logo

Skyforge. Επιτέλους ένα πρωτότυπο MMORPG

01/08/2015

Barbarian art

Από την εποχή του WoW (την πρώτη χρονιά που βγήκε) είχα να κολλήσω με ένα MMORPG. Κατά καιρούς ασχολιόμουν με κάποιο για κανα δυο μέρες, αλλά μέχρι εκεί.

Το Skyforge έχει δύο βδομάδες περίπου που άνοιξε η open beta του και άρχισε και το… λιώσιμο. Είναι μια δημιουργία της Ρώσικης Allods Team και της Αμερικάνικης Obsidian Entertainment.

Το παιχνίδι είναι ότι πιο πρωτότυπο έχω δει και δεν μπορείς να πεις ότι είναι ένας κλώνος του WoW. Αν και στοιχεία άλλων παιχνιδιών σίγουρα μπορεί να βρει κάποιος που ασχολείται περισσότερο με το είδος.

Στο Skyforge δεν έχει τα συνηθισμένα levels που ανεβάζεις. Η πρόοδος σου φαίνεται από τον δείκτη που λέγεται prestige. Επηρεάζεται από τις κλάσεις που ξεκλειδώνεις, τα όπλα σου, τα abilities, τα talents, τα upgrades κτλ. Αναλόγως το prestige σου ξεκλειδώνεται και περιεχόμενο ανάλογης δυσκολίας. π.χ. εγώ έχω τώρα γύρω στα 6100 prestige, ενώ το high end περιεχόμενο του παιχνιδιού ξεκλειδώνεται μετά τα 30000.

Στο παιχνίδι ξεκινάς με 3 βασικές κλάσεις. Lightbinder, Paladin ή Cryomancer. Ενώ ο χαρακτήρας σου παίρνει πολύ customization στην εμφάνιση του. Καθώς προχωράς ξεκλειδώνεις talents και abilities στον χάρτη της κλάσης σου (class atlas). Ταυτόχρονα μπορείς να ξεκλειδώσεις άλλες κλάσεις στον Ascension Atlas.

Μπορείς να αλλάξεις class όποτε θες μέσα στο παιχνίδι (εκτός από όταν είσαι σε combat), επιλέγοντας ανάμεσα σε αυτές που έχεις ξεκλειδώσει. Συνολικά υπάρχουν 13 μέχρι τώρα.

Ιδιαιτερότητα του παιχνιδιού είναι και το gameplay της μάχης, το οποίο έχει πολλά action χαρακτηριστικά. Κάθε class έχει το δικό της gameplay. 

Το Skyforge εξελίσσεται στον πλανήτη Aelion και ο χαρακτήρας σου είναι ένας αθάνατος στην πορεία του να γίνει Θεός. Καθήκον σου να προστατέψεις τον πλανήτη από επιδρομές.

Ο κόσμος του Skyforge έχει χαρακτηριστικά scifi με φουτουριστικές πόλεις, τεχνολογία κτλ. Οι εχθροί που έχεις να αντιμετωπίσεις είναι διάφορα πλάσματα αλλά και μηχανές.

Δεν υπάρχει ένας ανοιχτός κόσμος στον οποίο κυκλοφορείς όπως στο WoW. Υπάρχουν κάποιες περιοχές που είναι ανοιχτές στις οποίες κάνεις διάφορα quests στο κλασικό στυλ (σκότωσε τόσα πλάσματα, ενεργοποίησε τόσες συσκευές κοκ) αλλά είναι σε instances, όπου υπάρχει κάποιος αριθμός άλλων παιχτών μαζί σου. Μπορείς να ολοκληρώνεις τα quests μαζί με τους άλλους, χωρίς να είσαι στο ίδιο group. Δηλαδή αν πρέπει να σκοτώσεις ένα mob, μπορείς να το σκοτώσεις μαζί με άλλους και να πάρουν όλοι το kill. Πολύ βολικό αν δεν μπορείς να τα βγάλεις πέρα μόνος σου εύκολα. Ειδικά στα bosses. Απλά περιμένεις να βρεθεί και άλλος (ή άλλοι) κοντά σου για να κάνεις τα kills που χρειάζεται το quest.

Πέρα από τους ανοιχτούς κόσμους, υπάρχουν τα dungeons που φυσικά είναι και αυτά instances. Κάθε dungeon έχει συγκεκριμένο reward ή μπορεί να είναι και μέρος ενός quest που πρέπει να κάνεις. Στα dungeon μπορείς να πας είτε solo είτε με group (έχει και αυτόματο group finding). Τα αρχικά dungeons είναι 3 ατόμων, ενώ στην πορεία υπάρχουν και 5 ατόμων. Ενώ για πιο μετά υπάρχουν και τα raids, αλλά δεν μπορώ να πω ακόμη πολλά για αυτά, γιατί δεν έχουν μπει ακόμη στο παιχνίδι και δεν τα έχουμε δει.

Τα αρχικά dungeons είναι σχετικά εύκολα, αλλά όσο προχωράς τα bosses αρχίζουν και έχουν ιδιαίτερους μηχανισμούς και χρειάζεται κάποια στρατηγική να βγουν, με την κάθε class να έχει τον ρόλο της.

Εδώ να πω ότι γενικά δεν είμαι και πολύ… κοινωνικός στο gaming. Δηλαδή προτιμώ το solo gaming και αν μπω σε group δεν είμαι και για πολύ μπλα μπλα. Το Skyforge βοηθάει αυτό το στυλ. Είναι σαν το diablo περίπου. Μπαίνεις σε group και απλά σκοτώνεις χωρίς να πεις κουβέντα. Ή ακόμη καλύτερα στους open worlds δεν χρειάζεται καν να μπεις σε group. Απλά βρίσκεσαι σε ένα σημείο ταυτόχρονα με άλλους και σκοτώνεις, χωρίς καμιά απαίτηση επικοινωνίας.

Βέβαια αυτά ισχύουν κυρίως στην αρχή που τα dungeons είναι εύκολα. Όσο αυξάνονται οι απαιτήσεις και η δυσκολία, μια συνεννόηση την θέλει, ειδικά την πρώτη φορά που πας σε κάποιο dungeon και δεν ξέρεις τους μηχανισμούς. Οπότε μια ματιά την ρίχνεις στο chat για καμιά επεξήγηση για το τι κάνει το συγκεκριμένο boss και ψοφάς χωρίς να το καταλάβεις. Αν το μάθεις το dungeon μπορείς να γίνεις… αντικοινωνικός και πάλι.

Όλα αυτά στο pve μέρος του παιχνιδιού. Υπάρχει και pvp σε ειδικές αρένες. Μέχρι τώρα έχω δει pvp “όλοι εναντίον όλων”, 3×3, 10×10. Για πιο μετά θα υπάρχουν μάχες μεταξύ pantheons (guilds), αλλά είναι κομμάτι του παιχνιδιού που δεν έχει εισαχθεί ακόμη.

Κάποια στιγμή οι πιστοί σου (πας για Θεός, είπαμε), σου φτιάχνουν άγαλμα και σε λατρεύουν. Είναι το order σου. Τότε μπορείς να έχεις και κάποιους μαθητές τους οποίους μπορείς να στέλνεις σε αποστολές. Φτιάχνεις temples κι έτσι μπορείς να αυξήσεις λίγο ακόμη κάποια από τα stats σου. Είναι ένα παράλληλο game μπορεί να πει κανείς.

Όπως είπα πάνω σε κάποια σημεία. Υπάρχουν στοιχεία του παιχνιδιού που δεν έχουν εισαχθεί ακόμη. Κυρίως στο end gaming. Τα περισσότερα από αυτά έχουν προγραμματιστεί για τις 11 Αυγούστου. Μέχρι τώρα έτσι κι αλλιώς κανείς δεν έχει περάσει τα 30000 prestige, απ’ όσο ξέρω.

Με αφορμή αυτό, να πω ότι υπάρχουν κάποια όρια στην πρόοδο του καθενός στο παιχνίδι. Υπάρχει εβδομαδιαίο όριο στα credits (βασικό νόμισμα του παιχνιδιού) αλλά και σε άλλα resources που είναι απαραίτητα για να ανεβάσει κανείς prestige. Έτσι οι καμμένοι δεν μπορούν να φτάσουν γρήγορα στο end gaming (που δεν υπάρχει ακόμη είπαμε), αλλά και κρατιέται μια ισορροπία ώστε να υπάρχουν παίχτες διάσπαρτοι σε όλο το εύρος του prestige, αντί να υπάρχουν οι χαρακτήρες με high prestige και low και στο ενδιάμεσο τίποτα. Τουλάχιστον αυτοί είναι οι ανεπίσημοι λόγοι που έχω διαβάσει για την ύπαρξη των ορίων. Δεν γνωρίζω αν στην πορεία τα καταργήσουν.

Πάντως εγώ ακόμη με τον ρυθμό που παίζω δεν έχω καταφέρει να φτάσω κάποιο όριο, αλλά υπάρχουν gamers που το φτάνουν σε 2-3 μέρες, όπως λένε στο forum.

Το Skyforge είναι Free to play. Μπορεί κάποιος προαιρετικά να αγοράσει argents (μονάδες που μπορείς να τις ανταλλάξεις μέσα στο παιχνίδι με άλλα resources) και να παίζει και για κάποιες μέρες σε premium mode. Σε premium mode έχεις bonus στα rewards που παίρνεις. Στην ουσία έτσι μπορείς να φτάσεις πιο γρήγορα τα εβδομαδιαία όρια. Οπότε είναι υπο αμφισβήτηση το αν αξίζει να πληρώνεις. Βέβαια με την αγορά argents μπορείς να παίρνεις και διάφορα αντικείμενα στο gaming αισθητικού περιεχομένου. π.χ. κοστούμια.

Write your comment

rocean (at) error.gr
rocean
error.gr
feed