logo

Ο πόλεμος των messengers

17/08/2017

Πριν την έκρηξη των smart phones, η φάση με τους instant messengers φαίνονταν ότι μπαίνει σε καλό δρόμο. Google, Facebook, AOL, Microsoft κτλ υποστήριζαν πλήρως ή σε κάποιον βαθμό το ανοιχτό πρωτόκολλο XMPP (πρώην Jabber). Πράγμα που εξασφάλιζε συμβατότητα μεταξύ των διαφόρων υλοποιήσεων. Θα μπορούσες με ένα μόνο πρόγραμμα να έχεις πρόσβαση σε όλες τις υλοποιήσεις instant messaging. Από την πλευρά των χρηστών, αλλά και ανεξάρτητων developers, μοιάζει να είναι αυτός ο σωστός δρόμος.

Και μετά ήρθε το χάος. To instant messaging γιγαντώθηκε, έγινε texting (η μετεξέλιξη των SMS), με τα smart phones και σιγά-σιγά οι μεγάλοι παίχτες, άρχισαν να σπρώχνουν τις δικές τους κλειστές υλοποιήσεις. Το XMPP εγκαταλείπεται και οι εφαρμογές αυτές μετατράπηκαν σε γιγάντια κλειστά οικοσυστήματα. Με διαφημίσεις, plugins, bots, shopping κτλ.

Πολύ πιο πλούσιες και χρήσιμες εφαρμογές, αλλά η πολυδιάσπαση είναι εφιαλτική για τον χρήστη. Πρέπει να χρησιμοποιεί πολλές διαφορετικές εφαρμογές για να μπορεί να επικοινωνεί με τους φίλους του που μπορεί ο καθένας να χρησιμοποιεί διαφορετική εφαρμογή. Ενώ δεν λείπει και η περίπτωση της Apple που όχι μόνο είναι κλειστή σαν εφαρμογή, αλλά και στο λειτουργικό της. Ενώ οι άλλοι συνήθως προσπαθούν να δίνουν τις εφαρμογές τους σχεδόν για όλα τα λειτουργικά και πλατφόρμες.

Πέρα από τον πόλεμο μεταξύ των εταιρειών έχουμε και τον “πόλεμο” μέσα στις ίδιες τις εταιρείες, που ψάχνοντας τον χαρακτήρα των υπηρεσιών τους, μπορεί να έχουν ταυτόχρονα διαφορετικές υλοποιήσεις για το ίδιο πράγμα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Google, που φαίνεται όλα αυτά τα χρόνια να μην ξέρει τι θέλει. Ένα φεγγάρι τα έβαζε όλα μέσα σε μια ενιαία εφαρμογή (ήταν γενικότερη αυτή η τάση βέβαια), το hangouts.

Πλέον αυτή η υλοποίηση είναι παλιομοδίτικη και η τάση είναι οι ξεχωριστές ευέλικτες εξειδικευμένες εφαρμογές. Έτσι εφαρμογές-τέρατα, σπάνε τώρα σε μικρότερες. Η Google φαίνεται πως εγκαταλείπει το hangouts και σπρώχνει το Duo (video/audio κλήσεις) και το Allo για messaging. Και ίσως έχει και τίποτα άλλο που δεν το έχω πάρει χαμπάρι. Μάλιστα το Allo είναι ακόμη και αρκετά κλειστό προς τις διάφορες πλατφόρμες. Παίζει μόνο σε Android και iOS, ενώ προχθές το έβγαλε και για web, που όμως παίζει μόνο σε Chrome και απαιτεί την ταυτόχρονη ύπαρξη της android (αποκλειστικά) εφαρμογής, αφού μέσω αυτής δουλεύει η web.

H Apple όπως είπαμε βρίσκεται μονίμως στην κοσμάρα της και όλα τρέχουν μόνο σε iOS και Mac OS. Ενώ το Facebook υποστηρίζει σχεδόν τα πάντα, αλλά την web έκδοση δεν την λες και της προκοπής. Ενώ το ίδιο το Facebook έχει εξαγοράσει και το ανταγωνιστικό WhatsApp.

Από την άλλη, η Microsoft μοιάζει να μένει πίσω, με το Skype να θυμίζει τον Γκοτζίλα πλέον.

Στο παιχνίδι παίζει και το Viber, που φαίνεται ότι πηγαίνει πολύ καλά σε Ελλάδα (σπάνια θα δεις Έλληνα που να μην το έχει εγκατεστημένο), αλλά και πλήθος άλλων εφαρμογών που παίζουν μπάλα σε ιδιαίτερες τοπικές αγορές. π.χ. Κίνα, Ρωσία, Ινδία, Λατινική Αμερική κτλ

Το συμπέρασμα είναι ότι σήμερα με όλον αυτόν τον κακό χαμό κλειστών συστημάτων, φαντάζει αδύνατο να μπορούμε να περάσουμε σε ένα κοινό ανοιχτό πρωτόκολλο, όπως έγινε κάποτε σε άλλες εφαρμογές. π.χ. στους browsers.

[image by: Wired]

Write your comment

rocean (at) error.gr
rocean
error.gr
feed