logo

H Wikimedia θα αρχίσει να χρησιμοποιεί Vue

30/03/2020

Η Wikimedia είναι ο οργανισμός που “τρέχει” την Wikipedia και πλήθος άλλων projects. Μέχρι τώρα χρησιμοποιεί PHP, jQuery, όπως και δικά της frameworks και UI components.

Πρόθεση του οργανισμού όμως, είναι να περάσει σε ένα σύγχρονο JavaScript framework, ώστε να βοηθήσει άμεσα την διαδικασία ανάπτυξης του Front-end.

Η τελική απόφαση, είναι να χρησιμοποιηθεί η Vue. Μερικά από τα χαρακτηριστικά που μέτρησαν στην συγκεκριμένη απόφαση είναι:

  • Καλύτερη υποστήριξη για χρήση χωρίς Webpack, Babel και άλλα front-end build tools
  • Βασίζεται σε λιγότερες βιβλιοθήκες σαν dependencies
  • Οι βιβλιοθήκες της Vue εξελίσσονται με πιο σταθερό και προβλέψιμο ρυθμό, χωρίς να προκαλούν μεγάλες ασυμβατότητες από έκδοση σε έκδοση. Αυτό βοηθάει στο να μην χρειάζεται να ξαναγράφεται ο τρέχον κώδικας συνέχεια
  • Η Vue δεν αναπτύσσεται από μία εταιρεία που οι σκοποί της μπορεί να διαφέρουν από τους σκοπούς της Wikimedia. H React π.χ. αναπτύσσεται από το Facebook. Αυτό σημαίνει ότι η ανάπτυξη της εξαρτάται πρώτα από όλα από τις ανάγκες του Facebook. H Wikimedia αναγκάστηκε ήδη να ξοδέψει πόρους για να ξεφύγει από ένα άλλο open source project του Facebook. Το HHVM, που δημιούργησε προβλήματα όταν αποφασίστηκε ότι δεν θα διατηρεί πλέον πλήρη συμβατότητα με την PHP. Τέτοιες απότομες αλλαγές, θεωρείται ότι είναι λιγότερο πιθανό να γίνουν στην Vue.

Τα χαρακτηριστικά αυτά, τονίζουν, δεν είναι λόγοι για το ότι “η Vue είναι καλύτερη από την React“, αλλά απλά είναι αυτά που βολεύουν καλύτερα την Wikimedia.

Παρ’ όλα αυτά, όπως είναι λογικό, τα projects της Wikimedia δεν θα ξαναγραφτούν άμεσα πλήρως σε Vue, αλλά θα αρχίσει να χρησιμοποιείται σε επιμέρους components. π.χ. σε σημεία που χρησιμοποιείται σήμερα η jQuery.

Write your comment

rocean (at) error.gr
rocean
error.gr
feed