logo

Γιατί η βιομηχανία αργεί να προσαρμοστεί στις νέες τεχνολογίες

23/08/2017

Σ’ ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο, το BBC συγκρίνει την αργή προσαρμογή της βιομηχανίας στις νέες επαναστατικές τεχνολογίες της πληροφορικής, με το πέρασμα στον ηλεκτρισμό από τις ατμομηχανές.

Η βιομηχανία άργησε καμιά 50αριά χρόνια για να αφήσει πίσω της τις ατμομηχανές και να περάσει στις μηχανές που δούλευαν με ηλεκτρισμό. Οι ήδη υπάρχουσες επενδύσεις που δύσκολα τις πετά κάποιος στα σκουπίδια να πιάσει κάτι άλλο, οι μηχανές που καθόριζαν και τον τρόπο οργάνωσης της παραγωγής και εργασίας, οι εργάτες που γνώριζαν ήδη να χειρίζονται τις παλιές μηχανές, το μικρό αρχικό κέρδος που προβλέπονταν από την αλλαγή, ήταν λόγοι που καθυστερούσαν το πέρασμα.

Τεράστιες εγκαταστάσεις ατμομηχανών δούλευαν συνεχώς για να δώσουν κίνηση ακόμη και σε ένα μικρό μηχάνημα, ακόμη κι αν δεν χρειάζονταν πουθενά αλλού. Η εγκατάσταση καθόριζε και την γραμμή παραγωγής, τον τρόπο εργασίας και τον ρυθμό. Σε αντίθεση με τον ηλεκτρισμό που έδινε πλέον δυνατότητες αποκέντρωσης και ανεξαρτησίας από το… θεριό.

Ο νέος τρόπος εργασίας, ακόμη και σαν έννοια, δεν έρχεται από την μια μέρα στην άλλη, επειδή εφευρέθηκε μια επαναστατική νέα τεχνολογία. Όπως και σήμερα, μπορεί η πληροφορική να είναι μαζί μας εδώ και δεκαετίες, αλλά μόλις τώρα αρχίζουμε και κατανοούμε προς τα που πάμε. Τεχνολογίες που σήμερα μας φαίνονται απίστευτα χρήσιμες και απαραίτητες, πριν 10 χρόνια μπορεί να μην τις είχαμε σκεφτεί ούτε σαν έννοια. Ή ήταν εντελώς ανώριμες και καταδικάζονταν σε αποτυχία.

Αν η βιομηχανία των ατμομηχανών π.χ. δυσκολεύονταν να σκεφτεί τις κάπως πιο αποκεντρωμένες μηχανές (και συνεπώς εργάτες) μέσα στο κτιριακό συγκρότημα, φαντάσου πόσο πιο δύσκολο είναι σήμερα που το internet σπάει κάθε γεωγραφικό όριο με την τηλε-εργασία.

[πηγή: BBC]

Write your comment

rocean (at) error.gr
rocean
error.gr
feed