logo

Σχεδιασμός του προσώπου από δείγμα DNA

24/03/2014

Σχεδιασμός προσώπου από DNA

Γενετιστές έχουν δημιουργήσει μια μέθοδο με την οποία μπορεί να σχεδιαστεί ένα πρόσωπο μόνο από το DNA του ανθρώπου. Με βάση συγκεκριμένα γονίδια που επηρεάζουν τον σχηματισμό του προσώπου, μπορεί να βρεθεί το σχήμα του κατά προσέγγιση. Η μέθοδος μπορεί να χρησιμοποιηθεί στις εγκληματολογικές έρευνες, αλλά και για να δούμε πως ήταν τα πρόσωπα πρωτόγονων ανθρώπινων φυλών που πλέον έχουν εξαφανιστεί.

Μια ομάδα με επικεφαλείς τον γενετιστή Mark Shriver του Pennsylvania State University των ΗΠΑ και τον ειδικό απεικόνισης Peter Claes του Catholic University of Leuven (KUL) του Βελγίου, χρησιμοποίησαν στερεοσκοπική κάμερα για να κατασκευάσουν 3d εικόνες περίπου 600 εθελοντών που είναι μείξη Ευρωπαϊκής και Δυτικοαφρικανικής καταγωγής. Επειδή οι άνθρωποι από την Ευρώπη και την Αφρική έχουν διαφορετικό σχήμα προσώπου, μελετώντας ανθρώπους με μεικτή καταγωγή, αυξάνονται οι πιθανότητες να βρεθούν οι γενετικοί παράγοντες που επηρεάζουν τον σχηματισμό του προσώπου.

Οι ερευνητές έψαξαν να βρουν για τα γονίδια που επηρεάζουν την θέση 9 χαρακτηριστικά του προσώπου (την θέση του βολβού των ματιών, την άκρη της μύτης κτλ). Ενώ δημιούργησαν ένα πλέγμα από 7000 σημεία πάνω στις 3d εικόνες και κατέγραψαν τις ακριβείς θέσεις σε κάθε εθελοντή. Ανέπτυξαν ένα στατιστικό μοντέλο για να δούνε πως γονίδια επηρεάζουν το φύλο και την καταγωγή, αναλόγως την θέση των παραπάνω σημείων. Και άρα τον τελικό σχηματισμό του προσώπου.

Στη συνέχεια οι ερευνητές εξέτασαν κάθε εθελοντή για 76 γενετικούς παράγοντες που είναι ήδη γνωστό ότι προκαλούν ανωμαλίες στο πρόσωπο, όταν μεταλλάσσονται. Μια κανονική διακύμανση των γονιδίων που μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα, θα μπορούσαν να επηρεάσουν το σχήμα. Βρήκαν 24 παράγοντες από 20 διαφορετικά γονίδια που μπορούν να είναι χρήσιμα για πρόβλεψη του σχήματος του προσώπου.

Υπάρχει ήδη συνεργασία της ομάδας με την αστυνομία στην Πενσυλβανία, για να δούνε αν η μέθοδος μπορεί να βοηθήσει σε 2 υποθέσεις βιασμών, στις οποίες δεν μπορούν να βρεθούν άλλα στοιχεία μέχρι τώρα.

Άλλες μελέτες στο μέλλον, μπορούν να γίνουν σε διαφορετικούς πληθυσμούς ώστε να επιβεβαιωθεί ότι οι παράγοντες που έχουν βρεθεί μέχρι τώρα, είναι στατιστικά σωστοί. Ενώ θα ερευνηθούν και άλλοι γενετικοί παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν.

Η μέθοδος δεν θα μπορεί να σταθεί σαν αποδεικτικό στοιχείο στα δικαστήρια, αλλά θα χρησιμοποιείται για να βρίσκονται οι ύποπτοι. Έτσι κι αλλιώς από την στιγμή που υπάρχει δείγμα DNA μπορεί να εξακριβωθεί αν ο ύποπτος είναι όντως αυτός που διέπραξε το έγκλημα.

Στην παραπάνω φωτογραφία βλέπουμε ένα δείγμα πως μπόρεσε να σχεδιαστεί το πρόσωπο μιας γυναίκας με βάση το DNA της. Μπορούμε να δούμε ότι είναι αρκετά επιτυχημένος.

Πηγή: New Scientist

Write your comment

rocean (at) error.gr
rocean
error.gr
feed