logo

Πάρα πολύ καλά διατηρημένο μαμούθ μπορεί να δώσει την δυνατότητα για κλωνοποίησή του

21/03/2014

Νεκροψία μαμούθ

Τον προηγούμενο Μάιο βρέθηκε, στα νησιά Lyakhovsky της Σιβηρίας, το σώμα ενός πάρα πολύ καλά διατηρημένου θηλυκού μαμούθ. Είναι ηλικίας 43.000 ετών, αλλά είναι διατηρημένο όπως ενός ανθρώπου που είναι θαμμένος για 6 μήνες. Μέχρι και το αίμα του είναι ρευστό ακόμη.

Οι μαλακοί ιστοί του είναι σε εξαιρετική κατάσταση, που ίσως μπορέσει να εξαχθεί DNA αρκετά υψηλής ποιότητας ώστε να γίνει ανάλυση και ίσως ανακατασκευή.

Στο εσωτερικό των αιμοφόρων αγγείων υπάρχει αιμόλυση στο αίμα και για πρώτη φορά βρέθηκαν ερυθροκύτταρα. Μύες και λιπώδεις ιστοί είναι επίσης καλά διατηρημένοι. Βρέθηκαν ακόμη μεταναστευτικά κύτταρα λεμφικού ιστού. Το ήπαρ είναι άθικτο και πιθανώς υπάρχουν πέτρες στα νεφρά. Στα έντερα βρέθηκαν υπολείμματα βλάστησης, που καταναλώθηκαν πριν το ζώο πεθάνει.

Υπάρχουν ενδείξεις ότι το ζώο δεν πέθανε από φυσικά αίτια. Πονούσε για 16 με 18 ώρες πριν πεθάνει. Πιθανώς έπεσε σε μία τρύπα πάγου και δεν μπορούσε να βγει.

Νεκροψία μαμούθ

Οι επιστήμονες σκέφτονται την κλωνοποίηση του. Πρέπει πρώτα όμως να δούνε αν το DNA μπορεί να χρησιμοποιηθεί γι’ αυτόν τον σκοπό και αν μπορέσει να παρθεί αυτό που ονομάζεται “ζωντανό κύτταρο“. Μετά όμως το δύσκολο είναι το θέμα της κύησης. Μια σκέψη είναι να χρησιμοποιηθεί ελέφαντας. Η εξελικτική πορεία όμως του μαμούθ και του ελέφαντα έχουν διαχωριστεί πριν πάρα πολλά χρόνια. Ακόμη κι αν μπορέσει να παρθεί “ζωντανό κύτταρο“, πρέπει να υπάρξει ειδική μέθοδος κλωνοποίησης.

Κορεάτες επιστήμονες δουλεύουν πάνω σε μεθόδους για να παίρνουν κλώνους από διαφορετικά είδη. Αν δεν μπορέσει να παρθεί τελικά “ζωντανό κύτταρο“, θα πρέπει να δημιουργηθεί τεχνητό DNA. Αυτό μπορεί να πάρει 50-60 χρόνια.

Βέβαια αν τελικά η κλωνοποίηση γίνει δυνατή, υπάρχουν τα ηθικά ζητήματα γύρω από την κλωνοποίηση εξαφανισμένων ζώων. Πρώτα απ’ όλα πρέπει να καθοριστεί γιατί και πως ένα ζώο εξαφανίστηκε. Στην συνέχεια θα πρέπει να εξεταστεί το αντίκτυπο της επιστροφής τους ζώου στο τρέχον οικοσύστημα. Αλλά και πως θα επηρεαστεί το ίδιο το ζώο. Οι ελέφαντες για παράδειγμα είναι ζώα αγέλης. Ένα μαμούθ μόνο του πως θα τα καταφέρει;

Οι επιστήμονες λένε ότι θα πρέπει να υπάρχει λόγος για να γίνει η κλωνοποίηση, καθώς είναι άλλο να γίνει για επιστημονικούς σκοπούς και άλλο από απλή περιέργεια.

Νεκροψία μαμούθ

Ακόμη όμως κι αν δεν γίνει τελικά η κλωνοποίηση, θα δοθεί η ευκαιρία να αποκωδικοποιηθεί πλήρως το DNA του μαμούθ και να αποκρυπτογραφηθεί το πυρηνικό DNA, το οποίο αποθηκεύει πλήθος πληροφοριών. Είναι μοναδική ευκαιρία να κατανοηθεί το κυκλοφοριακό σύστημα του ζώου, οι μύες του και ο κορμός του. Όλα αυτά αφορούν την θεμελιώδη επιστήμη. Είναι σημαντικό να βρεθούν όλες οι δυνατές λεπτομέρειες για το μαμούθ και ίσως τα ευρήματα κάποια στιγμή χρησιμοποιηθούν και από την εφαρμοσμένη επιστήμη.

Πηγή: cnet, The Siberian Times

Write your comment

rocean (at) error.gr
rocean
error.gr
feed