Το Li-Fi είναι το αντίστοιχο του Wi-Fi, αλλά αντί να χρησιμοποιεί ραδιοκύματα, χρησιμοποιεί φως. Λάμπες LED που αναβοσβήνουν πάρα πολύ γρήγορα μεταδίδουν δεδομένα. Λειτουργεί περίπου σαν τον κώδικα Μορς, για την μετάδοση των 0 και 1 που είναι η γλώσσα που καταλαβαίνουν οι Η/Υ. Φυσικά απαιτείται οπτική επαφή μεταξύ του πομπού και του δέκτη.
Ερευνητές που χρηματοδοτούνται από το Αμερικάνικο Ναυτικό, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Nature Nanotechnology, έχουν κατασκευάσει ένα υλικό για LEDs το οποίο επιταχύνει ακόμη περισσότερο την ταχύτητα που αναβοσβήνουν και άρα την ταχύτητα μετάδοσης δεδομένων.
To Li-Fi μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για υποθαλάσσιες επικοινωνίες, γι’ αυτό και ενδιαφέρεται το Αμερικάνικο Ναυτικό. Αυτό γιατί τα ραδιοκύματα δεν ταξιδεύουν καλά μέσα στο νερό, αλλά και οι ακουστικές επικοινωνίες είναι αργές. Επίσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πετροχημικές βιομηχανίες αλλά και σε αεροπλάνα, όπου το Wi-Fi δημιουργεί παρεμβολές στα ηλεκτρονικά συστήματα.
Η χρήση του Li-Fi όμως μπορεί να είναι πολύ πιο ευρεία, αφού στο φάσμα συχνοτήτων για τις ασύρματες τηλεπικοινωνίες επικρατεί συνωστισμός. Το φάσμα συχνοτήτων του φωτός είναι 10.000 φορές μεγαλύτερο από ότι στις ραδιοσυχνότητες. Έτσι προσφέρεται πολύ περισσότερος χώρος για κανάλια μετάδοσης δεδομένων. Το Li-Fi μπορεί επίσης να ενσωματωθεί στις ήδη υπάρχοντες εγκαταστάσεις φωτός σε δρόμους και κτήρια.
Έχουν επιτευχθεί ήδη τεράστιες ταχύτητες σε συνθήκες εργαστηρίου. Η μεγαλύτερη που έχει μετρηθεί είναι τα 3.5 gigabits το δευτερόλεπτο σε μία απόσταση 5 εκατοστών, από τον Καθηγητή Harald Haas και τους συνεργάτες του στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου. Αυτό όμως βρίσκεται ακόμη πολύ μακρυά από τις Wi-Fi ταχύτητες που έχουν φτάσει στα 100 gigabits το δευτερόλεπτο.
Σε μεγάλες αποστάσεις και σε πιο ρεαλιστικές συνθήκες, οι ταχύτητες είναι πολύ μικρότερες από αυτές του εργαστηρίου. Για παράδειγμα ο Αναγνώστης Παρασκευόπουλος με τους συνεργάτες του στο Heinrich Hertz Institute της Γερμανίας, έχουν φτάσει σε ταχύτητες των 500 megabits το δευτερόλεπτο, σε απόσταση 1-2 μέτρα. Στα 20 μέτρα η ταχύτητα πέφτει στα 100 megabits.
Πηγή: The Connectivist