logo

Η παγκόσμια κατανάλωση ενέργειας για το bitcoin mining, μπορεί να συγκριθεί με την κατανάλωση ολόκληρης χώρας

27/08/2017

Η εκτίναξη της τιμής του bitcoin (στα 3.700 ευρώ περίπου η τρέχουσα ισοτιμία του) τα τελευταία χρόνια, έχει οδηγήσει πολύ κόσμο στο bitcoin mining, ελπίζοντας στο εύκολο κέρδος. Πράγμα που όμως δεν είναι καθόλου εύκολο πλέον.

Στην εξόρυξη των bitcoins, o miner τρέχει ένα πρόγραμμα για να κάνει μαθηματικούς υπολογισμούς ώστε το δίκτυο bitcoin να επιβεβαιώσει τις συναλλαγές που γίνονται και να αυξήσει την ασφάλεια. Σαν αμοιβή παίρνει τα τέλη συναλλαγών που επιβεβαίωσε, μαζί με τα πρόσφατα δημιουργημένα bitcoins. Αυτό γίνεται όμως συνεχώς όλο και πιο δύσκολο.

Για να τρέξει το πρόγραμμα εξόρυξης, χρειάζεται πολύ ενεργοβόρο υλικό (κυρίως σύγχρονες κάρτες γραφικών). Οπότε ο miner για να βγάλει κέρδος αφαιρεί το κόστος της ενέργειας που καταναλώνει, από τα bitcoins που δημιουργεί.

Από ότι υπολογίζεται, η παγκόσμια ετήσια κατανάλωση ενέργειας του δικτύου των bitcoin miners, είναι στα 16,5 TWh. Τα έσοδα υπολογίζονται σε $3,609,272,658 ενώ τα έξοδα σε $812,745,643.

Αυτό που φαίνεται ενδιαφέρον είναι ότι η παγκόσμια κατανάλωση του δικτύου, μπορεί να συγκριθεί με την κατανάλωση που κάνει μια ολόκληρη χώρα στα επίπεδα του Λιβάνου και της Κούβας.

Αν και υπάρχει πειραματισμός για λιγότερο ενεργοβόρους αλγόριθμους, δεν έχει επικρατήσει ακόμη κάποιος από αυτούς.

[πηγή: Digiconomist]

 

Write your comment

rocean (at) error.gr
rocean
error.gr
feed