Η ιστορία που θα διηγηθώ τώρα, είναι η απόδειξη…

Σε έναν εξωτερικό usb/firewire δίσκο (750gb) είχα την μουσικούλα μου. Πολύ μουσικούλα… Σαν καλός άνθρωπος της κενωνίας είχα φροντίσει αυτόν τον εξωτερικό δίσκο να τον κρατάω backup με το time machine. Στο οποίο κρατάω backup και όλο μου το σύστημα.

Ο δίσκος με την μουσικούλα λοιπόν αποφάσισε να τα κακαρώσει. Είναι ήδη πολύ γερασμένος άλλωστε. Από τους πρώτους εξωτερικούς που είχα πάρει. Το itunes άρχισε να κρασάρει. Είπα θα είναι τυχαίο και ότι φταίει το itunes. Μαζί όμως με το itunes κολλούσε και ο δίσκος και ολόκληρο το σύστημα, που έπρεπε να αποσυνδέσω τον δίσκο για να συνέλθει. Έτσι κατάλαβα ότι φταίει ο δίσκος. Ίσως ήταν και τυχαίο πρόβλημα στην σύνδεση. Και περίμενα να δω αν θα συνέλθει τελικά. Backup είχα δεν με απασχολούσε και αν θα χαλάσει.

ΛΑΘΟΣ! Μέσα σε όλα αυτά τα κολλήματα ήρθε το Time Machine να κάνει τα δικά του κόλπα. Έτσι για κάποιο λόγο το Time Machine αποφάσιζε ότι μετά από κάθε κόλλημα, τα αρχεία που έπρεπε να τραβήξει ήταν αλλαγμένα. Κι επειδή δεν είχε χώρο έσβηνε ότι είχε πριν. Μέχρι να καταλάβω τι παίζει, ο δίσκος αποφάσισε να ψοφήσει τελείως και το Time Machine είχε σβήσει και το backup. Μπράβοοοοοοοο!!!!

Δεν αγχωνόμαστε (τρόπος το λέγειν)… Ο δίσκος δεν έκανε κανέναν περίεργο θόρυβο (γκλιγκ-γκλογκ και τα ρέστα), οπότε μου έδινε ελπίδες ότι απλά τα έφτυσε το case. Χειρουργικά εργαλεία και ο δίσκος αποχωρίζεται το σπιτάκι του, να μπει σε άλλο case, να αντιγράψω τα data και όλα μια χαρά.

ΛΑΘΟΣ! Ο δίσκος συνέχισε να μην εμφανίζεται στο disk utility του Mac OSX. Μην τον είδατε τον Παναή. Δοκιμάζω ένα HD case, δοκιμάζω άλλο, δοκιμάζω πάλι στο παλιό ξεκοιλιασμένο case. Τίποτα. Το disk utility δεν έβλεπε χριστό. Κρύος ιδρώτας πλέον… Το ταψί με τα μακαρόνια έμεινε αφάγωτο… Αλλά η ελπίδα πεθαίνει τελευταία. Καλείται ο καλύτερος γιατρός σε τέτοιες περιπτώσεις. Ο κύριος Ubuntu Live CD. Μπορεί άλλωστε να φταίει το λειτουργικό που τυφλώθηκε. Κάνω boot με ubuntu, συνδέω τον δίσκο και…. ο δίσκος εμφανίστηκε!!! To πρόβλημα λύθηκε, ο πλανήτης σώθηκε και ζήσαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα…

ΛΑΘΟΣ! Ο δίσκος φάνηκε, τα περιεχόμενα εμφανίστηκαν, αλλά τότε κατάλαβα και το πραγματικό πρόβλημα που είχε. Μετά από λίγο κολλούσε… Οπότε η αντιγραφή του δίσκου ήταν αδύνατη. Με χίλιες δυο ακόμη δοκιμές φαίνεται ότι ο δίσκος σταματάει για κάποιον λόγο να δουλεύει. Σαν να έχει πρόβλημα τροφοδοσίας. Δεν σβήνει εντελώς. Είναι σαν να γκαζώνει και μετά να πατάει φρένο. Μάλλον τραβάει χειρόφρενο…. Η μόνη ελπίδα πλέον είναι να παίξει με κανα άλλο καλύτερο case ή αν μπει σε κάποιο κανονικό pc, ώστε ίσως να έχει καλύτερη τροφοδοσία. Αν φταίει αυτό…

Όσο για τα data, με το Data Rescue 3 φέρνω πίσω τα αρχεία του backup που έχει σβήσει το Time Machine και δείχνει να έχει σώσει τα περισσότερα. Επίσης υπάρχει ένα μεγάλο ποσοστό της μουσικής που υπάρχει και στο ipod, οπότε γίνεται επαναφορά κι από εκεί. Το κακό είναι όμως ότι όλη αυτή η διαδικασία φέρνει πίσω τα αρχεία χύμα. Χάνεται όλη η οργάνωση σε φακέλους που είχα, αλλά και οι βαθμολογίες στο itunes. (εκτός από τα αρχεία που θα φέρει από το iPod και με το κατάλληλο πρόγραμμα φέρνει τα πάντα) Ευτυχώς τα είχα με σωστό tagging οπότε μπορώ να εμπιστευτώ το itunes να κάνει πάλι μια ικανοποιητική οργάνωση.

Η εγχείρηση

Έγινε κάθε προσπάθεια να σωθεί ο ασθενής. Αλλά, πάσχα έρχεται, που ξέρεις? Ελπίζουμε πάντα σε ανάσταση. Ακόμη και στο Walking Dead οι νεκροί ανασταίνονται…

Το ηθικό δίδαγμα της υπόθεσης. Ποτέ δεν απενεργοποιούμε την επιλογή που έχει το time machine, ώστε να μας ρωτάει κάθε φορά που είναι να σβήσει παλιότερο περιεχόμενο. Μπορεί να είναι ενοχλητικό, αλλά τώρα θα είχα σωθεί.

Write your comment

rocean (at) error.gr
rocean
error.gr
feed