Μπορώ να καταλάβω έναν ανεξάρτητο developer, όταν αναγκάζεται να κυκλοφορήσει το software του σε συγκεκριμένη πλατφόρμα. Το cross platform μπορεί να είναι πολύ ακριβό σπορ.
Αυτό που σιχαίνομαι όμως είναι η πολιτική των αποκλειστικοτήτων σαν εργαλείο marketing, για να τραβήξουν κόσμο στην δική τους πλατφόρμα, στο δικό τους μαγαζάκι. Επίσης δεν έχω κανέναν σεβασμό για τεράστιες εταιρείες που δεν τους λείπει το χρήμα, αλλά δεν φροντίζουν να βγάλουν το software τους σε cross platform.
Κι ερχόμαστε στην Epic τώρα, που θέτει μεγάλη υποψηφιότητα σαν μία από τις πιο μισητές εταιρείες.
H Epic Games είναι γνωστή για την δημιουργία της Unreal Engine (πάνω στην οποία στηρίζονται πάρα πολλά games) και πιο πρόσφατα για την δημιουργία του Fortnite, που έχει τρελάνει τα πιτσιρίκια. Η εταιρεία έχει ανοίξει εδώ και καιρό το δικό της μαγαζί για να πουλάει games και να ανταγωνιστεί το Steam.
Το Epic Games Store προσπαθεί να παίξει επιθετικά και να εξασφαλίσει αποκλειστικότητες. Παιχνίδια που θα παίζουν μόνο στο δικό της μαγαζάκι.
Από ότι φαίνεται η εταιρεία δεν πρέπει να τρέφει και μεγάλες συμπάθειες για το Linux. O Tim Sweeney (ιδρυτής και CEO της Epic Games) έχει πει το 2018 σε tweet του, ότι “το να εγκαταστείς Linux είναι σαν να φεύγεις στον Καναδά, αν δεν σου αρέσει η πολιτική των ΗΠΑ. Όχι. Πρέπει να παλέψουμε για τις ελευθερίες που έχουμε σήμερα, όπου τις έχουμε”.
Τον προηγούμενο Μάιο η Epic Games αγόρασε την Psyonix, που έχει φτιάξει το πολύ πετυχημένο Rocket League. Μακροπρόθεσμος στόχος φάνηκε από την πρώτη στιγμή, ότι ήταν η αποκλειστικότητα του παιχνιδιού μέσα στο Epic Games Store. Με τους ήδη κατόχους του game στο Steam απλώς να συνεχίσουν να έχουν υποστήριξη (να παίρνουν τα νέα updates), από ένα σημείο και μετά που θα σταματούσε να πωλείται στο Steam.
Και έρχεται η στιγμή σήμερα, η εταιρεία να επιβεβαιώνει ότι τα σχέδια της είναι ακόμη χειρότερα. Όχι μόνο θα ρίξει μαύρο στο Steam (κάποια στιγμή), αλλά ρίχνει μαύρο άμεσα σε Linux και Mac OS. Η επίσημη δικαιολογία είναι ότι νέες τεχνολογίες που εισάγονται στο game, δεν είναι δυνατό να υποστηριχτούν και για τις υπόλοιπες πλατφόρμες.
Θα μπορούσε να τους πιστέψει κανείς, αν δεν είχαμε όλη αυτή την επιθετικότητα της εταιρείας για αποκλειστικότητες και την αγάπη της στα Windows. Αν και υπάρχει το Epic Games Store σε Mac OS, δεν υπάρχει σε Linux.
Για το Mac OS όμως μπορούμε να κατανοήσουμε κάποιον που να μην έχει και σε μεγάλη υπόληψη το λειτουργικό (και τα Mac) για gaming. Η ίδια η Apple δεν τραβάει κανά ιδιαίτερο ζόρι για υποστήριξη του gaming. Πέρα ίσως από το δικό της μαγαζάκι. Το Linux όμως έχει δείξει τελευταία ότι διψάει να επικρατήσει και στο χώρο του gaming, ώστε να ρίξει και τις τελευταίες άμυνες στον χώρο των desktop. Μπορεί να υποστηρίξει και το απαραίτητο hardware, αλλά και το software.
Οι υπάρχοντες κάτοχοι του παιχνιδιού σε Linux και Mac OS, θα μπορούν να συνεχίσουν να τρέχουν το game, αλλά όχι με τις online/multiplayer δυνατότητες του. Σε Linux πιθανά θα μπορούν να συνεχίσουν ανεπίσημα και με την χρήση του Proton. Αλλά ποτέ δεν ξέρεις πότε μπορεί να σπάσει αυτό και να πέσει μαύρο κι εκεί. Ήδη κάποιες εταιρείες ρίχνουν άκυρο στο Proton, με την δικαιολογία ότι δεν παίζει το anti-cheat software τους, οπότε banαρουν τους παίχτες που παίζουν σε Linux.