logo

Η Google μπορεί να σώσει το podcasting?

03/03/2013

YouTube Podcasts

Εδώ ο Mike Elgan λέει ότι η Google πρέπει να αναλάβει την υπόθεση του podcasting και να το βελτιώσει.

Στην πραγματικότητα όμως η Google αυτή την στιγμή βάζει ταφόπλακα στο ανοιχτό podcasting. Αν η Apple απλά αδιαφορεί, η Google, μέσω του YouTube, κλείνει τα podcasts μέσα στο δικό της σύστημα. Τελευταία βλέπω μεγάλα podcasts (ή δικτυακά κανάλια) να κλείνονται μέσα στο YouTube. π.χ. Revision3, Geek & Sundry. Εδώ και χρόνια τα podcasts είναι απολύτως ελεύθερα. Ο καθένας ανέβαζε τα αρχεία ήχου ή video όπου ήθελε και μετά μέσω RSS feed ο ακροατής/θεατής τραβούσε αυτό το feed όπου ήθελε. Σε όποιο πρόγραμμα ήθελε, σε όποια συσκευή ήθελε. Ενώ τα αρχεία μπορούσε να τα κατεβάσει ελεύθερα, για offline χρήση.

Πλέον τα podcasts είναι κλειστά στο YouTube. Μπορείς να τα δεις μόνο στο YouTube, είτε στον browser, είτε σε κάποια εφαρμογή YouTube σε διάφορες συσκευές (αν υπάρχει και αυτή). Ενώ πρέπει οπωσδήποτε να έχεις σύνδεση internet και τα αρχεία δεν μπορείς να τα κατεβάσεις για offline χρήση.

Με τυράκι το διαφημιστικό χρήμα στο YouTube, μεγάλα podcasts δίνουν αποκλειστικά το περιεχόμενο τους εκεί. Η Google έχει όρους χρήσης που απαγορεύει στους παραγωγούς να έχουν δικές τους διαφημίσεις, αν θέλουν να παίρνουν διαφημίσεις από το YouTube. Τουλάχιστον γι’ αυτό έχω ακούσει τον Leo Laporte του Twit.tv να γκρινιάζει.

Την ίδια στιγμή το YouTube ετοιμάζεται να δώσει σύστημα πληρωμών για συνδρομές σε κανάλια. Πράγμα που θα τραβήξει ακόμη περισσότερα podcasts στο κλειστό οικοσύστημα της Google.

Οπότε μόνο σωτήρας δεν είναι η Google, αλλά νεκροθάφτης.

Image από εδώ.

Write your comment

rocean (at) error.gr
rocean
error.gr
feed