logo

H Google προσπαθεί να σταματήσει νόμους που απαγορεύουν τα Google Glasses κατά την οδήγηση

25/02/2014

Google Glasses

Σηκώνει πολύ συζήτηση το αν τα Google Glasses μπορούν να προκαλέσουν ατύχημα, αν ο κάτοχος τους προσέχει στην μικρή οθονίτσα πάνω από το μάτι του, αντί για τον δρόμο.

Πρόσφατα είχε γίνει αρκετός θόρυβος με μία γυναίκα στο San Diego της Καλιφόρνιας, η οποία πήρε κλήση από την τροχαία, γιατί οδηγούσε φορώντας τα Google Glasses. Στο δικαστήριο όμως αθωώθηκε, γιατί δεν μπορούσε να αποδειχθεί ότι ήταν ανοιχτά εκείνη την στιγμή. Η αλήθεια είναι ότι η συσκευή παραμένει κλειστή τον περισσότερο χρόνο, αλλά τι μπορεί να συμβεί όταν έστω και στιγμιαία δείξουν μία ειδοποίηση (π.χ. για ένα sms) ή χρησιμοποιούνται για πλοήγηση;

Περίπου 8 πολιτείες των ΗΠΑ σκέφτονται να φέρουν νόμους που θα απαγορεύουν την χρήση των Google Glasses κατά την οδήγηση. Η Google με lobbying προσπαθεί να επηρεάσει ώστε να μην προχωρήσουν οι νόμοι. Υποστηρίζει ότι η τεχνολογία είναι ανώριμη (και υπό ανάπτυξη) ακόμη και το προϊόν δεν κυκλοφορεί  κανονικά, παρά σε δοκιμαστές και developers, με κόστος 1500 δολάρια. Άρα δεν χρειάζεται να εφαρμοστούν τέτοιοι νόμοι. Η εταιρεία μάλλον προσπαθεί και μέσω τεχνολογικών μεθόδων (π.χ. να γίνεται έλεγχος για το αν ο χρήστης οδηγάει και τότε να μην ανάβει η οθόνη) να ηρεμήσει όσους σκέφτονται να θέσουν περιορισμό της χρήσης. Να λειτουργούν σαν απλή hands free συσκευή κατά την οδήγηση, μόνο με φωνητικό χειρισμό.

Ο Γερουσιαστής από το Illinois, Ira Silverstein, που πρότεινε νόμο για τον περιορισμό τον προηγούμενο Δεκέμβριο, ήρθε σε επαφή με λομπίστες της Google που προσπάθησαν να τον μεταπείσουν. Είπε ότι τα Google Glasses είναι ξεκάθαρο ότι βρίσκονται στον δρόμο προς κανονική εμπορική κυκλοφορία και ότι η Google κοροϊδεύει, λέγοντας το αντίθετο.

Σύμφωνα με το Distraction.gov (καμπάνια της Αμερικάνικης Κυβέρνησης ενάντια στην χρήση κινητών κατά την οδήγηση), το 2012 χάσανε την ζωή τους 3.000 άτομα, ενώ χρησιμοποιούσαν το κινητό ή κάνανε κάτι άλλο που τους αποσπούσε την προσοχή την ώρα που οδηγούσαν.

Ο Joseph Miro ήταν από τους κύριους υποστηρικτές του νόμου για την απαγόρευση της χρήσης κινητών στην διάρκεια της οδήγησης. Τώρα υποστηρίζει και νόμο για απαγόρευση των Google Glasses. Λέει ότι κατά την διάρκεια της οδήγησης δεν πρέπει να υπάρχει τίποτα που να επηρεάζει τον οδηγό.

Η τεχνολογία γενικά του wearable computing είναι κάτι πολύ νέο. Μόλις τώρα αρχίζει να αναπτύσσεται και να βγαίνουν κάποια προϊόντα. Είναι μια τεχνολογία που θα αλλάξει πάρα πολύ την καθημερινή μας ζωή, την αλληλεπίδραση των ανθρώπων μεταξύ τους, την σχέση του ανθρώπου με τα μηχανήματα. Πολλές ηθικές προεκτάσεις θα εμφανιστούν. Πράγματα που συνήθως βλέπουμε σε ταινίες επιστημονικής φαντασίας, θα πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε σύντομα.

Πηγή: Reuters

Write your comment

rocean (at) error.gr
rocean
error.gr
feed