logo

Dreams: Παιχνίδι κατασκευής παιχνιδιών

24/02/2020

Το Dreams είναι ουσιαστικά μια 3d game engine, αλλά δεν απαιτεί γνώσεις προγραμματισμού και διατίθεται αποκλειστικά για PS4. Έχει φτιαχτεί από την Media Molecule και κυκλοφόρησε στις 14 Φεβρουαρίου του 2020.

Το παιχνίδι είχε ανακοινωθεί το 2012, στην Gamescom, ενώ το πρώτο teaser βγήκε τον Ιούλιο του 2014. Επίσημα ανακοινώθηκε από την Sony στην E3 του 2015. Η beta αναμένονταν το 2016, αλλά τελικά βγήκε το 2018 και σε early access τον προηγούμενο Απρίλιο.

Στο Dreams μπορεί κανείς να δει και να παίξει δημιουργίες άλλων, να δημιουργήσει ο ίδιος ή να παίξει ένα έτοιμο story, με τίτλο Art’s Dream.

Θα μπορούσαμε ίσως να πούμε ότι είναι ένα Minecraft on steroids. Μπορείς να κατασκευάσεις τον κόσμο του παιχνιδιού σου χρησιμοποιώντας υπάρχοντα assets, που έχουν δημιουργήσει άλλοι ή μπορείς να φτιάξεις δικά σου. Όλα έχουν την υπογραφή του δημιουργού και μοιράζονται στην κοινότητα.

Για τους διάφορους μηχανισμούς του παιχνιδιού δεν χρειάζεται προγραμματισμός και υλοποιούνται εύκολα με το κατάλληλο interface, ενώ δυνατότητα υπάρχει και για multiplayer games.

Υπάρχουν ήδη πάρα πολλές δημιουργίες που δείχνουν τις δυνατότητες. Μπορεί να βρει κανείς νέες ιδέες, αλλά και remakes άλλων παιχνιδιών. Πράγμα που βάζει βέβαια και ζητήματα copyright και δεν ξέρουμε πόσο αδιάφοροι θα μείνουν οι κατασκευαστές.

Σκέψεις υπάρχουν και για να μπορεί κάποιος να πουλάει την δημιουργία του.

Δεν ξέρουμε που θα καταλήξει το παιχνίδι, αλλά σίγουρα δίνει τεράστιες δημιουργικές δυνατότητες σε ανθρώπους που έχουν ωραίες ιδέες, αλλά δεν έχουν τις τεχνικές ικανότητες να δημιουργήσουν στις υπάρχουσες game engines.

Είναι θέμα χρόνου να δούμε πόσο ολοκληρωμένα games μπορούν να φτιαχτούν. Ή αν θα είναι μόνο ένας γρήγορος τρόπος για να δημιουργηθεί ένα πρωτότυπο μιας ιδέας, να δοκιμαστεί και μετά να φτιαχτεί σε κάποια άλλη μηχανή, ολοκληρωμένα.

Επίσης φαίνεται να είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να φτιαχτούν ωραίες animated ιστορίες με αλληλεπίδραση.

Το κακό φυσικά είναι ότι δουλεύει αποκλειστικά μόνο σε PS4, αλλά αν πετύχει σίγουρα θα δούμε αντίστοιχες προσπάθειες σε όλες τις πλατφόρμες.

Write your comment

rocean (at) error.gr
rocean
error.gr
feed