logo

Τελικά το Libre Office είναι αναξιόπιστο

19/12/2019

Εντάξει. Είναι βαριά κουβέντα αυτή, καθώς μπορεί να καλύψει μια χαρά κάποιον με συγκεκριμένες ανάγκες. Όχι πολλές δηλαδή.

Είχα γράψει εδώ για τον προβληματισμό μου με την λύση που θα έχω σε Linux με το Office, με βάση τις ανάγκες μου στο ΕΑΠ. Ειδικά για τα μαθηματικά.

Το πάλεψα τελικά. Το πάλεψα με Libre Office στην πρώτη εργασία. Παιδεύτηκα να μάθω τον math editor που έχει. Μέχρι ένα σημείο γίνεται η δουλειά. Για απλές μαθηματικές εκφράσεις δηλαδή. Όταν όμως πας σε πιο πολύπλοκα πράγματα, το χάνει τελείως και σου σπάει τα νεύρα. Καταρχήν κάνει μια σαχλαμάρα, που ενώ γράφεις το μακρινάρι σου με έναν τρόπο ώστε να είναι πιο εμφανίσιμο και πιο κοντά στην ανθρώπινη λογική, για μελλοντική κατανόηση και editing, πάει και τα διαλύει όλα. Με το που κάνεις save πάει και το αλλάζει όλο και το κάνει με δικό του τρόπο. Σου χαλάει κενά, tabs, κενές γραμμές κτλ που έχεις βάλει για να διαβάζεται πιο εύκολα και να μπορείς να κάνεις ότι αλλαγές θέλεις. Σου αλλάζει τον κώδικα και τα κάνει ένα μπάχαλο, όπως τα θέλει αυτό. Έψαξα να βρω κάποια ρύθμιση για να μην τα πειράζει και να τα αφήνει όπως τα θες εσύ, αλλά δεν μπόρεσα να βρω κάτι.

Ταυτόχρονα κάποιες φορές δεν έσωζε καν ότι αλλαγές έκανες. Απ’ ότι κατάλαβα, αν έγραφες κάτι στον math editor, δεν πείραζες κάτι άλλο στο έγγραφο, έσωζες και έβγαινες, θα έκλαιγες τις αλλαγές που είχες κάνει. Δεν είχε σώσει τίποτα.

Όλη την εργασία την έκανα, λοιπόν, στο Libre Office, παρ’ όλο που μου έσπασε τα νεύρα με όλα αυτά.

Αλλά στην επόμενη εργασία δεν θα καθόμουν να περάσω τα ίδια. Έβαλα windows σε virtualbox και MS Office. Έχει λίγο το ζόρι του, στην εναλλαγή Office και Linux εφαρμογών, καθώς πρέπει να περνάς κάθε φορά το focus από Windows σε Linux και αντίστροφα. Αλλά τουλάχιστον το MS Office κάνει πάρα πολύ καλύτερα την δουλειά μου.

Υ.Γ: Θεωρητικά μια λύση είναι και το WPS, το οποίο έχει σχεδόν ολόιδιο περιβάλλον με το MS Office. Αλλά έχει κάποιες μικρές λεπτομέρειες που δεν βολεύουν. π.χ. στον math editor, το MS Office είναι κάπως πιο έξυπνο και σου μετατρέπει μαθηματικές εκφράσεις κάποια πράγματα αυτόματα. Ας πούμε γράφεις x/y και στο μετατρέπει σε κλάσμα. Αυτές τις ευκολίες δεν τις έχει στο WPS. Πρέπει να βρίσκεις κάθε φορά την μαθηματική έκφραση που θες, από τα μενού που έχει. Πράγμα αρκετά κουραστικό.

Δεν μου άρεσε, λοιπόν, και γενικά έχει μια αίσθηση που δεν ταιριάζει στο Linux.

Write your comment

rocean (at) error.gr
rocean
error.gr
feed