logo

Φήμες ότι η Apple σκέφτεται να φτιάξει iTunes App για το Android

22/03/2014

iTunes on Android

Η στρατηγική της Apple εδώ και πολλά χρόνια είναι ένα κλειστό οικοσύστημα για να πουλάει περισσότερες συσκευές της. Μέχρι τώρα αυτό δούλευε. Βέβαια δούλευε γιατί είχε και το μονοπώλιο σε κάποιες υπηρεσίες. Συγκεκριμένα στο iTunes. Η μονοπωλιακή θέση της εταιρείας στην βιομηχανία της επέτρεπε να κάνει ότι θέλει.

Η μουσική βιομηχανία αλλάζει όμως. Νέοι παίχτες έχουν μπει, με νέες υπηρεσίες, και η Apple χάνει γρήγορα έδαφος. Καταγράφεται μείωση 13% στις πωλήσεις των ψηφιακών albums. Υπηρεσίες τύπου Spotify, Google Music, Beats κτλ κανιβαλίζουν το παλιό επιτυχημένο μοντέλο της Apple. Ενώ η εταιρεία δεν έχει μπει καν ακόμη στο παιχνίδι του on demand streaming. Πρόσφατα μόλις έκανε ένα πρώτο βήμα με το iTunes Radio, που προσπαθεί να ανταγωνιστεί υπηρεσίες τύπου Pandora.

O Steve Jobs κάποτε θεωρούσε ότι το μοντέλο, να πληρώνει κάποιος ένα μηνιαίο πάγιο και να ακούει μουσική χωρίς περιορισμούς, δεν μπορεί να δουλέψει. Μπορεί στην εποχή του όντως να μην δούλευε. Δεν το ξέρουμε. Αλλά σήμερα το μοντέλο δουλεύει και σαρώνει τα πάντα. Είναι ώρα η Apple να σκεφτεί διαφορετικά.

Μπορεί να θεωρεί τον εαυτό της πωλητή hardware, αλλά αν χάσει και τις υπηρεσίες (και ειδικά εκεί που είχε μονοπωλιακή θέση πριν λίγο), τότε θα έρθει η στιγμή που θα χάσει και το hardware.

H Google, για παράδειγμα, ακολουθώντας επιθετική πολιτική βγάζοντας τις εφαρμογές τις και για iOS συσκευές, έχει καταφέρει να έχει μονοπωλιακή θέση και στο iOS. Κι όταν ένας χρήστης φτάνει να χρησιμοποιεί κυρίως Google εφαρμογές, να είναι στο οικοσύστημα της Google γενικά, κάποια στιγμή δεν θα έχει πρόβλημα να αφήσει την iOS συσκευή του και να πάει να αγοράσει μια με Android.

Ακόμη και καλύτερη να είναι μια εφαρμογή της Apple, ο χρήστης το σκέφτεται διπλά να την χρησιμοποιήσει, όταν ξέρει ότι θα δεθεί στο κλειστό οικοσύστημα της εταιρείας. Όταν ξέρει ότι κάποια στιγμή που θα θελήσει ίσως να φύγει, δεν θα μπορεί να το κάνει εύκολα.

Σύμφωνα με φήμες η Apple σκέφτεται να δημιουργήσει iTunes App για Android. Εγώ θα έλεγα ότι πρέπει να σκεφτεί να βγάλει εφαρμογές για Android για το σύνολο των εφαρμογών της. Μόνο τότε το οικοσύστημα της θα είχε μέλλον. Το κλειστό της μοντέλο αρχίζει και την καταστρέφει.

Επίσης η Apple σκέφτεται να μπει και στο on demand streaming. Αυτό είμαι σίγουρος ότι θα το κάνει. Αργά ή γρήγορα. Αλλά για iTunes App σε Android, δυσκολεύομαι ακόμη να πιστέψω ότι θα το κάνει. Δεν έχει δείξει δείγματα ακόμη ότι σκέφτεται ανοιχτά.

Write your comment

rocean (at) error.gr
rocean
error.gr
feed