logo

Eric Schmidt της Google: Ας χαρούμε τον Καπιταλισμό

07/03/2014

Eric Schmidt

Στο San Fransisco τελευταία γίνονται διάφορες κινητοποιήσεις κατοίκων οι οποίοι μπλοκάρουν τα ιδιωτικά λεωφορεία της Google. Οι κάτοικοι βλέπουν στο πρόσωπο της Google την αιτία για την τεράστια οικονομική ανισότητα που υπάρχει.

Η τεράστια ανάπτυξη των εταιρειών πληροφορικής στην περιοχή τα τελευταία χρόνια, είχε σαν αποτέλεσμα και την τεράστια αύξηση στο κόστος της κατοικίας (αγορά και ενοικίαση). Έτσι, για παράδειγμα, ένας καθηγητής δημόσιου σχολείου είναι όλο και πιο δύσκολο να βρει σπίτι. Πολλοί κάτοικοι που δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα αναγκάζονται να φύγουν από την πόλη.

Φωτογραφία από το Time

Φωτογραφία από το Time

Ο Eric Schmidt στην ομιλία του στο συνέδριο SXSW, έδωσε την δική του ερμηνεία. Είπε ότι το φαινόμενο είναι παγκόσμιο. Η τεχνολογία αντικαθιστά την ανθρώπινη εργασία, χωρίς όμως να ανεβάζει την ποιότητα της ζωής για τους περισσότερους. Το 99% του πληθυσμού δεν έχει δει καμία οικονομική αναβάθμιση την τελευταία δεκαετία. Και το πρόβλημα θα γίνει ακόμη χειρότερο.

Η λύση που δίνει ο ίδιος είναι το να δημιουργηθούν συνθήκες που να ευνοούν την γρήγορη ανάπτυξη διάφορων startups, οι οποίες θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας. Αυτές οι συνθήκες μπορεί να είναι η καλύτερη εκπαίδευση, χαλαρότεροι μεταναστευτικοί νόμοι και απελευθέρωση τομέων όπως η ενέργεια και οι τηλεπικοινωνίες.

Τότε του έγινε η παρατήρηση ότι τέτοιες startups οδηγούν σε μεγαλύτερη ανισότητα, όπως π.χ. οι 50 εργαζόμενοι του WhatsApp μετά την εξαγορά από το Facebook. για 19 δις δολάρια. Ο Schmidt απάντησε: “Ας χαρούμε τον Καπιταλισμό. 19 δις δολάρια για 50 ανθρώπους; Καλό γι’ αυτούς

Πηγή: The Verge

Write your comment

rocean (at) error.gr
rocean
error.gr
feed