logo

Από τα 50$ θα ξεκινάει το συναρμολογούμενο κινητό της Google. Λεπτομέρειες για τη συσκευή

28/02/2014

Project Ara

Σε συνέχεια του προηγούμενο post, έχουμε περισσότερες λεπτομέρειες για το Project Ara της Google.

Δημοσίευμα του TIME υποστηρίζει ότι η βασική συσκευή του Project Ara θα ξεκινάει από τα 50$ και θα έχει μόνο wifi σύνδεση. Όχι cellular. Στην συνέχεια ο καθένας θα προσθέτει άλλα κομμάτια (modules) τα οποία θα αναβαθμίζουν την συσκευή.

Ο βασικός σκελετός (endoskeleton ή endo για συντομία) της συσκευής θα βγαίνει σε 3 μεγέθη. Mini (η βασική έκδοση), medium (η mainstream έκδοση) και η jumbo (η phablet έκδοση). Ο endo θα είναι το κομμάτι της συσκευής που θα κυκλοφορεί από την Google, σε αντίθεση με όλα τα υπόλοιπα modules που θα μπορούν να προέρχονται από άλλους κατασκευαστές.

Θα είναι ένα αλουμινένιο πλαίσιο που θα έχει κυκλώματα δικτύου ώστε τα modules να μπορούν να επικοινωνούν μεταξύ τους και μια πολύ μικρή μπαταρία για backup. Τα υπόλοιπα, η οθόνη, ο επεξεργαστής, η μπαταρία, τα ηχεία, πλήθος διαφορετικών αισθητήρων κτλ θα είναι ξεχωριστά modules. H medium έκδοση για παράδειγμα θα έχει χώρο για 10 διαφορετικά modules, τα οποία θα κουμπώνουν ώστε να δημιουργήσουν μια ολοκληρωμένη συσκευή.

Η βασική ιδέα είναι να βάζεις και να βγάζεις ότι module θες ώστε να σου καλύπτει συγκεκριμένες ανάγκες. π.χ. αν δεν χρειάζεσαι την κάμερα να βγάζεις αυτό το module, ώστε να απελευθερώνεται χώρος, για να βάζεις δεύτερη μπαταρία αν θες περισσότερη αυτονομία.

Η πλατφόρμα θα επιτρέπει να αλλάζεις modules ακόμη και με την συσκευή ανοιχτή (hot-swapping).

Ειδική μέριμνα θα υπάρχει για την εξασφάλιση ότι όλα τα κομμάτια δεν θα διαλύονται εύκολα, π.χ. αν πέσει η συσκευή στο έδαφος. Τα modules στην μπροστινή πλευρά του endo θα είναι ασφαλισμένα με ειδικά μανταλάκια. Ενώ στην πίσω πλευρά με ηλεκτρομαγνήτες. Ενώ το κλείδωμα θα ελέγχεται με μία εφαρμογή. Η συσκευή θα είναι επίσης αδιάβροχη.

Project Ara

Ένα από τα προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει το Project Ara είναι το μέγεθος της συσκευής. Τα σημερινά κινητά μπορούν να κατασκευαστούν και να γίνουν όσο πιο μικρά γίνεται. Με τα πολλά και διαφορετικά modules είναι πρόκληση στο να μην δημιουργηθεί ένα… τέρας. Οι σχεδιαστές του Project έχουν βρει τρόπο ώστε αυτό να μην συμβεί και τελικά το αποτέλεσμα είναι μια αρκετά κομψή εμφάνιση.

Σημαντικό πλεονέκτημα θα είναι και το 3d printing με το οποίο θα μπορούν να φτιάχνονται μέρη για την συσκευή και να της δίνουν άλλη εμφάνιση.

Όλο το Project φαίνεται ότι θα είναι ο παράδεισος του hacking. Ενώ σημαντικός θα είναι ο οικονομικός παράγοντας. Για παράδειγμα σήμερα όταν θέλεις ένα καλύτερο χαρακτηριστικό για το κινητό σου, είσαι αναγκασμένος να αγοράσεις καινούργιο. Αν θες καλύτερη κάμερα, θα πρέπει να αγοράσεις νέο κινητό με καλύτερη κάμερα. Αν δεν σου φτάνει πλέον το  3g και θέλεις LTE, θα αγοράσεις νέο κινητό. Με το Project Ara, απλά θα αγοράζεις μόνο νέο module κάμερας. Νέο module LTE. Ενώ παλιότερα modules που δεν χρειάζεσαι πλέον θα μπορείς να τα χρησιμοποιείς σε άλλες συσκευές, ή να τα δίνεις σε άλλον που τα χρειάζεται. Ο χρόνος ζωής της συσκευής πολλαπλασιάζεται.

Write your comment

rocean (at) error.gr
rocean
error.gr
feed