logo

Dentist: Εφαρμογή για οδοντιατρείo

19/11/2019

Το τελευταίο μου project είναι μία web εφαρμογή για οδοντιατρείο. Ήταν μια νέα εμπειρία για εμένα, γιατί έκανα πράξη και κάποια καινούργια πράγματα στην σχεδίαση και υλοποίηση.

Καταρχήν για πρώτη φορά σχεδίασα όλα τα πρωτότυπα των οθονών που θα έχει η εφαρμογή. Αυτό το έκανα στο figma. Δεν έκανα τίποτα εξεζητημένο από πλευράς εμφάνισης. Απλά το τι θα έχει κάθε σελίδα και ένα βασικό flow από σελίδα σε σελίδα.

Στην συνέχεια πήγα εντελώς ανάποδα σε σχέση με το τι έκανα μέχρι τώρα στις εφαρμογές. Πριν σχεδίαζα πρώτα την βάση, μετά ίσως κάποια βασικά api. Στην συνέχεια πήγαινα ταυτόχρονα και έφτιαχνα το frontend, μαζί με τα αντίστοιχα api.

Τώρα όμως πήγα ανάποδα. Πρώτα έκανα το frontend (σε Vue). Έκανα όλες τις σελίδες, οι οποίες μετά θα περίμεναν απλά να τραβάνε τα data από τα αντίστοιχα api routes. Έτσι είχα ήδη μια πρώτη έκδοση της εφαρμογής και πως θα είναι το τελικό προϊόν. Έκανα και μια πρώτη προσπάθεια για testing, αλλά δεν το πήγα πολύ, γιατί δεν ήξερα καλά την τεχνολογία και δεν θα τέλειωνα ποτέ, με τον χρόνο να τρέχει.

Στην συνέχεια έπιασα το κομμάτι του backend (σε Laravel), σχεδιάζοντας και την βάση. Το οποίο πλέον ήταν παιχνιδάκι, αφού το έτοιμο frontend μου έδινε άμεσα τι ακριβώς χρειάζομαι. Μετά έφτιαξα και όλα τα api routes. Εδώ έκανα και testing σχεδόν στο σύνολο του κώδικα. Σε Laravel έχω ήδη μια πολύ καλή ιδέα από testing, αν και πάλι ξόδεψα αρκετό χρόνο μαθαίνοντας και νέα πράγματα.

Από κάποια στιγμή και μετά βέβαια, η ανάπτυξη γίνονταν ταυτόχρονα στο frontend και το backend.

Επειδή μάθαινα ταυτόχρονα και νέα πράγματα, τελικά το project μου πήρε σχεδόν τον διπλάσιο χρόνο να το φτιάξω, από τον αρχικό προϋπολογισμό. Φυσικά είχα κάνει και λάθος προϋπολογισμό, λόγω έλλειψης εμπειρίας. Ελπίζω την επόμενη φορά να πάω καλύτερα σε αυτό, αφού πλέον ξέρω και καλύτερα τις τεχνολογίες. Το έχω πάει σε πολύ καλό επίπεδο όλο αυτό με ξεχωριστό frontend (σε Vue) και backend (σε Laravel).

Σήμερα ανέβασα και ένα landing page του προϊόντος. Ελπίζω να δω ενδιαφέρον για την εφαρμογή.

Ταυτόχρονα επεξεργάζομαι μια-δυο ακόμη ιδέες, για νέα projects και μάλλον θα ξεκινήσω σύντομα ένα από τα δύο. Αν μπορέσω να οργανώσω τον χρόνο μου καλύτερα βέβαια, μεταξύ και του Ανοιχτού Πανεπιστήμιου (που συνεχίζω για δεύτερο έτος)

Το site του Dentist βρίσκεται στην σελίδα https://dentist-app.eu, για όποιον ενδιαφέρεται.

Write your comment

rocean (at) error.gr
rocean
error.gr
feed