logo

Τι συμβαίνει με το web στις mobile συσκευές;

13/03/2014

Σε έρευνα της Nielsen για το 4ο τρίμηνο του 2013 στις ΗΠΑ, οι χρήστες mobile συσκευών περνούν τον περισσότερο χρόνο τους χρησιμοποιώντας εφαρμογές. Συγκεκριμένα στο 89% του χρόνου τους χρησιμοποιούν διάφορες εφαρμογές και μόλις στο υπόλοιπο 11% το συμβατικό web (σε web browser δηλαδή).

Q4-Cross-Platform-report-page-image

 

Όπως φαίνεται βρισκόμαστε σε μια διαδικασία όπου το web όπως το έχουμε συνηθίσει (με sites κτλ) αλλάζει. Ειδικές εφαρμογές αναλαμβάνουν να εμφανίσουν το περιεχόμενο με το web να είναι η σπονδυλική στήλη πάνω στην οποία στηρίζονται οι εφαρμογές.

Αποτέλεσμα είναι να δημιουργούνται κλειστές περιοχές μη προσβάσιμες στο υπόλοιπο internet. π.χ. από τις μηχανές αναζήτησης. Βέβαια αυτή η διαδικασία έχει ήδη ξεκινήσει με τις διάφορες web υπηρεσίες (π.χ. Facebook, Twitter κτλ), όπου έχουν πρόσβαση μόνο οι χρήστες των υπηρεσιών. Ή μετά από ειδικές συμφωνίες που γίνονται για να επικοινωνούν διάφορες υπηρεσίες μεταξύ τους ή για να εμφανίζονται σε συγκεκριμένες μηχανές αναζήτησης.

Την ίδια στιγμή όμως υπάρχει και μια άλλη κίνηση με την οποία ίσως τα πράγματα να είναι κάπως διαφορετικά.

Ενώ οι εγγενείς mobile εφαρμογές είναι ακόμη κυρίως γραμμένες σε Android ή iOS πλατφόρμες, στην τρίτη θέση είναι οι εφαρμογές που γράφονται σε HTML5  (υβριδικές ή με κώδικα που μεταφράζεται σε εγγενή). Συγκεκριμένα, σύμφωνα με έρευνα της VisionMobile, το πρώτο τετράμηνο του 2014 71% των προγραμματιστών γράφει εφαρμογές για Android, 55% για iOS και 52% σε HTML5. Ακολουθούν Windows και Blackberry.

mobile_mindshareΑν και ακόμη η προτεραιότητα των προγραμματιστών είναι το iOS, μετά το Android και μετά η HTML5. H HTML5 κερδίζει όμως συνεχώς έδαφος, γιατί έτσι μπορούν να γράφονται εφαρμογές που θα τρέχουν παντού.

Από οικονομικής άποψης οι εφαρμογές για iOS είναι ακόμη οι πιο κερδοφόρες, αφού ο μέσος όρος ανά εφαρμογή είναι 500-1000 δολάρια. Ακολουθούν οι HTML5 με 201-350 δολάρια και μετά οι Android με 101-200 δολάρια.

Περιέργως όμως οι HTML5 εφαρμογές τα πάνε καλύτερα κι από το iOS, σε αυτές που βγάζουν πάνω από 50.000 δολάρια τον μήνα και σε αυτές που βγάζουν κάτω από 500 δολάρια.

Η HTML5 φαίνεται να έχει λαμπρό μέλλον, λοιπόν, με ελπίδες για ένα πιο ανοιχτό internet. Κι έρχονται και Mozilla και Ubuntu, που μπορούν να την ενισχύσουν ακόμη περισσότερο.

revenue-distrΜε στοιχεία από το ReadWrite.com

Write your comment

rocean (at) error.gr
rocean
error.gr
feed