logo

Μέθοδοι χρηματοδότησης ανεξάρτητων παραγωγών στο internet

11/03/2014

Patreon

To internet δίνει την δυνατότητα σε ανεξάρτητους παραγωγούς να διαθέτουν τα έργα τους απευθείας στο κοινό που απευθύνονται. Ένας μουσικός δεν χρειάζεται να έχει συμβόλαιο με μια δισκογραφική για να διαθέσει την μουσική του. Το ίδιο και κάποιος που φτιάχνει ταινίες. Κάποιος που φτιάχνει μια τηλεοπτική ή ραδιοφωνική εκπομπή. Κάποιος που γράφει βιβλία. Κάποιος που ζωγραφίζει. Γενικά όποιος δημιουργεί οτιδήποτε μπορεί να διατεθεί ψηφιακά. Και όχι μόνο.

Τα τελευταία χρόνια δοκιμάζονται και διάφοροι τρόποι χρηματοδότησης. Πέρα από τον παλιό τρόπο των διαφημίσεων που δεν μπορεί να είναι πάντα αποδοτικός και θέτει και διάφορα ηθικά ζητήματα στην ανεξάρτητη δημιουργία.

Έχουμε για παράδειγμα τα διάφορα donations μέσω Paypal. Αυτό όμως αφορά κυρίως δωρεές για μια μόνο φορά. Αν και μπορούν να είναι και σε πιο μόνιμη βάση.

Έχουμε την χρηματοδότηση για να δημιουργηθεί ένα μελλοντικό έργο ή κάποιο προϊόν, μέσω KickStarter. Όποιος πληρώνει είναι στην ουσία σαν επενδυτής και περιμένει κάποια στιγμή να πάρει το προϊόν σαν αποτέλεσμα της επένδυσης του. Μπορεί όμως και να μην δημιουργηθεί ποτέ αυτό το προϊόν. Υπάρχει ρίσκο δηλαδή. Επίσης αφορά κυρίως έργα που χρειάζονται πολύ μεγάλη χρηματοδότηση.

Σε αυτή την κατηγορία είναι και το Indiegogo, που αφορά και πιο μικρά έργα.

Τελευταία έχει δημιουργηθεί το Patreon, το οποίο μου έκανε και ιδιαίτερη εντύπωση. Σε αυτό μπορεί κάποιος να υποστηρίξει οικονομικά σε μόνιμη βάση έναν δημιουργό. Ανά μήνα, ανά επεισόδιο, ανά video, ανά κείμενο κτλ. Όπως και οι παραπάνω τρόποι πληρωμής, είναι σε εθελοντική βάση και το έργο είναι συνήθως ελεύθερο και για όποιον δεν πληρώνει. Ο καθένας πληρώνει όσα μπορεί και όσα πιστεύει ότι αξίζει αυτό που υποστηρίζει. Φυσικά μπορεί να σταματήσει οποιαδήποτε στιγμή την υποστήριξη του.

Ο δημιουργός από την μεριά του έχει ένα σχετικά σταθερό εισόδημα (όσο αυτό που δημιουργεί αρέσει στους υποστηρικτές του) για να μπορεί να ζει και να συνεχίσει να δημιουργεί.

Προσωπικά υποστηρίζω 2 εκπομπές, οι οποίες μεταδίδονταν πριν λίγο καιρό από το Twit.tv, αλλά τώρα έχουν γίνει ανεξάρτητες.

Η μία είναι το Daily Tech News Show, ειδησεογραφική τεχνολογική εκπομπή του Tom Merritt.

Η άλλη είναι οι CordKillers, εκπομπή για όσους σταματούν να βλέπουν συμβατική TV και προτιμούν άλλες πηγές στο internet, που την παρουσιάζουν ο Tom Merritt και ο Brian Brushwood.

To Daily Tech News Show έχει αυτή τη στιγμή 3191 υποστηρικτές που δίνουν συνολικά 9.214 δολάρια τον μήνα.

Οι CordKillers έχουν 1567 υποστηρικτές που δίνουν συνολικά 2.394 δολάρια ανά επεισόδιο (είναι εβδομαδιαία εκπομπή).

Βλέπουμε ότι οι συγκεκριμένοι βγάζουν ένα πάρα πολύ ικανοποιητικό εισόδημα. Βέβαια αυτοί και άλλοι για τους οποίους πιθανά δουλεύει το μοντέλο, ήταν ήδη γνωστοί από πριν. Είχαν φτιάξει ήδη ένα κοινό οπαδών.

Το ζήτημα είναι αν τέτοια μοντέλα μπορούν να λειτουργήσουν για εντελώς αγνώστους και πόσο γρήγορα μπορεί κάποιος να φτάσει σε ικανοποιητικό επίπεδο. Και φυσικά ο ανταγωνισμός είναι τεράστιος στο internet.

Ενώ για την Ελλάδα κάτι τέτοιο είναι πιο δύσκολα λόγω του μικρού πληθυσμού. Έχουμε δει μερικές περιπτώσεις ήδη στην χώρα μας να επιλέγουν την εθελοντική χρηματοδότηση απευθείας από τον κόσμο. Για παράδειγμα ο Άρης Χατζηστεφάνου που δημιούργησε κάποια ντοκιμαντέρ. Αλλά δεν έχουμε δει μέχρι τώρα κάτι τέτοιο να λειτουργεί ικανοποιητικά σε μόνιμη βάση. Χωρίς να απαιτούνται δηλαδή ταυτόχρονα και άλλα μοντέλα χρηματοδότησης.

Write your comment

rocean (at) error.gr
rocean
error.gr
feed