logo

Ανακοινώθηκε το Blackphone για αυξημένη ασφάλεια

24/02/2014

Blackphone

Ο θόρυβος με τις αποκαλύψεις για τις δραστηριότητες της NSA, δημιουργεί και την ανάγκη για αυξημένη ασφάλεια σε υπολογιστές και mobile συσκευές.

Αυτήν την ανάγκη προσπαθούν να καλύψουν με την συνεργασία τους η Silent Circle (εταιρεία που κατασκευάζει λογισμικό ασφάλειας και κρυπτογράφησης) και η Ισπανική Geeksphone (εταιρεία που κατασκευάζει hardware). Έτσι, ανακοίνωσαν ένα νέο κινητό, το Blackphone. Τα χαρακτηριστικά του είναι αυτά που έχουν πάνω-κάτω τα περισσότερα κινητά σήμερα (4.7″ οθόνη, 2 ghz quad-core επεξεργαστή, 16 gb αποθηκευτικό χώρο, 8 megapixel camera, κοκ)

Αυτό που αλλάζει είναι κυρίως στο software. Το Blackphone τρέχει μια τροποποιημένη έκδοση του Android, το PrivatOS.

Το PrivatOS περιέχει μια σουίτα εφαρμογών της Silent Cirle, που αντικαθιστά βασικές εφαρμογές του κινητού. π.χ. η Silent Phone που προσφέρει κρυπτογραφημένες VoIP τηλεφωνικές κλήσεις (μεταξύ ατόμων που χρησιμοποιούν αυτή την εφαρμογή). H Silent Text με κρυπτογράφηση μηνυμάτων. Η Silent Contacts που προστατεύει τις επαφές μας από διάφορες εφαρμογές που τις έχουν στόχο. Όλες αυτές οι εφαρμογές υπάρχουν ήδη για iphone και android συσκευές μετά από συνδρομή. Το Blackphone δίνει 2 χρόνια πρόσβαση στις υπηρεσίες αυτές. Ενώ δίνει και 3 ετήσιες συνδρομές, για φίλους, αφού οι κρυπτογραφημένες κλήσεις γίνονται μόνο μεταξύ χρηστών της ίδιας εφαρμογής.

Το τηλέφωνο θα περιέχει επίσης το SpiderOak, μια εφαρμογή που δίνει 5 gb για κρυπτογραφημένο backup δεδομένων. Ενώ θα έχει και το Disconnect, μια υπηρεσία αναζήτησης που χρησιμοποιεί VPN για ανώνυμη αναζήτηση σε Google ή Bing. Και οι δύο αυτές εφαρμογές είναι συνδρομητικές και δίνονται 2 έτη δωρεάν.

Οι άνθρωποι της Silent Circle δεν υποστηρίζουν ότι το τηλέφωνο είναι 100% ασφαλές, αφού αυτό είναι αδύνατο. Ενώ το μεγαλύτερο μέρος του κώδικα θα είναι ανοιχτό, ώστε τρίτοι να μπορούν να  ελέγχουν για τρύπες ασφαλείας και να βοηθούν στην βελτίωση.

Στο Blackphone θα υπάρχει επίσης η δυνατότητα ο χρήστης να επιλέγει συγκεκριμένες άδειες χρήσης που θα έχει η κάθε εφαρμογή που εγκαθιστά στο κινητό του. Αντιθέτως με αυτό που συμβαίνει τώρα στο android και μία εφαρμογή σου λέει τις άδειες χρήσης που χρειάζεται κι εσύ απλά τις δέχεσαι όλες ή καμία.

Ταυτόχρονα ένα εργαλείο θα εμποδίζει τους διάφορες ανιχνευτές που χρησιμοποιούν εταιρείες στις διαφημίσεις τους, για να είναι πιο στοχοποιημένες. Δεν θα εμποδίζει την εμφάνιση τους, αλλά θα εμποδίζει την συλλογή προσωπικών πληροφοριών του χρήστη.

Οι προπαραγγελίες για το κινητό έχουν ξεκινήσει από σήμερα, αλλά θα είναι έτοιμο το Ιούνιο του 2014 με κόστος $629 (οι άνθρωποι τις εταιρείας υποστηρίζουν ότι είναι μια καλή τιμή, αφού μέσα είναι και συνδρομές εφαρμογών συνολικού κόστους $850). Η συσκευή θα πωλείται χωρίς συμβόλαιο στις περισσότερες χώρες του πλανήτη, εκτός από την Ολλανδία, την Γερμανία και το Βέλγιο, όπου θα υπάρχει και η δυνατότητα συμβολαίου.

Πηγή: The Verge

Write your comment

rocean (at) error.gr
rocean
error.gr
feed