Έγραψα στο προηγούμενο ποστ, ότι το θεωρώ το Mac OS το καλύτερο λειτουργικό. Αλλά γιατί; Και γιατί με ζόρισε πολύ να το εγκαταλείψω.
Γενικά είναι συνδυασμός πολύ μικρών χαρακτηριστικών που έχει από μόνο του, μαζί με κάποιες εφαρμογές τρίτων, που δίνουν μια πολύ καλύτερη εμπειρία χρήσης.
Ας πάμε συγκεκριμένα όμως.
Finder/Preview. Ο συνδυασμός αυτών των 2 είναι ότι καλύτερο. Το ότι μπορείς να βλέπεις τα paths των αρχείων σου σε μορφή στηλών, θεωρώ ότι είναι ότι πιο εύχρηστο υπάρχει. Έψαξα κάτι αντίστοιχο σε Linux και βρήκα μόνο το αντίστοιχο πρόγραμμα για το elementary OS. Το έβαλα σε Gnome, αλλά δεν ξέρω αν φταίει αυτό ή είναι γενικά bugαρισμένο και περιορισμένο, αλλά τελικά δεν κάνει.
Επίσης μπορείς πολύ πιο εύκολα και άμεσα, με Finder/Preview να δεις το περιεχόμενο βασικών αρχείων (texts, images, videos, pdf)
Spaces/Mission Control. Είναι αυτή την στιγμή η καλύτερη υλοποίηση. Πολύ πιο καλά φτιαγμένο και με την καλύτερη υποστήριξη όταν έχεις πολλαπλές οθόνες. Ακολουθεί το Linux με αρκετά συμπαθητική υλοποίηση, ενώ στα Windows είναι ότι πιο άθλιο υπάρχει.
Εφαρμογές. Εδώ έχει σημασία και με τι δουλεύεις, αλλά σε Mac OS έχεις γενικά την αίσθηση ότι είναι πιο καλοφτιαγμένες, ειδικά σε θέματα interface. Όλες οι εφαρμογές ακολουθούν ένα συγκεκριμένο guideline κι έτσι δεν κάνει ο κάθε developer ότι του κατέβει. Σε Linux και σε Windows, αντιθέτως, κυριαρχεί ένα τσίρκο. Δεν ξέρεις που να περιμένεις κουμπιά, μενού κτλ.
Επίσης στο Mac OS υπάρχουν κάποιες πολύ καλές εφαρμογές που δύσκολα βρίσκεις αλλού. π.χ. iMovie για δωρεάν και πολύ καλή επεξεργασία video.
Ήχος. Στο Mac OS υπάρχει η καλύτερη εφαρμογή του σύμπαντος, που δυστυχώς δεν μπόρεσα ακόμη να βρω κάτι αντίστοιχο σε Linux και σε Windows. Είναι το Audio Hijack, με το οποίο στέλνεις τον ήχο από οποιαδήποτε εφαρμογή ή πηγή, οπουδήποτε θες. Γενικά μου αρέσει να στέλνω τον ήχο από κάθε εφαρμογή σε διαφορετικά ηχεία. Αλλού μπορεί να ακούω μουσική, αλλού να βλέπω κανα ματς, αλλού να ακούω κάτι από youtube, αλλού τους ήχους του συστήματος κοκ. Βρήκα μια άκρη σε Linux με το PulseAudio Volume Control, αλλά είναι αιώνες πίσω από το Audio Hijack.
Split screen. Παντού μπορείς να κάνεις split τις εφαρμογές σου και να μοιράζονται τον χώρο της οθόνης. Αλλά μόνο το Mac OS το κάνει με εφαρμογές που είναι σε fullscreen mode. π.χ. Πάντα έχω ανοιχτό το Parrot Tunes να παίζει μουσική και videoclips στην δεύτερη οθόνη. Πολλές φορές θέλω σε ένα κομμάτι της να βάζω να παίζει και κάποιο video από Youtube. Οπότε βάζω 2 παράθυρα σε split screen. Στο Mac OS μπορούν να είναι και σε fullscreen mode, κερδίζοντας πολύ χώρο. Σε Linux και Windows δυστυχώς αυτό δεν γίνεται. Για παράδειγμα…
Καλύτερες επιδόσεις. Γενικά έχω την αίσθηση ότι το λειτουργικό είναι πολύ πιο smooth, στο ίδιο hardware, σε σχέση με Linux και Windows.
Σχεδίαση. Γενικά το Mac OS είναι πιο συμμαζεμένο και καλοσχεδιασμένο. Linux και Windows μόλις άρχισαν να το ψιλο-αντιγράφουν και να παλεύονται και αυτά. Ειδικά τα Windows είναι ακόμη τραγικά.
Time machine. Είναι η καλύτερη υλοποίηση για backup. Όχι μόνο κάνεις backup τα data σου (πράγμα που κάνεις παντού), αλλά ολόκληρο το σύστημα. Δηλαδή παίρνεις καινούργιο μηχάνημα ή τυχαίνει να κάνεις εγκατάσταση από την αρχή. Αν έχεις backup στο Time Machine κάνεις restore και η εγκατάσταση σου θα επανέλθει ακριβώς η ίδια. Με όλες τις εφαρμογές και ρυθμίσεις που είχες και πριν. Καλή τύχη να κάνεις κάτι αντίστοιχο σε Linux/Windows.
Αυτά είναι μερικά που κάνουν για μένα την διαφορά. Μπορεί να ξεχνάω τώρα και κάποια βέβαια. Μπορεί να μου διαφεύγουν και λύσεις που υπάρχουν σε Linux/Windows. Αλλά όλα αυτά, εμένα μου δίνουν μια αίσθηση ανωτερότητας τους λειτουργικού, που μακάρι η Apple να μην ήταν τόσο ξεροκέφαλη και να υποστήριζε κανονικά όλα τα PC, χωρίς να χρειάζεται να μπλέκεις με hackintosh φάσεις. Θα μπορούσε άνετα να επικρατεί τώρα στον χώρο των desktop.