logo

Συμφωνία Comcast με Netflix. Το πρώτο βήμα για κατάργηση της δικτυακής ουδετερότητας;

24/02/2014
Σκίτσο από dailytech.com

Σκίτσο από dailytech.com

Ανησυχία προκαλεί η συμφωνία της Comcast (πάροχος internet, καλωδιακής τηλεόρασης κτλ) με την Netflix (υπηρεσία που κάνει απεριόριστο streaming ταινίες και σειρές, με ένα μηνιαίο πάγιο), για το μέλλον της δικτυακής ουδετερότητας.

Η δικτυακή ουδετερότητα, εγγυάται ότι όλα τα πακέτα δεδομένων στο internet θα αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο. Δηλαδή δεν θα υπάρχει μείωση ή αύξηση της ταχύτητας, για δεδομένα που έρχονται από συγκεκριμένα sites και δικτυακές υπηρεσίες.

Η δικτυακή ουδετερότητα αμφισβητείται τα τελευταία χρόνια, αφού οι πάροχοι internet προσπαθούν να επιβάλουν πρόσθετες αμοιβές, ειδικά από μεγάλες υπηρεσίες που δημιουργούν τεράστια κίνηση στα δίκτυα. Με την δικαιολογία του κόστους από την επιβάρυνση. Μία από αυτές τις υπηρεσίες είναι και η Netflix που καταλαμβάνει περίπου το 30% της δικτυακής κίνησης στην Βόρεια Αμερική. Πραγματικά τεράστια νούμερα.

Η Netflix ζητούσε εδώ και μήνες την δωρεάν απευθείας σύνδεση της με τα δίκτυα των παρόχων, ώστε να διευκολύνεται το streaming της προς τους πελάτες. Οι πάροχοι δεν δέχτηκαν. Ενώ σύμφωνα με στοιχεία της ίδιας της Netflix, που έδωσε πριν λίγες μέρες, οι επιδόσεις του streaming στην Comcast έπεσαν 27% από τον Οκτώβριο. Άρα υπάρχουν υπόνοιες ότι η Comcast μείωνε την ταχύτητα στις υπηρεσίες της Netflix.

Φαίνεται δηλαδή ότι η Netflix εξαναγκάστηκε να έρθει σε συμφωνία με την Comcast. H συμφωνία αυτή λέει ότι η  Neflix θα πληρώσει ώστε να υπάρχει απευθείας σύνδεση στα δίκτυα της Comcast. Παρ’ όλα αυτά οι εταιρείες δηλώνουν ότι δεν θα υπάρχει προνομιακή μεταχείριση από εκεί και πέρα.

Η συμφωνία αυτή ανοίγει πιθανά τον δρόμο σε κατάργηση της δικτυακής ουδετερότητας. Εταιρείες θα πληρώνουν στους πάροχους για προνομιακή μεταχείριση ή έστω να μην υπάρχει μείωση ταχυτήτων. Προφανώς αυτό το κόστος θα μεταφερθεί μετά στους πελάτες ή ακόμη χειρότερα μπορεί να ανοίξει ο δρόμος ώστε οι ίδιοι οι πελάτες των παρόχων να πληρώνουν extra ώστε να έχουν καλύτερες ταχύτητες για συγκεκριμένες υπηρεσίες. π.χ. να πληρώνεις μερικά ευρώ παραπάνω ώστε να βλέπεις youtube με καλύτερη ποιότητα.

Ταυτόχρονα η Comcast ανακοίνωσε πρόσφατα ότι πάει για συνένωση με την Time Warner Cable. Πράγμα που αν συμβεί θα δημιουργήσει έναν τεράστιο κολοσσό με 33 εκατομμύρια πελάτες στις ΗΠΑ!

Πηγή: CNet

Write your comment

rocean (at) error.gr
rocean
error.gr
feed