logo

To Philae προσεδαφίστηκε στον κομήτη

13/11/2014

Πρώτη πανοραμική από το Philae

Ένα ακόμη τεράστιο βήμα στην εξερεύνηση του διαστήματος έγινε χθες, από την Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία (ESA). Το ρομποτικό όχημα Philae άφησε το διαστημικό σκάφος Rosetta και προσεδαφίστηκε με επιτυχία στον κομήτη 67P/Churyumov–Gerasimenko.

Το Rosetta ξεκίνησε από την Γη στις 2 Μαρτίου του 2004 και αφού ταξίδεψε για 6.4 δις χιλιόμετρα έφτασε τον κομήτη στις 6 Αυγούστου του 2014 και από τότε βρίσκεται σε τροχιά. Ο κομήτης βρίσκεται αυτή την στιγμή 510 εκατομμύρια χιλιόμετρα μακριά από την Γη.

Το Philae, μετά από κάθοδο του για 7 ώρες, έστειλε τελικά σήμα ότι προσεδαφίστηκε, χθες στις 18:03 ώρα Ελλάδας. Ενώ ήδη άρχισε να στέλνει τις πρώτες φωτογραφίες από την επιφάνεια του κομήτη.

Οι επιστήμονες φιλοδοξούν να πάρουν απαντήσεις για την ιστορία του ηλιακού μας συστήματος και πως εξελίχθηκε, τι ρόλο παίζουν οι κομήτες σε αυτή την εξέλιξη.

Στις επόμενες μέρες, αφού διαπιστωθεί ότι οι μπαταρίες και η ηλιακή τους φόρτιση δουλεύει κανονικά, θα αρχίσει η κύρια επιστημονική αποστολή του Philae και θα αρχίσει να στέλνει τα δεδομένα που θα συγκεντρώνει. Αυτό αναμένεται να γίνει μέχρι τον Μάρτιο του 2015. Μετά οι συνθήκες θα είναι πάρα πολύ δύσκολες (πάρα πολύ μεγάλες θερμοκρασίες) για να συνεχίσει να λειτουργεί.

Ο κομήτης αναμένεται να φτάσει στην κοντινότερη του απόσταση από τον Ήλιο στις 13 Αυγούστου του 2015, περίπου στα 185 εκατομμύρια χιλιόμετρα.

[Πηγή: ESA]

Write your comment

rocean (at) error.gr
rocean
error.gr
feed