logo

Η Βρετανική κυβέρνηση θα δοκιμάσει ημιαυτόνομα κονβόι φορτηγών

26/08/2017

Το Υπουργείο Μεταφορών της Μεγάλης Βρετανίας ανακοίνωσε χθες την χρηματοδότηση έρευνας, ύψους 8.1 εκατομμυρίων λιρών, για ημιαυτόματα κονβόι φορτηγών στους Βρετανικούς δρόμους. Την έρευνα θα διεξάγει το Εργαστήριο Ερευνών για τις Μεταφορές (TRL).

Με την συγκεκριμένη τεχνολογία φορτηγά κινούνται σε κονβόι, αλλά τον έλεγχο τον έχει το μπροστινό το οποίο και οδηγά κανονικά κάποιος οδηγός. Τα υπόλοιπα ακολουθούν αυτόματα το πρώτο. Ελέγχονται από computers και ασύρματη τεχνολογία, αλλά υπάρχει πάντα οδηγός έτοιμος να επέμβει σε περίπτωση ανάγκης.

Και τι κερδίζει κανείς με αυτήν τεχνολογία, θα πει κάποιος. Με αυτόν τον τρόπο τα φορτηγά μπορούν να κινούνται σε πολύ κοντινές αποστάσεις, το ένα πίσω από το άλλο, με αποτέλεσμα να κερδίζουν από την μείωση της αντίστασης του αέρα. Ακριβώς για τον ίδιο λόγο που κινούνται σε groups οι ποδηλάτες σε αγώνες δρόμου.

Στόχος είναι έτσι να μειωθεί η κατανάλωση καυσίμων και η ρύπανση, αλλά και να βελτιωθεί η κίνηση στους δρόμους.

Η έρευνα θα διεξαχθεί σε 3 φάσεις αρχίζοντας από τους βασικούς μεγάλους δρόμους της Μεγάλης Βρετανίας. Κάθε φάση θα ξεκινά αφού έχει εξασφαλισθεί ότι στην προηγούμενη φάση όλα ήταν πλήρως ασφαλή. Οι πρώτες δοκιμές αναμένονται στα τέλη του 2018.

Παρ’ όλα αυτά υπάρχουν επιφυλάξεις στο αν η συγκεκριμένη τεχνολογία μπορεί να δοκιμαστεί στους πολυσύχναστους Βρετανικούς δρόμους με τις πυκνές εξόδους και εισόδους. Η τεχνολογία μοιάζει κατάλληλη για τους έρημους τεράστιους δρόμους των ΗΠΑ στην Νεβάδα και την Αριζόνα, αλλά όχι για την Μεγάλη Βρετανία.

[πηγή: Κυβέρνηση της Μεγάλης Βρετανίας]

Write your comment

rocean (at) error.gr
rocean
error.gr
feed