logo

Η καθολική κρυπτογράφηση στον Facebook Messenger, θα αργήσει αρκετά χρόνια

12/01/2020

Τον προηγούμενο Μάρτιο, ο Mark Zuckerberg ανακοίνωσε ότι το Facebook θα υλοποιήσει end-to-end encryption στις επικοινωνίες των χρηστών σε όλες τις πλατφόρμες του, σαν προεπιλογή.

Όμως αυτή η προσπάθεια είναι τελικά μια τεράστια τεχνική πρόκληση. Ο Jon Millican (Software engineer for Messenger privacy), είναι ένας από τους μηχανικούς που δουλεύουν πάνω σε αυτή την προσπάθεια. Σε ομιλία του στο συνέδριο “Real World Crypto“, δήλωσε ότι η υλοποίηση end-to-end encryption σε υπάρχον σύστημα, είναι πάρα πολύ δύσκολη και ότι πρέπει να σχεδιαστούν τα πάντα από την αρχή.

Ενώ παραδέχτηκε ότι αυτό θα αργήσει αρκετά χρόνια για να υλοποιηθεί.

Όλες οι δυνατότητες που έχει ο Facebook Messenger (video calls, group messaging, GIFs, stickers, payments κτλ), εξαρτώνται από την δυνατότητα του server να έχει πρόσβαση στο περιεχόμενο των μηνυμάτων των χρηστών. Στην περίπτωση του end-to-end encryption όλοι αυτοί οι μηχανισμοί θα πρέπει να περάσουν στην πλευρά του χρήστη, στους browsers και τις εφαρμογές. Όλο το προϊόν θα πρέπει να σχεδιαστεί από την αρχή.

Αυτό σημαίνει και ότι η σχεδιαζόμενη ενοποίηση Facebook Messenger, WhatsApp, Instagram messasing, θα αργήσει επίσης, καθώς πρέπει και οι 3 υπηρεσίες να είναι end-to-end encrypted.

Παρ’ όλα αυτά, ο Facebook Messenger έχει ήδη την δυνατότητα για κρυπτογραφημένη επικοινωνία (Secret Conversations), αλλά αυτό μπορεί να γίνει μόνο μετά από επιλογή των χρηστών και για συγκεκριμένη επικοινωνία.

Πέρα από τα τεχνικά προβλήματα, το Facebook έχει να αντιμετωπίσει και πολιτικά ζητήματα (κυβερνήσεις ζητούν να μην υπάρχει κρυπτογράφηση ή να υπάρχει δυνατότητα παράκαμψης της από κρατικές υπηρεσίες), αλλά και πιθανά το ίδιο του το business model (διαφημίσεις που εξαρτώνται από το περιεχόμενο των μηνυμάτων, πράγμα που το Facebook αρνείται ότι κάνει).

Πηγή: Wired

Write your comment

rocean (at) error.gr
rocean
error.gr
feed