logo

Εκατομμύρια φωτογραφίες από video chat υπηρεσίας της Yahoo συγκέντρωνε η Βρετανική GCHQ

28/02/2014

 Yahoo - Παρακολούθηση

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian, η GCHQ (η Βρετανική αντίστοιχη της NSA), κατέγραφε φωτογραφίες από τα video chat, εκατομμυρίων χρηστών υπηρεσίας της Yahoo. Αυτά αποκαλύπτονται από απόρρητα έγγραφα που έχει στην διάθεση της η εφημερίδα.

Το πρόγραμμα, με την ονομασία Optic Nerve, κατέγραφε φωτογραφίες από το 2008 μέχρι το 2010, τις οποίες αποθήκευε μαζικά, το οποίο σημαίνει ότι δεν υπήρχε στόχευση σε συγκεκριμένα άτομα, αλλά στους πάντες. Σε διάρκεια 6 μηνών μόνο, είχε καταγράψει 1.8 εκατομμύρια φωτογραφίες.

Η υπηρεσία είχε τις φωτογραφίες σαν συλλογή φωτογραφιών σεσημασμένων ατόμων. Τις χρησιμοποιούσε για δοκιμές αυτόματης αναγνώρισης προσώπου ώστε να βρίσκονται συγκεκριμένοι στόχοι ή να ανακαλύπτονται νέοι που έχουν σχέση με τρομοκρατία ή εγκληματικότητα γενικά.

Το Optic Nerve αποθήκευε μία φωτογραφία κάθε 5 λεπτά, από το video chat του χρήστη.

Γίνονταν προσπάθεια οι αναλυτές να μην έχουν πρόσβαση σε όλες τις φωτογραφίες, παρά μόνο στα metadata (πληροφορίες των κλήσεων, χρόνος, ποιοι συμμετείχαν κτλ). Είχαν όμως πρόσβαση σε φωτογραφίες χρηστών που ήταν ύποπτοι. Πολλές φορές έτσι είχαν πρόσβαση σε φωτογραφίες ανθρώπων που μπορεί να είχαν παρόμοιο username με τον ύποπτο.

Το σύστημα στηρίζονταν πάνω σε ένα τεράστιο δίκτυο που έχει η GCHQ με παγιδευμένα καλώδια του internet, το οποίο συγκεντρώνει πληροφορίες και τις πασάρει στο σύστημα της NSA.

Η παρακολούθηση της συγκεκριμένης υπηρεσίας της Yahoo, έγινε γιατί πολλοί από τους στόχους της GCHQ χρησιμοποιούσαν αυτή την υπηρεσία.

Οι αναλυτές της GCHQ είχαν να αντιμετωπίσουν κι ένα επιπλέον… πρόβλημα. Πολλοί χρήστες χρησιμοποιούσαν την υπηρεσία για πορνογραφικούς σκοπούς. Έτσι βλέπανε τέτοιες φωτογραφίες στο σύστημα. Υπολογίζεται ότι 3-11% των φωτογραφιών περιείχαν γυμνό. Οι προσπάθειες να φιλτράρονται αυτές οι φωτογραφίες δεν λειτουργούσε τέλεια, οπότε οι… καημένοι αναλυτές αναγκάζονταν να τις βλέπουν.

Η ίδια η Yahoo δηλώνει άγνοια και ότι αν ισχύει συνιστά παραβίαση της ιδιωτικότητας των χρηστών της το οποίο δεν είναι καθόλου αποδεκτό.

Write your comment

rocean (at) error.gr
rocean
error.gr
feed