logo

Τι έρχεται στο Bootstrap 5

02/07/2020

Πριν λίγες μέρες βγήκε η alpha έκδοση του Bootstrap 5 και φέρνει αρκετά νέα πραγματάκια. Κυρίως στον τομέα του customization για να χτυπηθεί το μεγάλο μειονέκτημα του framework. Δηλαδή η τεράστια ομοιότητα όλων των Bootstrap εφαρμογών.

Στα τεχνικά, έχει αφαιρεθεί η jQuery από τα dependencies και στηρίζεται σε απλή JavaScript. Επίσης έχει εγκαταλειφθεί η υποστήριξη του Internet Explorer.

Οι αλλαγές αρχίζουν από το ίδιο το site του Bootstrap και τις σελίδες του documentation, με νέα εμφάνιση και περιεχόμενο. Με περισσότερη υποστήριξη στο customization.

Η εγκατάλειψη της υποστήριξης του Internet Explorer φέρνει την δυνατότητα για ευρεία χρήση των CSS custom properties. Γίνεται χρήση τους σε πολλά components και layout options.

Μεγάλη βελτίωση έχει γίνει στην διαχείριση της παλέτας χρωμάτων με μεγαλύτερες δυνατότητες προσαρμοστικότητας.

Έχουν ξανασχεδιαστεί τα form elements, με δυνατότητες custom εμφάνισης ώστε να έχουν ενιαία εμφάνιση και στυλ σε κάθε λειτουργικό και browser.

Υπάρχει νέο Utility API, στο οποίο έχει δημιουργηθεί γλώσσα και σύνταξη σε SASS. Μπορεί ο προγραμματιστής να γράψει νέα utility classes ή να αλλάξει υπάρχοντα, πολύ εύκολα.

Αρκετές βελτιώσεις έχουν γίνει και στο grid system, χωρίς όμως να σπάει η συμβατότητα με το Bootstrap 4.

Στην διάθεση μας θα έχουμε και ένα νέο project, τα Bootstrap Icons. To Bootstrap έχει την δική του συλλογή με icons.

Όποιος θέλει μπορεί ήδη να δοκιμάσει το Bootstrap 5 από τώρα. Φυσικά πολλά θα αλλάξουν στην συνέχεια και δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο production. Πάντως στόχος είναι η μετάβαση από το 4 στο 5, να γίνει πολύ ομαλά και να μην υπάρχουν πολλά σημεία που να σπάνε την συμβατότητα.

Μπορείτε να δείτε κι ένα πιο αναλυτικό video με τις αλλαγές.

Write your comment

rocean (at) error.gr
rocean
error.gr
feed