logo

Αγρότες φοβούνται ότι τα μονοπώλια συγκεντρώνουν υπερβολικά πολλά δεδομένα για την σοδειά τους

26/02/2014

Χωράφι

Οι δύο μεγαλύτεροι πωλητές σπόρων στον κόσμο, η Monsanto και η DuPont, συγκεντρώνουν τεράστιες ποσότητες δεδομένων (Big Data) από τους αγρότες με λεπτομερή στοιχεία, με αντάλλαγμα λεπτομερείς οδηγίες για την σπορά. Οι αγρότες χρησιμοποιώντας αλγόριθμους μπορούν να βρούνε λύσεις για θέματα όπως το καταλληλότερο έδαφος για τους καταλληλότερους σπόρους, η ποσότητα λιπάσματος που απαιτείται ή η βέλτιστη πυκνότητα για την σπορά. 

Ειδικά οι μικροί αγρότες στις ΗΠΑ όμως, ανησυχούν για τον βαθμό της εξάρτησης  από πολυεθνικά μονοπώλια. Εξαρτιόνται πάρα πολύ από αλγόριθμους και ipads που αυτοματοποιούν την σπορά και τα δεδομένα τους συγκεντρώνονται πολύ εύκολα από τις εταιρείες. Σε περιπτώσεις υπογράφουν μέχρι και συμβάσεις για την απευθείας μετάδοση δεδομένων από τα γεωργικά μηχανήματα τους, στην DuPont και την Dow Chemical.

Η χρήση αυτής της τεχνολογίας όμως μπορεί να γίνει οικονομικά δυσβάσταχτη για τους μικρούς αγρότες και να τους αναγκάσει να σταματήσουν από τα χωράφια τους.

Επίσης υπάρχει φόβος οι υπηρεσίες δεδομένων να χρησιμοποιηθούν από τα μονοπώλια ώστε να πείσουν τους αγρότες να φυτεύουν περισσότερο και άρα να αναγκάζονται να αγοράζουν περισσότερους σπόρους. 

Τα δεδομένα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να ενημερώνουν και τα χρηματιστήρια ώστε να προβλέπονται και να διαμορφώνονται οι τιμές εις βάρος των αγροτών.

Πηγή: The Verge

Write your comment

rocean (at) error.gr
rocean
error.gr
feed